Lista készült azokról az országokról, akik (nem) élik majd túl a globális felmelegedést! Vajon Magyarország mennyire érintett?


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Egy nagyon érdekes elemzést készítettek a  Notre Dame-i Egyetem kutatói. Megalkottak egy számítási képletet, egy indexet a globális alkalmazkodási indexet (Notre Dame Global Adaptation Initiative – ND-GAIN) , amely a rendelkezésre álló adatok, mérések alapján kiszámítja, hogy mely országok azok, akik “nem fogják túlélni” a klímaváltozást. Annak a tényével most ne foglalkozzunk, hogy van-e, vagy nincs globális felmelegedés, az “egyszerűség” kedvéért most fogadjuk el, hogy van. Ha pedig ön esetleg lapos föld hívő, vagy klímaellenes véleményen van, akkor ne is olvassa tovább a cikket, mert ez nem önnek szól.

Nos tehát. Az egyik érdekesség, hogy az elkészült listán, nem feltétlenül az az ország szerepel a legrosszabban aki, a legrosszabb földrajzi elhelyezkedéssel rendelkezik, hanem nagyban befolyásolja a helyezést, hogy az mennyire van felkészülve a változásokra! Az index kiszámításához tehát olyan adottságokat vettek figyelembe, mint például azt, hogy milyen az adott ország infrastruktúrája, milyen élelmiszer-tartalékokkal rendelkezik, vagy épp milyen a technológiai fejlettsége. Mennyire veszélyeztetett az ország a természeti katasztrófákra vagy a politikai “káoszra”, a kormány pedig felkészült-e a klímaváltozásra, vagy esetleg másmilyen ügyek foglalkoztatják.

A fentiek alapján az alábbi országokban élőknek van a legkevesebb esélye “túlélni”.

  1. Kongói Demokratikus Köztársaságnak,
  2. a Közép-afrikai Köztársaságnak,
  3. Eritreának,
  4. Csádnak és
  5. Szomáliának

Akiket pedig a legkevésbé fog érinteni:

  1. Norvégia,
  2. Új-Zéland,
  3. Finnország,
  4. Svédország és
  5. Svájc

Az Egyesült Királyság a listán a 12., az USA a 15., az oroszok a 33., Kína pedig az 59. helyet foglalja el. Magyarország a 36. helyen található.

Íme térképes formában:

Nagyjából a térkép alapján látható, hogy bár a fejlettebb országok a legnagyobb szennyezők, kibocsátok, mégsem őket érinti a legjobban a probléma, mivel fejlettségi szintjük képessé teszi őket, hogy sokáig kivédjék a problémákat. De persze nem örökké… ugyanis pld. a kutatók szerint Amerikában 2100-ig a változás miatt súlyos menekültválságra, természeti katasztrófákra és gazdasági visszaesésre is számítani lehet. Angliában pedig már 2050-ben komoly vízhiányra lehet számítani.

A nemrég  elhunyt Stephen Hawking egyik utolsó figyelmeztetése is az volt: sötét jövő jön, ha nem teszünk valamit.

Szerző: diabetika.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...