Megfejtették a világhírű viking rúnakőfeliratot! A kutatók is megdöbbentek a jelentésén!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A klímaváltozástól való félelmeket fogalmazhatta meg egy világhírű viking rúnakő egy kutatás szerint.  A Rök-kő, amelyet a Svédország középső részén lévő Vattern-tó közelében emeltek a IX. században, a világ leghosszabb rúnafeliratát tartalmazza. Öt oldalát több mint 700 rúnajel borítja.

Feltételezések szerint egy elhunyt fiú emlékére emelték, a szöveg pontos jelentése azonban ismeretlen maradt, mivel egyes részei hiányosak és különböző írásformákat tartalmaz. A kő Theuderik hősi tetteit említi, ez egyes kutatók szerint Nagy Theuderik keleti gót királyra utal, a keleti gótok hatodik századi uralkodójára. Három svéd egyetem szakértői most úgy vélik, lehetséges, hogy a feliratok egy közelgő szélsőséges téli időszakra utalnak.

A felirat a fiú halála által kiváltott aggodalommal és egy újabb, olyan klímakrízistől való félelemmel foglalkozik, mint amilyen időszámításunk előtt 536 után történt” – írták a kutatók.

A hatodik századi krízisről úgy vélik, számos vulkánkitörés okozta, amelyek drámaian befolyásolták a klímát. Csökkent az átlaghőmérséklet, tönkrement a termés, ezt éhínség és tömeges pusztulás követte. A feltételezések szerint ennek következtében legalább 50 százalékkal csökkent a Skandináv-félsziget népessége. A szakértők szerint lehetséges, hogy ezen események emléke a mitológiát is befolyásolta.

(Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jeppe Gustafsson)

Az új értelmezés különböző szakterületek – a nyelvtudomány, a régészet és a vallástörténet – szakértőinek együttműködéséből született. A rúnafeliratok egyes részei száz éven át tartó harcokra utalnak. A tudósok szerint azonban lehetséges, hogy másfajta harcokról lehet szó: a fény és a sötétség, a meleg és a hideg, az élet és a halál közti konfliktusról.

MTI

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...