Mérges vagy mert szivárog a WC öblítővíz? Ne hívj szerelőt, csináld meg magad!


Hirdetés


A WC-öblítés tulajdonképpen jól áttekinthető és saját kezű megjavítása sem okoz nehézséget. Ehhez azonban az kell, hogy működésével tisztában legyünk. Minél modernebb egy ilyen öblítés, annál titokzatosabbnak tűnik annak működése. Főleg a befalazott WC-öblítő műszaki titkai azok, amelyek a külvilág számára rejtve maradnak. Pedig minden WC-öblítő azonos, mégpedig egyszerű alapelv szerint működik. Az első pillanatban zavart legfeljebb csak az alkotóelemek elrendezése okozhat, amelyek helytakarékossági okokból gyakran összefonódnak egymással.

Ne essünk azonban kétségbe! Nézzük át újra meg újra a titokzatos szerkezeteket és gyorsan megbízható képet kapunk azok működéséről. A legkönnyebben egy régi felső elhelyezésű öblítőtartály működését lehet áttekinteni, amelyet manapság már csak régi építésű házakban lehet megtalálni.

30szaniter00

A 18. ábrán látható egy hagyományos öblítőtartály szerkezet. Egy WC-öblítőtartály belseje mindig két szerkezetből áll, amelyek egymástól függetlenül látják el feladatukat. Az egyik szerkezet igény esetén az öblítőtartályba utántölti az öblítővizet (hálózati ivóvizet), a másik szerkezet működtetés esetén az öblítőtartályból leereszti az öblítővizet a WC-csészébe. Ha a két szerkezetet külön-külön ábrázoljuk, könnyebben megérthető a működésük.

30szaniter2.jpg

18. ábra. Hagyományos öblítőtartály működése
1) öblítőtartály; 2) víz; 3) úszó; 4) az úszó karja; 5) az “A” gumitömítés; 6) a “B” gumitömítés;
7) harang a leeresztőszeleppel; 8) emelőkar; 9) vízbevezetés; 10) lánc; 11) a WC-öblítő ejtőcsöve

A 19. ábrán az automatikus öblítővíz-utántöltő szerkezet látható. Működése a rajz alapján könnyen megérthető: az úszó az A gumitömítéssel nyitja és zárja a beömlőszelepet. Amikor az öblítőtartályban csökken a vízszint, az úszó leereszkedik, és ezzel megnyitja a beömlőszelepet (ez mindig az öblítés alatt és után történik). Ennek hatására a tartály megtelik vízzel, a víz felfelé nyomja az úszót, míg annak szögemeltyűje a gumitömítést rá nem nyomja a szelep csúcsára és ezzel a víz bevezetését el nem zárja. Fontos, hogy ez a gumitömítés a víz bevezetését mindig tökéletesen elzárja, mihelyt a vízszint az öblítőtartályban a szükséges (ill. beállított) töltési magasságot el nem érte. A gumitömítésnek ezért kellően puhának és simának kell lennie, a (sárgaréz) szelepcsúcs pedig, amelyet el kell zárnia, tiszta és szintén sima legyen.

30szaniter3.jpg

19. ábra. Az öblítővíz-utántöltő szerkezet
1) öblítőtartály; 2) víz; 3 úszó; 4) az úszó karja; 5) az A gumitömítés; 9) vízbevezetés

A 20. ábra az öblítés működtetését szemlélteti. A harang alakú alkatrész tulajdonképpen annak a szelepnek az egyik része, amely az öblítőtartály alján elzárja a WC-csészébe lefolyó vizet. A harangnak kellően nehéznek kell lennie, hogy alsó része, amely a fenékszelep funkcióját tölti be, jól (tömítést létrehozva) rá tudjon nyomódni a B gumitömítésre. Az öblítőtartály harangjában egy átmenő járat van kialakítva, amely – a 21. ábrán látható módon – a súlyszelep középvonalában húzódik végig. Ez a járat gondoskodik arról, hogy a WC-t nehogy elárassza a víz.

