KORONAVÍRUS: AZ ÚJ KORONAVÍRUSTÖRZS BEJUTOTT HOLLANDIÁBA IS! ZÁRJÁK A HATÁROKAT!


Hirdetés


Nagy-Britanniában az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírustörzs jelent meg. A holland kormány felfüggesztette vasárnaptól minden, az Egyesült Királyságból érkező repülőjárat fogadását, miután Hollandiában találtak valakit, aki a mutáns koronavírus-törzzsel fertőződött meg.

A holland lépést néhány órával azután jelentették be, hogy a brit kormány megerősítette: Londonban és Délkelet-Angliában egy az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírustörzs jelent meg.

A holland közegészségügyi hatóság (RIVM) “azt javasolja, hogy a vírus ezen változatának (…) bejutását minden lehető módon akadályozzák meg, az Egyesült Királyságból érkező utasok mozgásának korlátozásával, illetve ellenőrzésével” – olvasható az egészségügyi minisztérium közleményében.

Mark Rutte miniszterelnök kabinetje ezért “elővigyázatossági döntést” hozott az Egyesült Királyságból érkező légijáratok betiltásáról – áll a közleményben, amely szerint a holland kormány “az elkövetkező napokban az Európai Unió más tagállamaival együtt megvizsgálja további korlátozások lehetőségét”.

Hollandia január közepéig zárlatot írt elő a járvány újbóli fellángolásának megfékezése érdekében, így zárva tartanak az iskolák és a nem alapvető cikkeket forgalmazó üzletek is.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a Londonban és Anglia délkeleti részén keringő vírus akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigi kórokozó. Szakemberek szerint ugyanakkor egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az Angliában a hét elején azonosított, de már más országokban is észlelt új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Twitter-oldalán közölte, hogy szoros kapcsolatban áll az Egyesült Királyság vezetőivel az új koronavírustörzs kapcsán.

London “továbbra is megoszt a folyamatban lévő kutatással kapcsolatos minden információt és elemzési eredményt. Tájékoztatni fogjuk a tagállamokat és a nagyközönséget, mihelyst többet megtudunk ennek a vírusváltozatnak a jellemzőiről és a jelentőségéről” – áll az ENSZ egészségügyi szervezetének üzenetében.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...