KORONAVÍRUS: ITT A MÁSODIK HULLÁM?, ÚJRA ZÁRKOZNAK AZ ORSZÁGOK!


Hirdetés


Sosem látott intenzitású a koronavírus terjedése a világban, még olyan országokban is felütötte a fejét ismét a járvány,  melyek sikeresen kezelték az első hullámot. Miközben a legtöbb ország vezetése nem hajlandó ismét bezárkózni a gazdasági károk elkerülésének érdekében, több újrafertőzödött terület önkormányzata döntött úgy, hogy ismét korlátozzák a beudatazást bizonyos helyekről, illetve van, ahol a kijárási korlátozásokat is újra bevezették.

Peking, Kína

Pekingben, Kína fővárosában június közepén kezdett el ismét rohamosan terjedni a koronavírus, miután egy nagybani piachoz köthető gócpontot azonosítottak, védekezésképpen a helyi önkormányzat újra bezárta az iskolákat és a repülőtereket és tömeges tesztelést rendeltek el. A piac melletti 11 lakóövezetet teljesen lezárták a kínai hatóságok.

Horvátország

Horvátország június 24-én jelentette be, hogy ismét szigorít a beutazási szabályokon, mert megnövekedett a Covid-fertőzöttek száma, ez azt jelenti, hogy újra két hetes karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkeznek. Az átutazókra a megkötések nem vonatkoznak.

Szigorítanak az amerikai államok

Több amerikai állam is szigorított az elmúlt napokban az államok közti utazás szabályain, elsősorban a texasiak beutazását korlátozzák, mert az államban nagyon megnőtt a Covid-fertőzöttek száma. New York, New Jersey és Connecticut is 14 napos karanténba küldik a Texasból érkezőket, miután egy nap alatt több mint 5000 fertőzöttet regisztráltak a déli államban. Korábban egyébként Texas is karanténolta a New Yorkból érkezőket, hiszen az utóbbi volt az amerikai járvány egyik legnagyobb gócpontja.

Az Egyesült Államokban egyébként szinte fékezhetetlenül tombol a koronavírus: már 2,5 millió fertőzöttet azonosítottak és bár a korábbi gócpontokban; Kaliforniában, New Yorkban talán sikerült elsimítani a járványgörbét, újabb és újabb államokban ugrik meg jelentősen a fertőzöttek száma. Több állami önkormányzat is jelezte: fontolgatják a kijárási korlátozások, boltbezárások visszavezetését.

Szöul, Dél-Korea

Miután május 6-án újranyitottak a dél-koreai fővárosban, Szöulban a parkok, klubok, játszóterek, múzeumok, május végén ismét bezárták őket, amiért megugrott a fertőzések száma a városban. Az újabb hullámot egy koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált fiatalhoz kötik, aki egy átmulatott este során számos diszkóban szórta szét a fertőzést:

Észak-Rajna – Vesztfália, Németország

A német hatóságok Észak-Rajna – Vesztfália területén visszahozzák a korlátozásokat, miután egy húscsomagoló üzem több mint 1500 alkalmazottjának tesztje lett pozitív. A korlátozások értelmében a bároknak, a múzeumoknak, a moziknak és az edzőtermeknek be kell zárniuk, az éttermek pedig csak elvitelre készíthetnek ételeket. A szigorúbb közösségi távolságtartás szabályai ismét életbe lépnek, valamint bezárták az óvodákat és iskolákat, ami 50 ezer gyereket érint. Ezen kívül kötelező karantén van érvényben az érintett gyár összes alkalmazottja számára.

Lisszabon, Portugália

A portugál főváros 19 negyedében pénteken vezették vissza a kijárási korlátozásokat, miután ismét megugrott a fertőzöttek száma az országban. Július 1-jétől két hétig megint csak azok hagyhatják majd el a lakóhelyüket, akik munkába járnak, illetve bevásárolnak vagy orvoshoz mennek. Tilos lesz öt főnél több embernek gyülekeznie.

Argentina

A koronavírus-járvány miatt eddig érvényben lévő korlátozások július 17-ig szóló fenntartását jelentette be pénteken Alberto Fernández argentin elnök, aki jelezte azt is, hogy Buenos Airesben és környékén a mostaninál is szigorúbb intézkedésekre lehet számítani a fertőzések számának utóbbi hetekben tapasztalt, rendkívül gyors növekedése miatt.

“Július elsejétől szigorúbb intézkedést hozunk. Arra kérünk mindenkit, hogy ismételten vonuljon vissza lakásába, és csak a mindennapi élethez szükséges javak beszerzése céljából menjen az utcára” – mondta az államfő egy videóüzenetében.

Felhívását elsősorban a fővárosnak és környékének a lakosaihoz intézte. Ebben a körzetben él ugyanis az ország lakosságának csaknem egyharmada, mintegy 14 millió ember, itt összpontosul az országban a legélénkebb termelési tevékenység, és itt tapasztalható a legnagyobb mértékű fertőzöttség. Buenos Airesben és külvárosaiban 22-24 ezer körüli a fertőzöttek száma, és az ország néhány más körzetében is rendkívül nagy a fertőzöttség aránya, főleg Chaco északi tartományban.

Mióta a dél-amerikai országban március 3-án észlelték az első koronavírusos megbetegedést, 52 457 igazolt fertőzéses esetet jegyeztek, 18 416 ember gyógyult meg, és 1167-en haltak bele a betegségbe.

forrás: portfolio.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...