Megtalálták azt a molekulát, amely megvédi a férfiakat


Hirdetés


Amerikai kutatók bukkantak rá arra a molekulára, amely miatt kevesebb férfi szenved szklerózis multiplexben mint ahány nő. A jelenség egyik ismert oka a férfiak magas tesztoszteronszintjének védő hatása.

A tesztoszteron hormon irányításával termelődő molekula több autoimmun betegségtől is megóvja a férfiakat

A tudósok kiderítették, milyen mechanizmus teszi lehetővé a védelmet. A betegség egérmodelljén azonosították a tesztoszteron hormon irányításával termelődő molekulát, amely valószínűleg védi a férfiakat a szklerózis multiplex (SM) ellen. Amikor SM-es nőstény egereket kezeltek a molekulával, a tüneteik megszűntek Minderről egy, az amerikai tudományos akadémia lapjában megjelent tanulmány számolt be. Melissa Brown, a kutatás vezetője elmondta, hogy ez a molekula a felelős azért, hogy a férfiaknál mind a szklerózis multiplex, mind más autoimmun betegségek ritkábban fordulnak elő. Az eredmények teljesen új SM-kezelésekhez vezethetnek, amelyekre nagy szükség van.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amelynek során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely. A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerébe. Lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzékelési, mozgási és esetenként pszichiátriai problémákat okozva. Nőknél három-négyszer nagyobb gyakorisággal jelentkezik a kór, mint a férfiaknál.

Egy véletlennek köszönhető a felismerés

A tudósok a tesztoszteron védő hatásának mechanizmusát egy véletlennek köszönhetően fedezték fel. Egy kísérletben hím egereket használtak nőstények helyett, mert az egyik hallgató még nem tudta a nemeket megkülönböztetni egymástól. Az egyetem kutatói kimutatták, hogy a tesztoszteron hatására az immunsejtek egy fajtája, az úgynevezett hízósejtek vagy masztociták egy védő molekulát, az úgynevezett citokin IL-33-at kezdik termelni a hím egyedekben. Ez a molekula olyan anyagokat vált ki, amelyek megakadályozzák egy másik immunsejtfajta, a Th17 kialakulását, amely közvetlenül a velőshüvelyt támadhatja meg. A beteg nőstény egerekben több Th17 alakult ki. Amikor megkapták az IL-33 molekulát, a velőshüvely károsodása megszűnt.

MTI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...