Megnyílt Amerikában az első bolt, ahol kihagyhatod a fizetést, saját táskába is pakolhatsz, és nem fog figyelni közben biztonsági őr sem


Hirdetés


Megnyitotta kapuit Seattle-ben az Amazon első olyan élelmiszerboltja, ahol a vásárlók egy alkalmazás segítségével, pénztár és önkiszolgáló rendszer használata nélkül ( hagyományos fizetési módok ), pillanatok alatt bevásárolhatnak, majd távozhatnak termékeikkel a boltból.

Végre legális keretek között működik a „Just Walk Out Shopping” élmény, amit többéves tesztelés után próbálhattak ki a vásárlók az Egyesült Államokban. Hétfőn ugyanis megnyílt Seattle-ben az Amazon első olyan élelmiszerboltja, ahol bárki bevásárolhat az Amazon Go applikáció letöltésével. Maga a rendszer a „felhasználó” számára pofonegyszerű, azonban bonyolult infrastruktúrát igényel az Amazon részéről – ami komoly rizikót jelenthet a széles körű elterjedés jövőjét tekintve.

Az Amazon a kosárba tett termékeket a mennyezetre szerelt kamerák segítségével csapja hozzá az azonosított vásárló számlájához, így számlát sem kell nyomtatni, pénztárakat és termékleolvasókat sem kell elhelyezni a kijáratnál. A rendszer az ügyfelek hitelkártyájáról vonja le a vásárolt termékek árát, az üzlet elhagyásának pillanatában.

Így megy a vásárlás, lépésről lépésre

  • A betérő vevő egy leolvasónál azonosítja magát belépéskor az alkalmazásban megjelenő QR-kód segítségével.
  • A telefonra ezután nem lesz szüksége, a vásárló zsebre vághatja, hiszen az irányítás ezután a kameráké és az érzékelőké.
  • A bolt polcairól levett termékek automatikusan felkerülnek az alkalmazásban követhető vásárlási listára.
  • Ha meggondolja magát, és visszateszi a polcra a terméket, a rendszer automatikusan törli azt a listáról.
  • A fizetés a bolt elhagyásának pillanatában történik, az alkalmazás a listán maradt termékek árát a felhasználó Amazon fiókjára terheli.

Randalírozó gyerekek és hasonló emberek

Bár az Amazon már 2016-ban elkészült az alkalmazásra épülő bevásárlás modelljével,  ekkor még csak a dolgozók használhatták az első kasszák nélküli Amazon-üzlet béta programját. Az Amazonnál dolgozó bennfentesek szerint a fennakadásnak több oka is volt: a kamerák rendszerint összekeverték a hasonló testalkatú vásárlókat, a polcok között randalírozó gyerekek pedig rémálommá változtatták a gondosan kifejlesztett infrastruktúra működését.

Az Amazon még nem nyilatkozott arról, hogy új Go üzleteket nyitna, de azt leszögezte, hogy nem kívánja bevezetni az új rendszerét a tavaly megvásárolt Whole Foods üzletlánc boltjaiba. A kereskedők azonban jól tudják, hogy minél gyorsabban vásárolhatnak be az emberek egy üzletben, annál valószínűbb, hogy visszatérnek oda.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...