Levendula – a könnyen bio és sokoldalú virág


Hirdetés


Nekem az egyik kedvenc növényem a levendula, illata, lilás kékes virágai, aromája és gyógyhatása mind mellette szólnak. Kis kertemben is van belőle egyelőre csak két bokor, aminek virágait olyan nehéz szívvel vágom le nyár közepén. Pedig muszáj, mert ezzel segítem a növény növekedését, és így még esély is van, hogy ősszel másodvirágzása legyen.

Kezdőknek is tökéletes

A levendula az egyik legnépszerűbb növény, amit a mindenki által ismert illatának, szépségének és sokoldalú felhasználásnak köszönhet. S bár mediterrán növény, hazánkban is elterjedt, az üvegházban nevelt példányokat kivéve jól bírja a téli mínuszokat is. Talán itthon a legismertebb levendulamezővel a Tihanyi-félszigeten találkozhatunk, de Hőgyészen is van.

A kezdő kertbarátok ideális növénye, sok sikerélményt garantál. Igénytelen növény, télálló, betegség ellenálló, abszolút bio kompatibilis, vagyis nem kell permetezni és tápoldatozni sem. A legfontosabb, hogy jól átjárható földbe tegyük, és nagyon sok napfényt kapjon. Túlöntözni nem szabad, a szárazságot jobban elviseli, mint a sok csapadékot. Akár kis erkélyen, egy cserépben is nevelhető. 40-60 évet is megélhet, a korosabb példányok nagy, fás bokrokká nőnek. Hosszú évek alatt akár cserjévé is alakítható. Nagyon hálás növény.

Ahhoz, hogy szépen megerősödjön, és arányosan növekedjen, a virágzás idején, lehetőleg miután a méhek már begyűjtötték értékes nektárjukat, jó erősen, kb.felére, kétharmadára vissza kell vágni a növényeket. Ezzel a lepkéket vonzó, virágos kerti látványtól búcsúzunk, de szárítva a virágokat viszontláthatjuk akár egy vázában díszként, és ha az időjárás is kedvezően alakul, ősszel újabb virágokban gyönyörködhetünk.

Manapság könnyen beszerezhető, nem kell külön kertészetbe menni egy szép levenduláért. Akár hiperszuperek vagy kisebb diszkontok, piacozók is árulják. Többféle változatával találkozhatunk vele, de. a legelterjedtebb a francia levendula, amit közönséges levendulának is nevezhetünk. Ezzel tarkított a Tihanyi-félsziget is. Az angol levendula markánsabb aromájú, levele ezüstös, innen lehet a leginkább megkülönböztetni őket. Ez hibrid fajta, ezért magról nem, csak tőosztással szaporítható.

Szaporítani vagy magszórással ősszel lehet, vagy a szabadgyökerű palántákat kiültetni ősszel és kora tavasszal kell, de tőosztással is szaporítható. Az ültetőcserepes példányokat bármikor ki lehet ültetni a szabadba.

Illatpárna, molyűző, fűszer és gyógytea

A levágott virágokat felhasználhatjuk potpourrinak, száraz dísznek, molyriasztónak, szekrény illatosítónak, s talán kevésbé elterjedt a levendula a konyhában, pedig jól illik a gyümölcsökhöz, húsételekhez is. A citromos, narancsos ízekhez, tejszínnel, eperrel, málnával is kiváló.

De akár egy-két száraz levendulaszálat bele is dughatunk egy cukorral teli lezárt üvegbe, amely így átvéve az aromát, s különlegesség varázsolhatja a megszokott ízeket, ha ebből keverünk az ételekbe. A belőle készült forrázat nyugtató, pihentető hatású, lefekvés előtt álmatlanságban szenvedőknek segíthet. Illóolaja is kedvelt, szintén nyugtató hatású és nagyon kellemes illatú.

 

Forrás:http://noitestkultura.cafeblog.hu/2012/06/15/levendula-a-konnyen-bio-es-sokoldalu-virag/

Hirdetés


Hirdetés betöltése...