Mézes, fűszeres puszedlik karácsonyra


Hirdetés

Az emberek egy része karácsonykor sokszor túlzásokba esik, már ami az étkezéseket illeti. Többfogásos menüt készítenek, finomabbnál finomabb süteményeket sütnek, és többnyire nem érzik magukénak a többször kevesebbet elvet, ezért gyakran tömik degeszre magukat, aztán pedig csak émelyegnek a rosszulléttől és az emésztési problémáktól. Sokan gondolják azt, hogy az egészséges ételek vagy sütemények kevésbé ízletesek, mint a hagyományos összetevőkből álló fogások vagy ínyencségek. Ez egyáltalán nincs így. Csak egyszer szükséges kipróbálni ezeknek a személyeknek, hogy mennyire finom tud lenni egy-egy étel, ha nincs agyoncukrozva vagy fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztből készült, és garantáltan ragaszkodnának az új receptekhez a jövőben is. Mert hiszen már akkor is sokat teszünk az egészségünk érdekében, ha egy-két kevésbé egészséges összetevőt helyettesítünk olyan hozzávalóval, ami köztudottan sokkal jobb a szervezetünknek. Alább elolvashatja a mézes, fűszeres karácsonyi puszedli receptjét, ha kedvet érez hozzá, nyugodtan lepje meg magát és kedves családját vele a szeretet ünnepén.

mezes-fuszeres-puszedli-karacsonyra

Mézes, fűszeres karácsonyi puszedli hozzávalói:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 25 dkg rozsliszt
  • 15-20 dkg méz (ez ízlés szerint változhat) vagy nyírfacukor
  • fél csomag sütőpor (helyettesítheti szódabikarbónával)
  • 3 tojás sárgája
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipetnyi só
  • 4 evőkanál kefir
  • 1 kisebb citrom és narancs lereszelt héja és kifacsart leve
  • ízlés szerint szegfűszeg, fahéj, szerecsendió és gyömbérpor

A máz hozzávalói:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg nyírfacukor

Elkészítése:

Az egyik keverőtálban alaposan keverje össze a mézet és a vajat. A másik tálba pedig rakja bele a kétféle lisztet, a sütőport, a sót, és adja hozzá a fűszereket. Majd öntse össze a két tál tartalmát és alaposan keverje össze a hozzávalókat. Ezután adja hozzá a 3 tojást, a kefirt, a citrom és a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét. Gyúrja addig a tésztát, míg elválik az edény falától. Csomagolja be a tésztát folpackba és pihentesse a hűtőben 1-2 órát. Ezt követően vegye ki a hűtőből a tésztát és gyúrja jól össze, majd lisztezett nyújtódeszkán nyújtsa ki ujjnyi vastagra a tésztát és szaggasson belőle diónyi darabokat, amelyekből először formázzon kis gombócokat, majd lapogassa azokat puszedli formára. Míg dolgozik, melegítse elő a sütőt. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezze bele a puszedliket és 180 fokon, 15-20 perc alatt süsse azokat aranybarnára. Míg sül a mézes puszedli , addig egy kis tálkában verje kemény habbá a tojásfehérjéket a nyírfacukorral egyetemben. A kisült és kissé lehűlt puszedliket forgassa meg a mázban, majd helyezze azokat sütőpapírral bélelt tepsibe és helyezze vissza a sütőbe körülbelül 8 percre. Ezt a süteményt érdemes egy-két héttel karácsony előtt elkészíteni, mivel még puhulnia kell azoknak.

mezes-puszedli2

Mitől egészségesebb tehát ez a puszedli a hagyományos alapanyagokból készült puszedlitől? A teljes kiőrlésű liszt magas tápértékkel rendelkezik. Rendkívül gazdag rostokban és tápanyagokban. Az ebből a lisztből készült ételek kevésbé terhelik meg a hasnyálmirigyet és az emésztőrendszert. A tönkölybúza gazdag B- és E-vitaminban, nyomelemekben és ásványi anyagokban. A benne található fehérjéket könnyebb megemészteni, de emellett javítja a vérkeringést, erősíti az idegsejteket és jó hatással van a kötőszövetekre és az izmokra.

A rozslisztből készült ételek rendszeres fogyasztása növeli a szervezet ellenálló képességét, mivel teli van D-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal és foszforral.

A méz szintén teli van vitaminokkal – B1, B2, B3, B5, B6 és C – és ásványi anyagokkal, mint például magnézium, mangán, foszfor, kálium, kalcium, nátrium és cink. A mézet kiválthatja nyírfacukorral, hiszen számtalan kutatás és vizsgálat igazolja, hogy mennyire egészséges. Nem savasítja el a szervezetet, nem hízlal, megtámogatja az emésztést, antibakteriális hatású. Fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is javasolt a fogyasztása.

A kefir A-, B-, D-vitamint, folsavat, fehérjéket, kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot tartalmaz. A benne lévő probiotikumok jótékony hatással vannak a vastagbél bélflórájára, erősíti az immunrendszert és megtámogatja az anyagcserét.

A citrusfélék nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, az aszkorbinsav pedig kitűnő antioxidánsnak számít. A gyümölcsökben található flavonoidok baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatásokkal bírnak. Kutatások igazolják, hogy a flavonoidok és a P-vitamin együttese erősíti a hajszálereket és csökkenteni képes a vérfalak törékenységét.

Hirdetés
Hirdetés betöltése...