Hirdetés
A mangosteen, magyarul mangosztán, egy Thaiföldről származó gyümölcs, amelynek lelőhelyén is rendkívüli gyógyító erőt tulajdonítanak.
Egy ősi legenda szerint, Buddha napkeltekor egy fehér elefánton az erdőben járva megpillantotta és megízlelte a gyümölcsöt. Jótékony hatását érezve megáldotta a mangosteent, és a mennyország ajándékaként az embereknek adományozta.
Az ázsiai emberek ezért a mai napig az egyik legszentebb és legértékesebb gyümölcsök egyikének tartják, amit az istenek gyümölcsének is hívnak.
Egzotikum
Más trópusi gyümölcsökkel ellentétben, a Garcinia mangostana rendkívül ízletes. Délkelet-Ázsia, Afrika és Amerika trópusi síkságain, 20 méter magas fákon terem, de szelídített változatait gyümölcsösökbe és kertekbe is szívesen ültetik.
A növény “ultra-trópusi” és rendkívül érzékeny. A saját éghajlatán kívüli termesztésére tett kísérletek mindezidáig kudarcot vallottak, azonban most úgy tűnik Ian Crown-nak sikerült a mangosteen honosítása az Amerikai kontinensen is.
A mangosteen fa trópusi körülmények között 10-15 év alatt kezd teremni. A szezonja májustól szeptemberig tart, és ez idő alatt több ezer darab bíborbarna gyümölcsöt terem. Az érett gyümölcsöket egyesével, kézzel szüretelik le.
Mérete alapján a mandarinra hasonlít, vastag héja vörösesbarna és bőrszerű. Ha kettévágjuk, öt-hat fehér, kocsonyás állagú gerezdet találunk, közepükön egy-egy maggal. A mangosztán húsa bő levű, édeskésen savanyú.
A termés sokoldalúan felhasználható. Még az értéktelennek tűnő, vastag terméshéjat is hasznosítják, bőrök cserzésére és a gyógyászati célokra egyaránt.
Népi tapasztalatok
Indiában, Thaiföldön és Kínában a kéregből előállított készítményeket antimikróbás és parazitaellenes kezelésre használják dizentériás betegeknél, illetve a fertőzés okozta hasmenés egyéb formáinál. A növény adsztringens hatása miatt megelőzi a kiszáradást és az értékes tápanyagok kiürülését a gyomor-bélrendszerből hasmenés esetén.
A kínaiak és a thaiföldiek ugyancsak kihasználják a mangosztán antimikrobás és antiszeptikus hatását, és elfertőződött sebek, tuberkulózis, malária, húgyúti fertőzések, szifilisz, gonorrhoea, valamint ekcémás bőrelváltozások kezelésére alkalmazzák.
A Karib térségben teáját isszák fáradtság és rossz közérzet esetén. A brazilok pedig féregtelenítésre és az emésztés elősegítésére fogyasztják. Venezuelában parazitás bőrfertőzéseket kezelnek a gyümölccsel elkészített dunsztkötéssel.
A felszeletelt és megszárított héjat elporítják, és a dizentéria kezelésére adják. Kenőcsbe beledolgozva hatékony az ekcéma és egyéb bőrbetegségek kezelésére. A héj forrázatát a hasmenés, hólyaghurut, gonorrhoea, gennyes vizelet kezelésére, külsőleg összehúzó hatású lemosóként alkalmazzák.
A héj egy részét egy éjszakán át vízben áztatják, majd ennek a főzetét krónikus hasmenés kezelésére adják felnőtteknek és gyermekeknek. A filippínók a levél és a kéreg forrázatát lázcsillapítóként, illetve szájpenész, hasmenés, dizentéria és húgyúti megbetegedések kezelésére használják.
Malajziában a levelek főzetét éretlen banánnal és egy kis benzoinnal keverik össze, és ezt a keveréket a körülmetélés hegének gyógyítására használják. A gyökér forrázatát a menstruáció szabályozása miatt isszák. Az amibiazin-nak nevezett kéregkivonatot amőbás dizentéria kezelésére forgalmazzák.
(dr. Julia F. Morton, botanikus)
A mangosztánt tehát igen sokféleképpen alkalmazzák a népi gyógyászatban, és mint ilyen, csatlakozhat azokhoz a növényekhez, amelyek új gyógyszerek ígéretes forrásainak tekinthetők.
A gyümölcs tradicionális gyógyászatban játszott szerepe is kiemelkedő. A szárított mangosztán terméseket már sok éve szállítják Szingapúrból Kalkuttába, majd onnan Kínába gyógyászati céllal.
Modern bizonyíték
Ebben a különleges trópusi gyümölcsben jelentős mennyiségben vannak jelen polifenolok és katechinek is, amelyek hatékony antioxidánsok. Gazdag poliszacharidokban, amelyek baktérium és gombaölő hatást fejtenek ki, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is.
A mangosztánban található hatóanyagok sora azonban ezzel nem zárul le! Az igazi értékét az adja, hogy különösen nagy mennyiségű xantont tartalmaz.
