Mi állhat a hideg láb és kéz hátterében


Hirdetés


Javában tart a tél, habár újabb felmelegedést ígérnek az időjósok, de ilyenkor is végtagjainkra fokozottan oda kell figyelnünk, kesztyűvel, meleg zoknival kell óvnunk a csípős hidegtől kezünket-lábunkat. Viszont, ha odahaza a fűtött lakásban is huzamosabb ideig hidegek maradnak a végtagok, annak ellenére, hogy mozogtunk is, akkor már érdemesebb komolyabban venni a problémát, hiszen mind e mögött keringési zavar, vagy Raynaud-szindróma állhat.

Testünk csak abban az esetben éri el az optimális hőmérsékletét, ha a vér minden testrészbe megfelelő módon eljut. Ha ez nem történik meg, mert mondjuk alacsony vérnyomásban szenvedünk, akkor megtörténhet, hogy a szívtől távol eső, főként végtagjainkban azt érezzük, mintha megfagyott volna a vér.

Ebben segít a rendszeres, meleg teafogyasztás, a testmozgás, a rendszeres étkezés. Így máris felpezsdülünk és jobb lesz a szellemi, illetve fizikai teljesítményünk is. A keringési zavarok tünetei közé tartozik a fáradékonyság, mikor rövid testmozgás után fulladásig kifáradunk, hidegben a kezünk kékes-lilára változik, erős szívdobogás, fázékonyság.

A Raynaud-szindróma sok esetben a fiatalokat érinti, a betegség hátterében az áll, hogy a szervezet védekezőrendszere nem működik megfelelően.

Az immunrendszer a sejteket idegen testként érzékeli, ezért a végtagok artériái, amelyek a vért szállítják a végtagokhoz, rendellenesen összeszűkülnek, ezért kihűlés keletkezhet a kezekben, lábakban. Arról lehet felismerni a betegséget, hogy akár 15–30 perces rohamok is lehetnek, ezek rendszeresen jelentkeznek: hirtelen elfehéredik az ujjbegy, majd lilás színűre vált, az ujjak zsibbadnak, a kézfej megdagad, a legkisebb hőmérséklet-csökkenésre egyből kihűlnek a végtagok. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, a betegségen krémekkel lehet segíteni, de tornásztatni is kell a kezet, lábat.

Forrás:http://twice.hu/eletmod/mi-allhat-a-hideg-lab-es-kez-hattereben

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...