Hirdetés betöltése...

Lilahagymalekvár, a tél slágere


Hirdetés

Legalábbis nálunk az lett. Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy elkészítem ezt a finomságot. Aztán az év végie ünnepek előtt végre elszántam magam. Gyorsan elkészül és igazi különlegesség.

Így készítettem: 7 nagy fej lilahagymát legyalultam, edénybe tettem. Frissen őrölt bors, kakukkfű, nádcukor és balzsamecet került rá, majd elkezdtem kis lángon főzni. A karamellizálódó nádcukor és balzsamecet páratlan illata betöltötte a konyhát, isteni volt.

Főzés közben kóstolgatni kell, ahogy a hagyma puhul, úgy változik a lekvár íze.

A fűszerek mennyiségét mindenki maga döntse el,

szándékosan nem írtam, miből, mennyit tettem bele. A vége felé lehet sózni, vagy a sót ételízesítővel kiváltani (én mindent így főzök, só nem kerül az ételekbe, kivéve a kenyeret és sós tésztaféléket).

Mire a hagyma teljesen megpuhul, el is készül a lekvár. Hűtőben, csatos befőttes üvegben tároltam. Azért a múlt idő, mert mára elfogyott, lassan készülhet egy új adag.

Nagyon finom sült húsokhoz, sült gyökérzöldségekhez,

sőt én lepényben is kipróbáltam:

25 deka lisztet, 1 tojás sárgájával, 9 deka margarinnal, kevés sóval, borssal és hideg vízzel összegyúrunk, hideg helyen pihentetjük.

Vajazott-lisztezett cakkos szélű formába nyújtjuk és a következő feltéttel rakjuk meg: sűrű házi fűszeres paradicsom, nem túl vastagon, lilahagymalekvár, jó vastagon és sok reszelt sajt. Addig sütjük, míg a sajt szép aranyszínűvé válik.

Szerző: Horváth Adrien

Hirdetés
Hirdetés betöltése..