KORONAVÍRUS: REGGELI ORBÁN BEJELENTÉS: KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS LÉP ÉLETBE SZOMBATTÓL!!!!


Hirdetés


Orbán Viktor, miniszterelnök a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy március 28. és április 11. között kijárási korlátozást rendelnek el. 

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a két hétre szóló intézkedést rögzítő rendeletet már alá is írta, ami pontosan meghatározza majd azokat az okokat, kivételeket, amelyek alapján ki lehet menni otthonról. Az alapos indokok közt lesz például az, hogy továbbra is gyerekeket be lehet vinni az iskolákba, ha szülő nem tudja megoldani a felügyeletét. A rendelet megsértése szabálysértésnek minősül majd, ez ötezer forint feletti, akár 50 ezer forintos büntetéssel is sújtható.

Ugyanakkor a miniszterelnök hangsúlyozta:

nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kel az embereket, hogy betartsák a szabályokat, cél nem a kikényszerítés.

Orbán Viktor kiemelte azt is, nem kijárási tilalomról van szó, de azért szigorú a szabályozás. Mint mondta, nemzetközi példák alapján hozták meg a döntést. A bajor példát vették alapul, ám annál egy kicsit szigorúbb szabályokat hoztak.

Ennek fontos része lesz, hogy az időseket és a fiatalokat el kell választani egymástól. Így például napközben 9 és 12 óra között az idős korosztály látogathatja az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat. Ezzel várhatóan még inkább csökken a kontaktusok száma.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az eddigi korlátozások eredményesek voltak. Mint mondta, a járvány kitörése előtt a kontaktusszám félmillió felett volt, ez leesett a tizedére. Hozzátette:

A magyarok fegyelmezetten a társalmi érintkezések méretét tizedére csökkentették. Ez most megállt, ezért a csökkentés további előmozdítására lépett életbe a kijárási korlátozás, ami azonban hangsúlyozottan nem kijárási tilalom, amikor egy légy sem repülhet ki.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...