30szaniter4.jpg

 20. ábra. Az öblítő működése
1) öblítőtartály; 2) víz; 6) a B gumitömítés; 7) harang a leeresztőszeleppel; 8) emelőkar; 10) lánc;
11) a WC-öblítő ejtőcsöve

Ha egy ilyen öblítőrendszer szivárog, abból arra lehet következtetni, hogy valamelyik tömítés (A vagy B) nem jól tömít. Ennek többnyire az az oka, hogy valamelyik tömítés nagyon elszennyeződött vagy elvízkövesedett. Az A tömítés ezen kívül el is kophat. Egy kis tömítést szükség esetén magunk is készíthetünk. Arra azonban ügyeljünk, hogy ahhoz valódi gumit válasszunk, amely nem fog két év alatt megkeményedni. Az alkatrészek szerkezete természetesen a hagyományos öblítőszekrények esetén is sokféle lehet – noha kialakításuk az itt bemutatott rajzoktól nem nagyon tér el. A legnagyobb eltérések a beömlőszelepnél fordulnak elő.

30szaniter5.jpg

 21. ábra. Az öblítőtartály túlfolyása
1) öblítőtartály; 2) víz; 5) az A gumitömítés; 6) a B gumitömítés;
7) harang a leeresztőszeleppel; 9) vízbevezetés; 11) a WC-öblítő ejtőcsöve; 12) túlfolyó;
13) elfolyó víz; 14) az öblítőtartály túltöltése esetén elfolyó víz

Az A tömítőgumi pl. nem mindig látható, hanem a 22. ábra szerint a beömlőszelepbe be van építve – de kiszerelhető. A javításnál ahhoz hasonlóan járhatunk el, mint egy csepegő vízcsap javításánál. Az egyetlen problémát az okozza, hogy a megfelelő méretű tartalék tömítéseket nem lehet beszerezni. Egyes esetekben a meglévő tömítést egyszerűen meg lehet fordítani és azok így még évekig tovább használhatók. Azonban a megkeményedett tömítés törékeny lesz, ezért további használatra már nem alkalmas. Ilyenkor mindössze azt kell eldöntenünk, hogy a számításba jövő lehetőségek közül az adott időpontban melyik a legjobb. Pl. egy alsó öblítőtartály beömlőszelepét egy magasan elhelyezett öblítőtartályba is be lehet építeni, ha annak pótalkatrészként való beszerelése nem jár aránytalanul nagy ráfordításokkal. Egy ilyen beépítés azonban többnyire erősen próbára teszi kézügyességünket és hobbiműhelyünk felszereltségét is.

30szaniter6.jpg

22. ábra. Egyes beömlőszelepeknél a tömítés belül helyezkedik el
1) öblítőtartály; 2) víz; 3) úszó; 4) az úszó karja;
5) az A gumitömítés; 9) vízbevezetés; 15) beömlőszelep

 Egyszerűbb a helyzet, ha olyan alsó öblítőtartályra bukkanunk, amelynek működtető karja (22. ábra) oldalt helyezkedik el. Egy ilyen öblítőtartályt szükség esetén viszonylag könnyen fel lehet szerelni a régi öblítőtartály helyére, ha lent, a WC-csésze mögött alsó öblítőtartálynak nincs hely. Mindössze láncot kell szerelni a működtető karra és a feladat már meg is oldódott.

30szaniter1.jpg

23. ábra. Egy oldalsó működtetőkaros alsó  öblítőtartályt szükség esetén
magasan elhelyezett öblítőtartályként is lehet alkalmazni
1) öblítőtartály; 10) lánc; 16) utólag készített furat a láncnak; 17) működtetőkar

Ha az öblítőtartály bekötése miatt a víz bevezetését meg kell változtatnunk, ezt rézcsövek alkalmazásával végezhetjük el. A bemutatott megoldási lehetőségen kívül legtöbbször más megoldások is elképzelhetők. Kaphatók pl. régebbi rendszerekhez való ún. átépítő készletek. Néha arra is lehetőség nyílik, hogy a WC felújítása során teljesen új öblítőrendszert szereljünk fel. Ilyen esetben feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a WC-csésze meglévő lefolyása az eredeti helyén maradhasson. Ezt esetleg egy új WC-csésze alkalmazásával lehet megoldani – feltéve, hogy így még elegendő hely marad a csésze és a fal között ahhoz, hogy oda egy új, lapos öblítőtartályt el lehessen helyezni.

Posztunk tartalmát a Cser kiadó jóvoltából a Szaniterberendezések szerelése és javítása című könyvből merítettük, mely kimerítő elméleti ismereteket és gazdagon illusztrált gyakorlati megoldásokat nyújt a háztartásban előforduló vízgépészeti-szaniter berendezések vásárlásához, felszereléséhez, javításához.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...