Közeleg a kullancsszezon: erre kell figyelni


Hirdetés


A tavasz beköszöntével kezdődik a kirándulószezon, a túrázóknak pedig újra számolniuk kell a kullancsveszéllyel. A legjobb védekezés a megelőzés, mégpedig megfelelő ruházattal és riasztószerekkel, de a szakorvosok szerint bárki könnyen megtanulhatja a vérszívó biztonságos eltávolítását is – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A kullancs akár évekig is élhet vér nélkül, a vér csak ahhoz szükséges az állatnak, hogy a különböző fejlődési szakaszokban a váltás megtörténhessen – magyarázta Dr. Bózsik Béla Pál főorvos, a Lyme Borreliosis Alapítvány Kuratóriumának titkára.

Hallgassa meg!

Ha megcsípett valakit egy kullancs, igyekezzen minél előbb eltávolítani – hangsúlyozta a főorvos. A módszert bárki könnyen megtanulhatja, elég lehet egy tiszta, fertőtlenített tűvel kipöckölni az állatot. Ehhez a www.lymenet.hu oldalon animációkat, videókat lehet találni segítségül – fűzte hozzá.

Dr. Bózsik Béla Pál szerint a kullancs fertőzöttségét semmiképp se a gyógyszertárakban kapható, gyenge minőségű teszttel vizsgáljuk meg, hanem kifejezetten erre specializálódott laboratóriumban történjék a fertőzöttség meghatározása. A kullancsok által szívott vér tökéletes táptalajt jelent kétféle törzsnek is, és a kezelés szempontjából nem mindegy, melyikkel van dolgunk, ugyanis különböző antibiotikumfajtákra érzékenyek – emelte ki a főorvos.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban például úgynevezett PCR technológiát alkalmaznak, mellyel a kullancs szervezetében található Borrelia DNS-t keresik, amely a Lyme-kór kialakulásáért felelős – mondta Esztó Klára, a centrum főorvosa, hozzátéve: a kullancsot bármilyen módon el lehet juttatni a centrumba, néhány héten belül pedig kiderül az eredmény is.

A Lyme-kór gyógyítható, de ehhez időben fel kell ismerni. Sokszor szakértők is azzal áltatják a beteget, hogy magától meggyógyul majd, pedig a fertőzöttség lappang, lassan alakul ki a betegség, de a szervezet egy gyengébb állapotában azonnal fellobban – hangsúlyozta Bózsik Béla Pál.

Esztó Klára úgy vélte, a betegség megelőzéséhez elsősorban több szakorvosra és korábbi ellátásra lenne szükség.

Forrás: Kossuth Rádió/Napközben

Hirdetés


Hirdetés betöltése...