Mire jó a málnalevél tea?


Hirdetés

A málnalevél bokor Észak-Amerikában őshonos, de megtalálható a világ számos más területen is. Bár elsősorban a finom, piros gyümölcsét ismerik, de a málnalevelet gyakran használják a gyógyításban is.

Legismertebb alkalmazási területei: nátha, torokgyulladás, hasmenés, és a terhesség különböző szakaszainál.

Rögtön ki is emelném a terhességgel kapcsolatos pozitív hatásait, hiszen a mai világban ez az egyik legfontosabb dolog. A málnalevél tea különösen a terhesség előtt és a terhesség utolsó heteiben a leghasznosabb.

A méh izomzatára is kedvező hatást gyakorol. Szabó György ajánlása alapján a pete megtapadása után 10-12 hétig a kismama igyon napi egy csészényi málnalevél teát. Csökkenti a vetélés lehetőségét. Szülés előtti héten pedig napi két csészényivel ajánlott meginni a szülés megkönnyítése érdekében. Ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében a kismama a szüléskor tágulékonyabb lesz. Szülés után 6 héten át napi egy csészényi tea segít a méh és a kitágult hasi bőr összehúzódásában.

Továbbá jól alkalmazható a sérült bőrön mint vérzéscsillapító, mivel összehúzza a bőr felső rétegét. Száj öblögetésre használva csillapítja a torokfájdalmat, és nyugtatja a száj nyálkahártyáját is.

A vérben lévő húgysav kitisztítására az erdei málnalevél nagyon alkalmas. Ez egy jóízű tea. Reggel és este 1-1 csészényit mindaddig, amíg a fájdalom nem múlik (de max. 6 hét). Megelőzésre, szinten tartásra elegendő hetente, két hetente 1-1 csészényivel meginni. A tea egy kicsit izzaszt, és vizeletet is hajt.

Belsőleg visszérre is fogyasztandó napi egy csészével. Erre a célra felváltva lehet inni zsálya teával (Szabó György)

A bükki füves táborban az hangzott el, hogy ez a tea a zsírszöveteket átrendezi, zsíroldó hatása van. Nem mellékesen ez egy nagyon jó ízű tea.

Szabó György visszérre is ajánlja a málnalevél teát .

Főbb, aktív összetevői: gallo-,és ellagitannin (cserzőanyagok), flavonidok, C-vitamin, proanthocyanidin (az egyik leghatékonyabb káros szabadgyök megkötő), anthocyanin (a gyümölcsök és zöldségek, vörös, bíbor és kék színéért felelős anyag, aminek erős daganatgátló hatása van).

Málnalevél tea elkészítése:

Több verziója is létezik a helyes elkészítésnek. Az egyik, hogy 1 teáskanálnyi szárított málnalevelet öntsünk le 2,5 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. A másik verzió szerint, az arányok maradnak, de leöntés és áztatás helyett, 35-40 percig kell forralni kell a teát. Langyosan fogyasszuk.

Fogyasztása nem ajánlott gyermekeknek, szoptatós anyáknak, cukorbetegségben szenvedőknek (mert drasztikusan lecsökkenti a vércukor-szintet)

forrás1

forras2

Hirdetés
Hirdetés betöltése...