Mákos gubához ahány ház, annyi recept. Ezzel a krémes, vaníliás verzióval biztos leveszed a vendégeket a lábukról
Hozzávalók:
10 kifli
1,5l tej
50 dkg mascarpone
1 cs vanília puding
2 tojás
2 cs vaníliás cukor
40 +10 dkg cukor
20 dkg darált mák
Elkészítés:
- A 40 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a két tojást és a pudingot keverd össze, és tedd gőzfürdő fölé.
- Mialatt gőzölődnek, a tejet és a mascarponét mikróban melegítsd össze.
- Keverd a forró tejes, mascarponés egyveleget a gőzölt keverékhez, és gőzöld tovább 15 percig, nagyjából madártej állagú krémet kapsz.
- A kifliket karikázd fel ujjnyi szeletekre, 1-2 percig áztasd a krémben, öntsd nagy hőálló tálba.
- Szórd meg a mák és a 10 dkg cukor keverékével, és süsd előmelegített sütőben 180 fokon, amíg a teteje picit pirulni kezd. (kb. 15 perc)
Ha szaftosabban szeretitek, akkor 10 kisebb kiflivel vagy 9 nagyobbal számolj. Ha több vagy nagyobb a kifli, akkor jobban fel fogja szívni a krémet. A gőzfürdőhöz szükség van egy nagyobb fazékra és egy fém tálra, amit a fazék tetejére tudsz illeszteni. Forrald fel a vizet, majd húzd le alatta a gázt/villanyt, amíg már nem lobog. Jöhet a tetejére a tál és máris gőzfürdőben olvadhatnak a belevalók. Nagyon hasznos süteményeknél, krémek készítéséhez, csokoládé olvasztáshoz.
forrás: igyteljesazelet.hu