Hirdetés betöltése...

Mézes, fűszeres puszedlik karácsonyra


Hirdetés

Az emberek egy része karácsonykor sokszor túlzásokba esik, már ami az étkezéseket illeti. Többfogásos menüt készítenek, finomabbnál finomabb süteményeket sütnek, és többnyire nem érzik magukénak a többször kevesebbet elvet, ezért gyakran tömik degeszre magukat, aztán pedig csak émelyegnek a rosszulléttől és az emésztési problémáktól. Sokan gondolják azt, hogy az egészséges ételek vagy sütemények kevésbé ízletesek, mint a hagyományos összetevőkből álló fogások vagy ínyencségek. Ez egyáltalán nincs így. Csak egyszer szükséges kipróbálni ezeknek a személyeknek, hogy mennyire finom tud lenni egy-egy étel, ha nincs agyoncukrozva vagy fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztből készült, és garantáltan ragaszkodnának az új receptekhez a jövőben is. Mert hiszen már akkor is sokat teszünk az egészségünk érdekében, ha egy-két kevésbé egészséges összetevőt helyettesítünk olyan hozzávalóval, ami köztudottan sokkal jobb a szervezetünknek. Alább elolvashatja a mézes, fűszeres karácsonyi puszedli receptjét, ha kedvet érez hozzá, nyugodtan lepje meg magát és kedves családját vele a szeretet ünnepén.

mezes-fuszeres-puszedli-karacsonyra

Mézes, fűszeres karácsonyi puszedli hozzávalói:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 25 dkg rozsliszt
  • 15-20 dkg méz (ez ízlés szerint változhat) vagy nyírfacukor
  • fél csomag sütőpor (helyettesítheti szódabikarbónával)
  • 3 tojás sárgája
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipetnyi só
  • 4 evőkanál kefir
  • 1 kisebb citrom és narancs lereszelt héja és kifacsart leve
  • ízlés szerint szegfűszeg, fahéj, szerecsendió és gyömbérpor

A máz hozzávalói:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg nyírfacukor

Elkészítése:

Az egyik keverőtálban alaposan keverje össze a mézet és a vajat. A másik tálba pedig rakja bele a kétféle lisztet, a sütőport, a sót, és adja hozzá a fűszereket. Majd öntse össze a két tál tartalmát és alaposan keverje össze a hozzávalókat. Ezután adja hozzá a 3 tojást, a kefirt, a citrom és a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét. Gyúrja addig a tésztát, míg elválik az edény falától. Csomagolja be a tésztát folpackba és pihentesse a hűtőben 1-2 órát. Ezt követően vegye ki a hűtőből a tésztát és gyúrja jól össze, majd lisztezett nyújtódeszkán nyújtsa ki ujjnyi vastagra a tésztát és szaggasson belőle diónyi darabokat, amelyekből először formázzon kis gombócokat, majd lapogassa azokat puszedli formára. Míg dolgozik, melegítse elő a sütőt. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezze bele a puszedliket és 180 fokon, 15-20 perc alatt süsse azokat aranybarnára. Míg sül a mézes puszedli , addig egy kis tálkában verje kemény habbá a tojásfehérjéket a nyírfacukorral egyetemben. A kisült és kissé lehűlt puszedliket forgassa meg a mázban, majd helyezze azokat sütőpapírral bélelt tepsibe és helyezze vissza a sütőbe körülbelül 8 percre. Ezt a süteményt érdemes egy-két héttel karácsony előtt elkészíteni, mivel még puhulnia kell azoknak.

mezes-puszedli2

Mitől egészségesebb tehát ez a puszedli a hagyományos alapanyagokból készült puszedlitől? A teljes kiőrlésű liszt magas tápértékkel rendelkezik. Rendkívül gazdag rostokban és tápanyagokban. Az ebből a lisztből készült ételek kevésbé terhelik meg a hasnyálmirigyet és az emésztőrendszert. A tönkölybúza gazdag B- és E-vitaminban, nyomelemekben és ásványi anyagokban. A benne található fehérjéket könnyebb megemészteni, de emellett javítja a vérkeringést, erősíti az idegsejteket és jó hatással van a kötőszövetekre és az izmokra.

A rozslisztből készült ételek rendszeres fogyasztása növeli a szervezet ellenálló képességét, mivel teli van D-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal és foszforral.

A méz szintén teli van vitaminokkal – B1, B2, B3, B5, B6 és C – és ásványi anyagokkal, mint például magnézium, mangán, foszfor, kálium, kalcium, nátrium és cink. A mézet kiválthatja nyírfacukorral, hiszen számtalan kutatás és vizsgálat igazolja, hogy mennyire egészséges. Nem savasítja el a szervezetet, nem hízlal, megtámogatja az emésztést, antibakteriális hatású. Fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is javasolt a fogyasztása.

A kefir A-, B-, D-vitamint, folsavat, fehérjéket, kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot tartalmaz. A benne lévő probiotikumok jótékony hatással vannak a vastagbél bélflórájára, erősíti az immunrendszert és megtámogatja az anyagcserét.

A citrusfélék nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, az aszkorbinsav pedig kitűnő antioxidánsnak számít. A gyümölcsökben található flavonoidok baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatásokkal bírnak. Kutatások igazolják, hogy a flavonoidok és a P-vitamin együttese erősíti a hajszálereket és csökkenteni képes a vérfalak törékenységét.

Hirdetés
Hirdetés betöltése..