Mangosztán, az Istenek gyümölcse


Hirdetés

A mangosteen, magyarul mangosztán, egy Thaiföldről származó gyümölcs, amelynek lelőhelyén is rendkívüli gyógyító erőt tulajdonítanak.

MangosztánEgy ősi legenda szerint, Buddha napkeltekor egy fehér elefánton az erdőben járva megpillantotta és megízlelte a gyümölcsöt. Jótékony hatását érezve megáldotta a mangosteent, és a mennyország ajándékaként az embereknek adományozta.

Az ázsiai emberek ezért a mai napig az egyik legszentebb és legértékesebb gyümölcsök egyikének tartják, amit az istenek gyümölcsének is hívnak.

Egzotikum

MangosteenMás trópusi gyümölcsökkel ellentétben, a Garcinia mangostana rendkívül ízletes. Délkelet-Ázsia, Afrika és Amerika trópusi síkságain, 20 méter magas fákon terem, de szelídített változatait gyümölcsösökbe és kertekbe is szívesen ültetik.

A növény “ultra-trópusi” és rendkívül érzékeny. A saját éghajlatán kívüli termesztésére tett kísérletek mindezidáig kudarcot vallottak, azonban most úgy tűnik Ian Crown-nak sikerült a mangosteen honosítása az Amerikai kontinensen is.

A mangosteen fa trópusi körülmények között 10-15 év alatt kezd teremni. A szezonja májustól szeptemberig tart, és ez idő alatt több ezer darab bíborbarna gyümölcsöt terem. Az érett gyümölcsöket egyesével, kézzel szüretelik le.

Mérete alapján a mandarinra hasonlít, vastag héja vörösesbarna és bőrszerű. Ha kettévágjuk, öt-hat fehér, kocsonyás állagú gerezdet találunk, közepükön egy-egy maggal. A mangosztán húsa bő levű, édeskésen savanyú.

A termés sokoldalúan felhasználható. Még az értéktelennek tűnő, vastag terméshéjat is hasznosítják, bőrök cserzésére és a gyógyászati célokra egyaránt.

Népi tapasztalatok

Garcinia Mangostana BoatIndiában, Thaiföldön és Kínában a kéregből előállított készítményeket antimikróbás és parazitaellenes kezelésre használják dizentériás betegeknél, illetve a fertőzés okozta hasmenés egyéb formáinál. A növény adsztringens hatása miatt megelőzi a kiszáradást és az értékes tápanyagok kiürülését a gyomor-bélrendszerből hasmenés esetén.

A kínaiak és a thaiföldiek ugyancsak kihasználják a mangosztán antimikrobás és antiszeptikus hatását, és elfertőződött sebek, tuberkulózis, malária, húgyúti fertőzések, szifilisz, gonorrhoea, valamint ekcémás bőrelváltozások kezelésére alkalmazzák.

A Karib térségben teáját isszák fáradtság és rossz közérzet esetén. A brazilok pedig féregtelenítésre és az emésztés elősegítésére fogyasztják. Venezuelában parazitás bőrfertőzéseket kezelnek a gyümölccsel elkészített dunsztkötéssel.

A felszeletelt és megszárított héjat elporítják, és a dizentéria kezelésére adják. Kenőcsbe beledolgozva hatékony az ekcéma és egyéb bőrbetegségek kezelésére. A héj forrázatát a hasmenés, hólyaghurut, gonorrhoea, gennyes vizelet kezelésére, külsőleg összehúzó hatású lemosóként alkalmazzák.

A héj egy részét egy éjszakán át vízben áztatják, majd ennek a főzetét krónikus hasmenés kezelésére adják felnőtteknek és gyermekeknek. A filippínók a levél és a kéreg forrázatát lázcsillapítóként, illetve szájpenész, hasmenés, dizentéria és húgyúti megbetegedések kezelésére használják.

Malajziában a levelek főzetét éretlen banánnal és egy kis benzoinnal keverik össze, és ezt a keveréket a körülmetélés hegének gyógyítására használják. A gyökér forrázatát a menstruáció szabályozása miatt isszák. Az amibiazin-nak nevezett kéregkivonatot amőbás dizentéria kezelésére forgalmazzák.

(dr. Julia F. Morton, botanikus)

A mangosztánt tehát igen sokféleképpen alkalmazzák a népi gyógyászatban, és mint ilyen, csatlakozhat azokhoz a növényekhez, amelyek új gyógyszerek ígéretes forrásainak tekinthetők.

A gyümölcs tradicionális gyógyászatban játszott szerepe is kiemelkedő. A szárított mangosztán terméseket már sok éve szállítják Szingapúrból Kalkuttába, majd onnan Kínába gyógyászati céllal.

Modern bizonyíték

mangosztán a fánEbben a különleges trópusi gyümölcsben jelentős mennyiségben vannak jelen polifenolok és katechinek is, amelyek hatékony antioxidánsok. Gazdag poliszacharidokban, amelyek baktérium és gombaölő hatást fejtenek ki, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is.

A mangosztánban található hatóanyagok sora azonban ezzel nem zárul le! Az igazi értékét az adja, hogy különösen nagy mennyiségű xantont tartalmaz.

