Körömvirág krém, kivonat és olaj készítése házilag


Hirdetés

A gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, kiváló sebgyógyító körömvirág szinte bármilyen bőrt érintő probléma esetén segíti a gyógyulást, legyen az ekcéma, visszér, bármilyen seb, megfázás miatt kipirosodott, sebesedett orr, pelenkától kipirosodott baba popsi vagy akár körömágygyulladás.

Mindenkinek, különösen gyermekes családoknak érdemes otthon tartani a kivonatából, hogy szükség esetén azonnal kéznél legyen. Ezeket otthon is elkészíthetjük.

A receptekben szereplő mennyiségek friss növényre vonatkoznak, szárított körömvirág alkalmazása esetén a receptben szereplő mennyiség ötödét használjuk.

Körömvirág olaj

Egy befőttes üveget megtöltünk körömvirággal virágokat és az egészet felöntjük hidegen sajtolt (olíva)olajjal. Annyit teszünk rá, hogy pont ellepje, a tetejére elég egy gézt tenni, hogy megvédjük a szennyeződésektől. 5-6 hétig érleljük, lehetőleg napos helyen, nyáron elég 3-4 hét is. Az olajat tisztán is alkalmazhatjuk, krémbe is keverhetjük.

Gyorsított változata: a körömvirágot felöntjük olívaolajjal és gőz felett egy órán át főzzük, majd leszűrjük.

Körömvirág tinktúra

Egy marék virágzatot tegyünk 1 liter pálinkába vagy 70 %-os alkoholba és két hétig érleljük a napon, ezután leszűrjük. A tinktúrát forralt vízzel hígítva alkalmazzuk vagy krémbe keverjük.

Körömvirág krém

2 marék körömvirágot (virágot, szárat, levelet) összevágunk. Negyed kilónyi disznózsírt, vajat vagy növényi zsiradékot felmelegítünk, és beletesszük a felaprított növényt. Egy picit együtt sütjük, közben megkeverjük. Egy napig hagyjuk állni, utána felmelegítjük, és vászonkendőn keresztül átszűrjük, majd még egyszer felforrósítjuk. Ha kihűlt, tiszta sötétszínű üvegekbe töltjük, és hűvös száraz helyen tároljuk. A növényi zsiradék olyan legyen, ami szobahőmérsékleten szilárd, mint például a kókuszzsír vagy pálmazsír, különben a krémünk szétfolyik, folyékony zsiradék alkalmazása esetén méhviasszal lehet elérni a megfelelő állagot.

Gyorsított változata: 70g-nyi virágot szétmorzsolunk, és 100 g olvadt vajat ráöntünk. A keveréket gőz fölött kb. 70 fokra melegítjük és többször megkeverve 20 percig állni hagyjuk, majd átszűrjük. Kihűlés után már használhatjuk is.

Forrás: egeszseges-eletmodszerek.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése...