Lehet mérgező növénye van otthon? Gyönyörűek, de veszélyesek!


Hirdetés


Bizonyára nem sejted, hogy az általad gondozott, szépségével elkápráztató növények mérgezők is lehetnek, akár gyilkos mérget is rejthetnek magukban.

A színes kaspókban zöldellő, virágzó házi növények megválasztásánál fel sem merül bennünk, hogy mérgező-e.

Vásárlásnál fontosabbnak tartjuk környezeti tűrőképességét és dekorációs szerepét. Nem is gondolod, hogy milyen veszélyforrásnak teszed ki nem csak magad, de gyermeked és esetleg háziállataid egészségét is.

Nem kell feltétlenül lemondanod szépségeidről, de gondold jól meg, hogy milyen helyet választasz számára.

Íme, néhány kedvelt házi növény, mely akár halálos mérget is tartalmazhat és jó ha tudod, milyen módon hatnak egészségedre.

Könnyező Pálma – Filodendron

 

A könnyező pálma legveszélyesebb részei a kilógó, hosszú gyökerei és a virága (ami a növény életében csak egyszer nyílik). Elég csak a gyökerekből származó nedvvel érintkezni és azonnal bőrvörösség jelentkezik. Egyéb tünetek lehetnek még: égő érzés a szájban, duzzadt nyálkahártya, nyelési nehézség, beszédképtelenség.

 

Mikulásvirág

A karácsonyi időszakban előszeretettel vásárolt és ajándékozott növény közepesen mérgezőnek tekinthető. Viszonylag nagy mennyiségű levelet kell ugyanis megrágni ahhoz, hogy a tünetek kiütközzenek. Mérgezéskor ekcémás kiütések, nyáladzás, hányás, hasmenés jelentkezhet.

Jácint

Erről a szép növényről nem is gondolnánk, hogy toxikus hatása is lehet. A mérgező anyagokat a levele és hagymája tartalmazza, ezekre kell nagyon ügyelni!

Mérgezés esetén hányinger, hányás léphet fel – ezt nem szabad visszatartani, az ugyanis többet ártana, mint segítene. Fontos a sok folyadék fogyasztása, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. A hányingert és hányást csillapíthatja a tej is.

Tiszafa

 

Örökzöld, sötét színű levelei és élénkpiros bogyói miatt nagyon kedvelt növény. A magköpenyt kivéve minden része erősen mérgező, még az elhervadt, lehullott, elszáradt levelek is. A tiszafát tilos játszóterek, óvodák, iskolák környékére ültetni.

Borostyán

Annak ellenére, hogy egyes alkotóelemeit a gyógyászatban is használják, allergiás reakciókat is kiválthat. Termésének lenyelése kábultságot, görcsöket, hallucinációt, lázat, bőrirritációt okozhat.

Ricinus

Hatalmas, bordó leveleivel, szép virágával sok kertnek a dísze, amely vakondűző hatásáról is ismert. Kiskertekbe gyakran ültetik ezt a gyönyörű növényt. Levelével és virágával szívesen játszanak a gyerekek. Magjaiban egy ricin nevű anyag található, mely erős mérget tartalmaz, akár halált is okozhat.

 

Húsvéti liliom

A húsvéti liliom emberre, állatra egyaránt mérgező. Legfőképp a macskákra, náluk igen intenzív rohamokat okozhat. Hagymája és szára is hasi fájdalmakat, nyáladzást, hányást, hasmenést okozhat.

Kerti szarkaláb

 

Gyönyörű, mutatós, sokáig nyíló növény, kedvelt a hobbikertészek körében. A növény minden része mérgező. Fogyasztása hányást, hasmenést, végső esetben légzésbénulást is okozhatja. Magassága miatt gyakran esnek áldozatául vidéken a tehenek, akik szívesen legelik le a könnyen elérhető növényt.

Bazsarózsa

Hatalmas, illatos, telt virágaival május végén díszíti a kiskerteket. Korábban szerelmi bájitalokban használták, de gyógyhatásairól is akadnak feljegyzések, ám ennek ellenére az egész növény mérgező hatású. Nagy mennyiségben hányást, hasmenést, gyulladást válthat ki.

Aloe Vera

Ez a csodaszerként használt aloé is mérgező lehet. Igaz, hogy levelének nedve kiválóan alkalmazható égési sérülésekre, de nagyobb mennyiségű fogyasztása hasmenést, hányást, piros vizeletet, vesebántalmakat okozhat.

