Lisztérzékenyek diétája


Hirdetés

A lisztérzékenység (gluténérzékenység vagy coeliakia) egy genetikusan meghatározott betegség, melyben az arra hajlamos egyéneknél intolerancia alakul ki a glutén tartalmú ételekkel szemben. A szervezet a glutént idegen anyagként érzékeli. Ez általában emésztési problémák formájában jelentkezik. Emellett fogyás, kiszáradás, vérszegénység, gyengeség, csontelváltozások és vitaminhiány is kialakulhat.

Mikor jelentkezik?

A tünetek akkor jelentkeznek, amikor a csecsemők étrendjébe beépítjük a lisztet és a búzadarát. Ezek általában az ételek bevezetése után 3-6 hónap múlva jelentkeznek ezért fontos, hogy a csecsemők féléves korukig ne kerüljenek kapcsolatba liszttartalmú ételekkel. Előfordul azonban, hogy csak felnőttkorban alakul ki a betegség. Sajnos ez a betegség nem gyógyítható véglegesen, de megfelelő diétával a tünetek megszüntethetők és karbantarthatók.

A diéta alapelvei

A beteg étrendjéből élete végéig kiiktatni a glutént tartalmazó élelmiszereket. Nem fogyaszthatók búzából, árpából, rozsból, és zabból készült élelmiszerek, valamint azok sem amelyek a legcsekélyebb formában tartalmazzák ezeket. Ez igen nagy oda figyelést kíván, hiszen a búzaliszt alapvető sütőipari termékeink alapanyaga, és sok más élelmiszer alkotórésze, ezért a nem teljesen nyilvánvaló esetekben is gondolni kell gluténtartalmú összetevőre (pl. készételek, konzervek esetében). A lisztérzékenyeknek tehát folyamatosan figyelniük kell tehát arra, hogy garantáltan gluténmentes élelmiszereket fogyasszon.

Miből tudjuk, hogy egy termék gluténmentes?

  • A termékeken egy áthúzott kalásszal jelölik a gluténmentességet
  • Az élelmiszeren szöveggel tüntetik fel pl. gluténmentes vagy lisztérzékenyek, coeliákiások is fogyaszthatják.
  • A termék rajta van az OÉTI által kiadott gluténmentes termékek listáján

Tilos

  • búza, árpa, zab és a rozs és az ezekből a gabonákból készült termékek, kenyér (barna kenyér sem!), péksütemény, tésztafélék, müzlifélék, ostya, kekszek
  • Levesporok, leveskockák, mártásporok, fűszerkrémek, mustár, majonéz, ketchup
  • Sütemények, kekszek, csokoládék, cukorkák, rágógumik, amelyek nem gluténmentesek
  • gabonapálinkák, sör, vodka, whisky
  • húsipari készítmények (hurka, kenőmájas, párizsi, stb.) és húskonzervek (vagdalthús, májkrém, húskrém) állománymódosítóként glutént tartalmazhatnak!
  • holland sajtok
  • instant kávé-, kakaó- és teaporok
  • konzervek, ételízesítők, fagylaltok azok, melyek nem gluténmentesek. (állománymódosítóként glutént tartalmazhatnak!)
  • fogyókúrás porok, rostkoncentrátumok

A fogyasztható ételek és italok a következők:

  1. Gabonamagvak, őrlemények és kenyerek:
    • Kukorica, a rizs, a köles, a hajdina, amarant, a sárgaborsó és a szójaliszt, valamint a kukorica és a burgonyakeményítő és az ezekből készült termékek.
    • Gluténmentes kész kenyerek
    • Otthoni kenyér és süteménykészítésre kiváló glutént nem tartalmazó kenyérporokat és süteményporokat lehet kapni pl. Barbara gluténmentes kenyérpor, Femini kenyérpor, Femini süteménypor, Glutenix termék család, Mester család termékei
    • Extrudált kenyérfélék (Gluténmentes Abonett extrudált kenyér, extrudált rizs pehely) és gabonapelyhek (Gluténmentes natúr kukoricapehely).
    • Olajos magvak, lenmag és szezámmag.
    • Szárazhüvelyesek (sárgaborsó, szárazbab, lencse)
    • Az ételkészítés során a rántáshoz, a habaráshoz és a panírozáshoz gluténmentes lisztet használjunk, a töltelékek és a fasírtok pedig gluténmentes zsemlemorzsával vagy kenyérrel készüljenek.
  2. Tészták, sütemények, kekszek
    • Azon termékek fogyaszthatók, melyeken szerepel a gluténmentes felirat vagy rajta van a gluténmentes listán (ilyenek pl. 3 pauly-, 9 bar- , Celihope termékek, Barbara termék család termékei) vagy a házilag gluténmentes alapanyagokból készült termékek.
  3. Húsok, húskészítmények, tojás
    • A húsfélék, a halak és a tojás is gluténmentes, tehát fogyaszthatók.
    • A húsipari készítmények (hurka, kenőmájas, párizsi, stb.) és húskonzervek (vagdalthús, májkrém, húskrém) állománymódosítóként glutént tartalmazhatnak, ezért csak az OÉTI-listán szereplő termékek fogyaszthatók. A Pick Szeged Rt. összes terméke és a bajai Délhús Rt. listán szereplő készítményei fogyaszthatók. Egyes Gyulai és Csabai készítmények.
  4. Tej és tejtermékek
    • A tej és a natúr tejtermékek, író, túró, juhtúró, sajt (kivéve holland) fogyasztható. De a kefír, tejföl, joghurt, túrókrémek, sajtkrémek, tejkészítmények csak abban az esetben, ha a terméken szerepel, hogy gluténmentes, illetve rajta van az OÉTI listán.
  5. Olajak, zsiradékok
    • Teljesen gluténmentesek, kivéve néhány szalonnafélét.
  6. Gyümölcsök, zöldségek
    • Friss, és mirelitt változatban illetve befőttként elkészítve is fogyaszthatóak. Ügyelni kell azonban arra, hogy a mirelit burgonyáknak lehet gluténtartalma illetve egyes import zöldalmák gluténtartalmú bevonattal rendelkezhetnek!
  7. Fűszerek és ízesítő anyagok:
    • A zöld és száraz fűszernövények gluténmentesek.
    • A levesporok, leveskockák, mártásporok, ételízesítők, fűszerkeverékek, fűszerkrémek, ketchup, mustár, majonéz többsége gluténtartalmú, ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet választani.
  8. Konzervek, fagylaltok
    • Csak a garantáltan gluténmentesek fogyaszthatóak. Hazánkban rengeteg ilyen készítmény kapható.
  9. Italok
    • Víz, ásványvíz, üdítőitalok, szemes kávé, valódi kakaó, tea.

Ételek elkészítése:

Az ételek készítésénél is biztosítani kell a gluténmentességet, tehát a habaráshoz, rántáshoz, sűrítésekhez búzaliszt helyett rizs-, kukorica-, sárgaborsólisztet, keményítőt, burgonyát vagy egyéb gluténmentes lisztet használjunk.

A lazításhoz, rizst, gluténmentes kenyeret, kukoricadarát, kukoricapelyhet, szójapelyhet, élesztőt, szódabikarbónát, tojássárgáját (9 hónapos kor után), tojásfehérjét 1 éves kor után) használhatunk. FIGYELEM: a sütőpor tartalmazhat glutént!!

forras:informed.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése...