Mégsem a patkányok terjesztették a pestist Európában


Hirdetés


Mégsem a patkányok voltak a fő felelősei a földrészt sújtó egykori bubópestisjárványok első hullámának a 14. században. Az ember terjesztette a halálos kórt a kontinensen.

Évszázadokig a patkányokat okolták a kór terjedéséért

Az Ázsiából eredő pestis 1347-ben érkezett Európába, az emberiség történetének egyik legpusztítóbb járványát okozva. A következő négy évszázadban a pestis még számos alkalommal lecsapott, emberek millióinak életét követelve. A köztudatban az él, hogy a kór a házi patkányok révén vetette meg a lábát Európában. Az újabb és újabb kitörések pedig akkor következtek be, amikor a fertőzött rágcsálókon lévő bolhák átkerültek az emberekre – írta a BBC News. Azonban a kutatók nemrégiben olyan felfedezést tettek, amely ezt az elképzelést alapjaiban írhatja át.

Az emberi paraziták lehettek a fő baktériumhordozók

Az Oslói Egyetem és a Ferrarai Egyetem kutatói szerint azonban az első hullám, a fekete halál néven emlegetett járvány, amely 1347 és 1351 között mintegy 25 millió ember halálát okozta – a földrész lakosságának több mint egyharmadával – Európában, sokkal inkább az emberen lévő bolhák és tetvek számlájára írható.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában közölt tanulmány elkészítéséhez a kutatók a járvány terjedésének mintázatát és léptékét vizsgálták. A szakértők elmondták, hogy kilenc európai város  járványok okozta halálozásairól álltak rendelkezésükre adatok. Ezeket megvizsgálva el tudták készíteni a járvány terjedésének számítógépes modelljét az egyes településekre lebontva. Ezt követően modellezték a járvány kitörését a városokban, és megnézték, hogy miként mozog a betegség, ha patkányok vagy ha az embereken és a ruháikon lévő bolhák és tetvek terjesztik, valamint ha a levegő útján terjed. A vizsgált kilenc városból hétnél a „humán parazita- vagy tetűmodell” illeszkedett a legjobban a járvány terjedési mintázatához mind a sebesség, mind a betegek számának tekintetében. A járvány valószínűleg nem terjedt volna ennyire gyorsan, ha patkányok terjesztették volna.

A baj részben elkerülhető a higiéniai előírások betartásával

A 19. századot követően a pestis eltűnt Európából, a világ más részein azonban a mai napig újra és újra felüti a fejét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2010 és 2015 között több mint háromezer-kétszáz esetet jelentettek világszerte, ezek közül csaknem hatszáz halálos kimenetelű volt. A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a jövőbeli járványkitörések megelőzésének leghatékonyabb módja a higiéniai előírások betartása és betegség esetén a lehető legkevesebb emberrel való érintkezés.

MTI

Kapcsolódó cikk:  Amikor már az orvos sem volt hajlandó elmenni a beteghez! Az emberiség valaha volt legpusztítóbb járványának története!

Hirdetés


Hirdetés betöltése...