A xantonok, a flavonoidok családjába tartozó rendkívül erős antioxidáns vegyületek, melyek egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál. Több mint 200 féle létezik a természetben, és minden xanton más és más hatást fejt ki a szervezetre. Mindennek megvan a maga sajátos hatás profilja, egymással kombinálva pedig hatásaik felerősödnek, és így az egész szervezet egészséges működését elősegítik.

XantonAmi rendkívül figyelemre méltó a mangosztán gyümölccsel kapcsolatban, hogy 17 különböző xanthon jellegű vegyületet tartalmaz. Ez az eddig ismert leggazdagabb forrása ezeknek a jótékony hatású flavonoidoknak, amely táplálékként használt gyümölcsökben fellelhető.

Bár a mangosztán xantonjait már közel 150 éve (Schmid, 1855) ismerjük, a tudomány még napjainkra sem bizonyította, hogy a xantonok emberi betegségek klinikai kezelésére felhasználhatóak-e.

De a gyümölcs valódi értékének megítélésében nem csak a tradicionális gyógyítók megfigyeléseire támaszkodhatunk. Dr. Duke, Fitokémiai és etnobotanikai adatbázisaiban (Duke, 2004) a mangosteen összetevőinek részletes listáját is megtaláljuk.

drJamesDukeAz etnobotanikus, dr. James Duke számos táplálék-kiegészítőként alkalmazott természetes készítmény kémiai összetételét vizsgálta meg. A kémiai alkotóelemek alapján felsorolta az összetevők ismert hatásait.

Dr. Duke megadja a feltételezett napi adagokat és a várható kedvező hatásokat (a magnosztán gyümölcs alkotórészeivel kapcsolatban elvégzett saját és egyéb szakértők általi vizsgálatok alapján). A kedvező hatások teljes listája embert próbáló hosszúságú, 138 különböző tulajdonságot tartalmaz.

Az alábbiakban felsoroljuk azt a néhány kedvező hatást, amelyeket a magnosztánt fogyasztó emberek nagy többségénél megfigyelhetők voltak.

  • Vérzsírszint csökkentő hatás – csökkenti az LDL-szintet,
  • Antihipertenzív hatás – csökkenti a vérnyomást,
  • Megelőzi az érelmeszesedést – az artériák elzáródását és megkeményedését,
  • Kardioprotektor hatás – védi a szívizmot,
  • Hipoglikémiás hatás – csökkenti a vércukorszintet,
  • Parkinson-kór és Alzheimer-kór elleni hatás, illetve kedvezően hat az elbutulás egyéb formáira is,
  • Immunstimuláns – serkenti az immunválaszt,
  • Gombaölő hatás,
  • Antibakteriális hatás,
  • Antivirális hatás,dermatitis, sebfertőzések, tinea és akne kezelésére alkalmazható,
  • Gyulladáscsökkentő hatás,
  • Antipiretikus hatás – lázcsillapító,
  • Zöldhályog és szürkehályog ellenes hatás,
  • Csökkenti a pikkelysömör keltette viszketést,
  • Ínybetegséget megelőző hatás, erősíti a fogágy kötőszöveteit,
  • Hasmenést csökkentő hatás,
  • Rost- és gyümölcssav tartalma segíti az emésztést és bélműködést,
  • Elhízás elleni hatás – természetes fogyás,
  • Kimerültséget csökkentő hatás,
  • Antidepresszív és szorongásoldó hatás,
  • Öregedés gátló hatás.

A tudomány számára még nem teljes mértékben ismeretes, hogy a mangosztán miért hatékony ennyi különböző betegség kezelésében, de feltehetően gazdag xanton tartalmában keresendő a megoldás.

Mangosztánnal az allergia ellen

Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin E szintézisét és a hisztamin felszabadulását. Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is. Laboratóriumi tesztekben a növény kivonata hatékonyan enyhítette az allergiás tüneteket.

A prosztaglandinok fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer fájdalomingerének közvetítésében. Így azok a gyógyszerek, amelyek meggátolják a prosztaglandinok képződését, fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki.

Az antioxidáns csúcs

Az ORAC érték egy anyag antioxidáns hatásának mértékét jelzi, 100 grammra vetítve. A mangosztán ORAC értéke 17.000 és 24.000 között van. Korábban az aszalt szilva tartotta az ORAC csúcsot, 5.770-es értékkel.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával jelentős, 15-20 százalékos antioxidáns-szintemelkedés érhető el, különösen, ha azok nagy ORAC értékűek. Ahhoz azonban, hogy a plazma és a szövetek antioxidáns kapacitása jelentősen növekedjen, a napi bevitelt 3.000-5.000 ORAC egységre kell megnövelnünk.

(dr. Ronald Prior, Tufts Egyetem
Amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat (Boston, Massachusetts)

Szervezetünk antioxidáns igényét jelentős mértékben befolyásolja az egészségi állapotunk, a korunk, a környezeti terheltségünk és hogy táplálékaink napi szinten mennyi antioxidánst, ezen belül mennyi flavonoidot tartalmaznak. Ha többet fogyasztunk a szükségesnél, akkor szervezetünk a felesleget a vesén keresztül kiüríti.

 

forras:vitalland.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése...