Komoly veszély fenyegeti a várandós nőket, ha használják a közösségi médiát!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Létezik egy tokofóbia nevű betegség, ami nem más, mint a szüléstől való beteges rettegés. Egyes felmérések szerint ez a nők 14 százalékát érinti többé-kevésbé súlyosan. Ráadásul a helyzetet csak rontják egyéb tényezők.

A forgatókönyvhöz nem kell nagy fantázia. Adott egy nehéz, fájdalmas szülés, esetleg némi komplikációval, sürgősségi császármetszéssel – aligha kell tovább ragozni. A gyógyulás érzelmi részeként a nehézségeken átmenő kismama a neten (jellemzően valamelyik közösségi oldalon) megosztja a történetét, amivel viszont nem gyakorol túl jó hatást az első szülésük előtt álló, és jó eséllyel izguló nőkre. Ezzel beindul egy körforgás, aminek az a vége, hogy például az Egyesült Királyságban egyre több nőt érint a tokofóbia. Az egyik erről szóló tanulmányt készítő kutató, a University of Hull óraadója, Catriona Jones azt mondta, fontos, hogy a nők elmeséljék történetüket, ugyanakkor a közösségi média megnyugtathatja, de aggodalommal is eltöltheti a várandós nőket.

Gondot okoz az is, hogy a rutinszerűen végrehajtott terhességi vizsgálatok nem adnak időt és módot a nőknek arra, hogy az ilyen típusú félelmeikről mélyebben beszélhessenek – mondta a szüléshez való pozitív hozzáállást hirdető brit szervezet, a Positive Birth Company alapítója.

„A várandós anyák nem ritkán más és más szakemberrel találkoznak a különböző rendeléseken, ami azt jelenti, hogy minden alkalommal elölről kell kezdeni, ezért magukban tartják a félelmeiket az utolsó alkalomig, amikor már nagyon rövid idő választja el őket a szüléstől” – mondta Siobhan Miller.

Amikor pedig a szüléstől tartó nők nem tudnak kihez fordulni, akkor a közösségi média nyújt nekik erre esélyt, ahol viszont – jó eséllyel – a legrosszabb forgatókönyvekkel találkoznak.

„Elsősorban a traumákról hallunk, és a másik oldal, amely elmondhatná, hogy a szülés csodás, de legalábbis komplikációmentes élmény is lehet, nem jelenik meg. A horrorsztorik viszont megijeszthetik a terhes nőket, ami komoly probléma” – tette hozzá a szakember, aki éppen ezért az Instagramon elindította a #PositiveBirthStoryProject hashtaget.

forrás: csalad.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...