Mi a különbség az influenza vagy egyszerű nátha, esetleg megfázás között?


Hirdetés


A legtöbben közülünk életükben legalább egyszer átestek már influenzás vagy influenzaszerű megbetegedésen. Mindkettő kellemetlen tünetekkel járhat, de vajon tudjuk, hogy mikor mivel állunk szemben?

Az influenzaszerű tünetegyüttessel járó betegségek, rövidebben influenzaszerű megbetegedések körébe több, különböző vírusok által okozott akut légzőszervi megbetegedést sorolunk. Ezek a vírusok az influenzához hasonló tünetekkel járó légúti fertőzéseket okozhatnak.

Influenza vagy egyszerű nátha, esetleg megfázás?

A náthának és az influenzának sok hasonló tünete van, ráadásul mindkettőt vírusok okozzák, persze nem ugyanazok. És a megfázás? A megfázás tulajdonképpen nem létezik, azaz a hideg levegő vagy egy hideg ital önmagában nem okoz megbetegedést. A „megfázás” hátterében a náthavírusok állnak. A kérdés tehát helyesen így hangzik: nátha vagy influenza?

A nátha

Említettük, hogy mindkét betegséget vírusok okozzák, azonban eltérő vírusokról beszélünk. A „megfázást” vagy náthát több mint 200 fajta, genetikailag gyorsan változó náthavírus okozhatja. Hiába fejleszt ki szervezetünk a betegség során az egyikkel szemben ellenálló képességet, a többivel szemben védtelenek maradunk.

Az influenza

Az influenza egy influenza típusú RNS-vírus által okozott fertőző betegség. A vírus leggyakrabban a nyálkahártyákon (orr, szem, száj) át kerül a szervezetbe. Ha egy influenzás beteg tüsszent vagy köhög, a vírus a levegőbe kerülve bárkit megfertőzhet. Általában először az közösségbe járó óvódás vagy iskoláskorú gyermekek kapják el, és ők viszik haza a családi közösségbe. A vírus főleg ősszel és télen aktív, ezért ezt az időszakot hívjuk influenzaszezonnak. Az emberek mellett különböző állatfajokat (pl. sertések, szárnyasok) is képes megfertőzni.

Influenzavírusból többféle létezik. Ezek A,B,C típusba sorolhatók. Az A vírus kiterjedt járványokat okoz, a B vírus általában kisebb helyi megbetegedéseket, a C vírus pedig csak egyedi esetekből mutatható ki. Az immunrendszer a vírus felszínén található speciális anyagokat képes felismerni, az influenzavírus esetében ez kétféle jellemzőt jelent: a hemagglutinin nevű fehérjét és a neuraminidáz nevű enzimet. Tizenöt H altípust és kilenc N altípust különböztetünk meg, a vírusokat ez alapján soroljuk be: H1N1, H5N1, stb. A madarakban minden H és minden N változat megtalálható, ezért is lehetnek ők az influenza eredeti gazdái. A pontos influenza típus azonosítása orvos és diagnosztikai labor feladata.

Fontos megjegyezni, hogy mind a náthát, mind pedig az influenzát vírusok okozzák, ezért antibiotikus kezelésre nincs szükség (feltéve, hogy nem lép fel másodlagos bakteriális fertőzés). Antibiotikumot az orvos az esetleges felülfertőződés kezelésére, a szövődmények elkerülésére rendelhet. Az influenzavírus okozta fertőzést a szervezet immunrendszere győzi le, a betegséget szó szerint ki kell feküdni. A gyógyulást az segíti legjobban, ha a szervezet a betegség legyőzésére összpontosíthatja tartalékait, ezért is fontos az ágynyugalom és a könnyű táplálkozás. A betegség ideje alatt fogyasszunk sok folyadékot, citromos-mézes teát, együnk friss zöldséget, gyümölcsöt.

forrás: influenza.info.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...