Megdöbbentő tanulmány! A stressz egészségtelen élelmiszerek vásárlására ösztönöz!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A stresszes életkörülmények között élők többsége hajlamos, hogy az egészségtelen, tartósítószerekkel, adalékanyagokkal teletömött élelmiszereket válasza – ezt állítja egy nemrég napvilágot látott svájci tanulmány.

Fotó: Flickr.com

Fotó: Flickr.com

Stressz hatására az agy egyes területei nem működnek megfelelően. Ebben közrejátszhat egy fárasztó munkanap, amikor alig várjuk, hogy végre leülhessünk a saját kanapénkra, és hamar előkapjuk a mélyhűtőből a pizzát, és gyorsan készre süssük, majd megegyük.

Ez nem a fáradtság miatt van, hanem a stressz váltja ki ezt a döntésünket, erre most jöttek rá a kutatók. A Zürichi Egyetemen végzett kutatás során azt vizsgálták, hogy a stressz milyen hatással van az agyműködésre, és arra a következtetésre jutottak, hogy az élelmiszerek minőségét illetően, stressz hatására, hajlamosak vagyunk téves döntéseket hozni.

Az agyhullámokat vizsgáló készülékkel végeztek egy 51 főből álló kísérletet, akik az egészséges étkezés hívei voltak. Két csoportra osztották az alanyokat: 22 személy teljesen nyugodt körülmények között volt, 29 személynek viszont stresszes körülményeket teremtettek, amely három percig tartott. Ezután a jelentkezőknek két menü között kellett dönteniük: egy jól mutató, de egészségtelent, vagy egy kevésbé mutatós, de egészségeset.

A stresszel „kezelt” alanyok többsége az egészségtelen kaját választotta. A felvételek szerint stressz hatására ezeknek az embereknek az agyában változás következett be az önkontrollért, a motivációért és az érzelmek kifejezéséért felelős területen. Az idegsejtek működését is befolyásolta a stressz, így csökkent a racionális döntések meghozatalának esélye is.

A szakértők azt szeretnék a továbbiakban kideríteni, hogy a testmozgás semlegesítheti-e a stressz döntési képességekre gyakorolt hatását.

forrás

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...