A xantonok, a flavonoidok családjába tartozó rendkívül erős antioxidáns vegyületek, melyek egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál. Több mint 200 féle létezik a természetben, és minden xanton más és más hatást fejt ki a szervezetre. Mindennek megvan a maga sajátos hatás profilja, egymással kombinálva pedig hatásaik felerősödnek, és így az egész szervezet egészséges működését elősegítik.
Ami rendkívül figyelemre méltó a mangosztán gyümölccsel kapcsolatban, hogy 17 különböző xanthon jellegű vegyületet tartalmaz. Ez az eddig ismert leggazdagabb forrása ezeknek a jótékony hatású flavonoidoknak, amely táplálékként használt gyümölcsökben fellelhető.
Bár a mangosztán xantonjait már közel 150 éve (Schmid, 1855) ismerjük, a tudomány még napjainkra sem bizonyította, hogy a xantonok emberi betegségek klinikai kezelésére felhasználhatóak-e.
De a gyümölcs valódi értékének megítélésében nem csak a tradicionális gyógyítók megfigyeléseire támaszkodhatunk. Dr. Duke, Fitokémiai és etnobotanikai adatbázisaiban (Duke, 2004) a mangosteen összetevőinek részletes listáját is megtaláljuk.
Az etnobotanikus, dr. James Duke számos táplálék-kiegészítőként alkalmazott természetes készítmény kémiai összetételét vizsgálta meg. A kémiai alkotóelemek alapján felsorolta az összetevők ismert hatásait.
Dr. Duke megadja a feltételezett napi adagokat és a várható kedvező hatásokat (a magnosztán gyümölcs alkotórészeivel kapcsolatban elvégzett saját és egyéb szakértők általi vizsgálatok alapján). A kedvező hatások teljes listája embert próbáló hosszúságú, 138 különböző tulajdonságot tartalmaz.
Az alábbiakban felsoroljuk azt a néhány kedvező hatást, amelyeket a magnosztánt fogyasztó emberek nagy többségénél megfigyelhetők voltak.
- Vérzsírszint csökkentő hatás – csökkenti az LDL-szintet,
- Antihipertenzív hatás – csökkenti a vérnyomást,
- Megelőzi az érelmeszesedést – az artériák elzáródását és megkeményedését,
- Kardioprotektor hatás – védi a szívizmot,
- Hipoglikémiás hatás – csökkenti a vércukorszintet,
- Parkinson-kór és Alzheimer-kór elleni hatás, illetve kedvezően hat az elbutulás egyéb formáira is,
- Immunstimuláns – serkenti az immunválaszt,
- Gombaölő hatás,
- Antibakteriális hatás,
- Antivirális hatás,dermatitis, sebfertőzések, tinea és akne kezelésére alkalmazható,
- Gyulladáscsökkentő hatás,
- Antipiretikus hatás – lázcsillapító,
- Zöldhályog és szürkehályog ellenes hatás,
- Csökkenti a pikkelysömör keltette viszketést,
- Ínybetegséget megelőző hatás, erősíti a fogágy kötőszöveteit,
- Hasmenést csökkentő hatás,
- Rost- és gyümölcssav tartalma segíti az emésztést és bélműködést,
- Elhízás elleni hatás – természetes fogyás,
- Kimerültséget csökkentő hatás,
- Antidepresszív és szorongásoldó hatás,
- Öregedés gátló hatás.
A tudomány számára még nem teljes mértékben ismeretes, hogy a mangosztán miért hatékony ennyi különböző betegség kezelésében, de feltehetően gazdag xanton tartalmában keresendő a megoldás.
Mangosztánnal az allergia ellen
Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin E szintézisét és a hisztamin felszabadulását. Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is. Laboratóriumi tesztekben a növény kivonata hatékonyan enyhítette az allergiás tüneteket.
A prosztaglandinok fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer fájdalomingerének közvetítésében. Így azok a gyógyszerek, amelyek meggátolják a prosztaglandinok képződését, fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki.
Az antioxidáns csúcs
Az ORAC érték egy anyag antioxidáns hatásának mértékét jelzi, 100 grammra vetítve. A mangosztán ORAC értéke 17.000 és 24.000 között van. Korábban az aszalt szilva tartotta az ORAC csúcsot, 5.770-es értékkel.
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával jelentős, 15-20 százalékos antioxidáns-szintemelkedés érhető el, különösen, ha azok nagy ORAC értékűek. Ahhoz azonban, hogy a plazma és a szövetek antioxidáns kapacitása jelentősen növekedjen, a napi bevitelt 3.000-5.000 ORAC egységre kell megnövelnünk.
(dr. Ronald Prior, Tufts Egyetem
Amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat (Boston, Massachusetts)
Szervezetünk antioxidáns igényét jelentős mértékben befolyásolja az egészségi állapotunk, a korunk, a környezeti terheltségünk és hogy táplálékaink napi szinten mennyi antioxidánst, ezen belül mennyi flavonoidot tartalmaznak. Ha többet fogyasztunk a szükségesnél, akkor szervezetünk a felesleget a vesén keresztül kiüríti.
forras:vitalland.hu