Azálea

Télen az egyik legkedveltebb szobanövény, hiszen eláraszt minket gyönyörű virágokkal. Az azálea minden része erősen mérgező, fogyasztása akár halálos is lehel. A tünetek között a hányás, gyengeség, könnyezés, hasmenés, a végtagok bénulása, légzésleállás is lehet.

Trombitafolyondár

A trombitafolyondárt gyönyörű, trombita alakú virágaival, szép leveleivel minden kertnek csak dísze lehet. A kis trombiták azonban hallucinációkat, bőrirritációt okozhatnak. Kamasz gyermekeknél előfordul, hogy ismerve tudatbefolyásoló hatását, teát főznek belőle, de az ilyen kalandok általában a kórházban végződnek.

Legénypálma – Zamia

A növény minden része igen mérgező, ezért kisgyermekek közelébe ne tegyük.

Nyíllevél

A növény minden része enyhén mérgező.

Buzogányvirág, avagy Diffenbachia

Az egyik legveszélyesebb növény, amely szinte majd minden háztartásban megtalálható. Mérge a levelekben lévő tejnedvben található, mely erősen irritálja a nyálkahártyát. Ez akár a levelek egyszerű szakadása során is a bőrre kerülhet. Szembe, szájba kerülve nyálkahártya-duzzanatot, égő, viszkető érzést, beszédzavarokat, kötőhártya-gyulladást okoz.

Kroton

A kroton is egy igen közkedvelt szobanövény, azonban ezzel is vigyázni kell. A kroton levelei és szára olyan tejnedvet tartalmaznak, amely lenyelés esetén hasmenést és hányást okozhat.

 

Leander

E kedvelt kerti növény egyetlen levele egy csecsemő számára akár halálos is lehet. Ráadásul mérgező voltát száradás után is megtartja. Mellékhatásai közé tartozik a hányinger, szédülés, rossz keringés, görcsök, álmosság, de akár kóma is.

Fikusz

A kétszikű szobafikusz hatalmas bőrnemű levelében, valamint szárában tejnedv “csörgedez”, ami gyantát, kaucsukot, kumarint és különböző proteineket tartalmaz. Erős hasfájást, hasmenést, valamint hányást okozhat. Nagy mennyiség elfogyasztása után fulladás is felléphet.

Anyósnyelv – Sansevieria

Nedve és levelei is mérgezőek a szúrós növénynek, ezért nem érdemes a lakásba vinned, ha gyermeked van.

Amarillisz

Ki gondolná, hogy ez a gyönyörű növény nagy bajt is csinálhat? Pedig gyökere, szára, levele és virágzata is mérgező. Hányást, hasmenést, sőt, légzésbénulást is okozhat.

Ciklámen

A ciklámen egy szintén mérgező, ám annál szebb és népszerű szobanövény. A legveszélyesebb része a gumója, de a szára is toxikus hatású, csak enyhébb mértékben.

Hányást, hasmenést, görcsöket, légzési nehézséget és átmeneti bénulást okozhat.

Gyűszűvirág

Az egyik legkedveltebb, ugyanakkor a legveszélyesebb kerti növény. Minden része mérgező, de különösen a szárának felső és virágos része. Lenyelése hányingert, hasmenést, hallucinációkat, remegést, szívritmuszavarokat okozhat, súlyosabb esetben pedig szívleállást eredményez. Kisgyermekes kertbe nem ajánlott.

Csattanó maszlag

E vicces nevű növény az egyik legalattomosabb mind közül. Gyakran díszíti közintézmények bejáratát, jól elvan cserépben és szabadföldben egyaránt. Gyerekeknél akár 15 apró mag elfogyasztása is halálos lehet. Mellékhatásai közül a legjelentősebb a nagyon erős hallucinogén hatása, ami miatt sokszor kábítószerként is használják. Otthon inkább kerülendő.

Kankalin – Primula

Az aranyos kis növények sajnos komoly veszélyt rejtenek magukban, ugyanis vonzóak a gyermeki szem számára, de sajnos a primulalevelek és hajtások mérgezőek.

  

Begónia

 

A felsorolt szobanövények közül ez a növény a legkevésbé mérgező, ám nem árt ezzel is vigyázni, hiszen nagyobb mennyiségben szintén komolyabb bajt okozhat.

 

Ha bármelyik mérgezést gyanítjuk azonnal forduljunk orvoshoz!

forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...