Komolyabb probléma lehet a lábfájás


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A vénás keringési rendellenesség Magyarországon népbetegségnek számít, aminek következtében egyre gyakrabban alakul ki trombózis a visszeres lábakon.

A mélyvénás trombózis az alsó végtagok úgynevezett mélyvénáiban jelentkezik. Arról az állapotról van szó, amikor különböző okok miatt – genetika, daganatok, traumás sérülés – vérrög keletkezik az érben, amely akadályozza a normál keringést. Ez persze önmagában is veszélyes, hiszen a fellépő oxigénhiány miatt az adott terület akár üszkösödésnek is indulhat, azonban még ennél is rosszabb, a trombózis igen gyakori szövődménye, a tüdőembólia. Ez akkor jön létre, amikor a vérrög kiszakad, és a véráramba, majd onnan a tüdő egy ágába kerül. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy még időben felismerjük a mélyvénás trombózist. Amennyiben az ártalmatlannak tűnő lábfájás tartósan fennáll, érdemes kivizsgáltatni a problémát.

A mélyvénás trombózis tünetei:

  • lábfájdalom
  • lábdagadás (ödéma)
  • vörös-kékes elszíneződés
  • járásra fokozódó fájdalom
  • a lábfej visszahajlításával fokozódó fájdalom

Hogyan lehet megkülönböztetni más problémáktól?

Lábszárfájdalmat nagyon sok minden okozhat: érszűkület, visszerek, gyulladás, mozgásszervi gondok. Éppen ezért igen könnyű a trombózist mással összekeverni, főleg, mivel vannak olyan esetek, amikor a tünetek alig észrevehetők, vagy érezhetők (néma trombózis).

Ennek ellenére azért vannak olyan jelek, melyek közel egyértelműen trombózis gyanúját keltik.

A jellegzetes tünetek: fájdalom, ödéma, nyomásérzékenység, tárfogat- és körfogatkülönbség a két alsó vagy felső végtag között, melegség, elszíneződés. Az ún. Homans-jel (amikor a lábfejet a térd felé hajlítva fájdalmat érzünk) csak az eret teljesen kitöltő trombózisra jellemző. Más trombózisok alattomosak, és sokszor csak a tüdőembólia után derülnek ki. Nagyobb tanulmányok szerint a klinikailag gyanúba vett eseteknek mindössze 25 százalékát igazolják, vagyis a tisztán fizikális vizsgálat 75 százalékos hibahatárral is dolgozhat. Ezért fontosak a műszeres – Doppler- és laboratóriumi –DDimer – vizsgálatok. Igen sokat számítanak az úgynevezett kis tünetek és a gyakorlott szem! A vizsgálatok azért is fontosak, mert az egyszerű visszeres fájdalom intenzitása is lehet nagy, ráadásul ez a beteg szubjektív fájdalomérzékenységétől nagyban függ, így panasz esetén mindenképp szükséges szakorvoshoz fordulni!

Kis probléma, nagy veszély

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint a kevésbé feltűnő, kisebb problémát okozó tünetek is ugyanolyan veszélyesek, hiszen a vérrög akkor is elszabadulhat és okozhat embóliát.

– Hiába félelmetes, számos eset volt, van és lesz arra, hogy a beteg – ha nem kapott alvadásgátlót – az illemhelyen esik össze, és hal meg egy pillanat alatt tüdőembóliában, mert a hasprés kiszabadította a vérrögöt. Ez számos alkalommal előfordult már, elég csak a focisták hirtelen halálára gondolni – mondja a szakértő.

forrás: otvenentul.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...