Kolléganőnknek állandóan fájt a feje, szédült, zsibbadt, ezért elvittük orvoshoz, ahol mindenki megdöbbent, mi okozza ezeket!


Hirdetés


Azok, akik vérszegénységben szenvednek alacsony vörösvértest számmal és/vagy csökkent hemoglobin értékkel rendelkeznek. A vörösvértest a vér oxigénszállításért felelős eleme, a hemoglobin pedig az fehérje, amely rajta található és az oxigén megkötését teszi lehetővé. Vérszegénységben ezek csökkent száma az oka annak, hogy az oxigénszállítás nem kielégítő, így a sejtek, szövetek és szervek nem jutnak megfelelő ellátáshoz.

Vérszegénység tünetei

Ha egyszer kialakult, a vérszegénység kimerültséget, apátiát és fejfájást képes okozni. A betegség előrehaladott állapotban képes fizikai aktivitás során szédülést, légszomjat, mellkasi fájdalmat és erős szívdobogást eredményezni.

A legjellemzőbb tünetek:

1. Gyakori ásítás

2. Gyengeség

3. Szédülés

4. Sápadtság

5. Fejfájás

6. Hideg, zsibbadt végtagok

7. Alacsony testhőmérséklet

8. Rendszertelen, szapora szívverés

9. Légszomj

10. Mellkasi fájdalom

Vérszegénység oka

Sokféle vérszegénység létezik, de mind közül a leggyakoribb a vashiányos anémia, amikor a szervezetben nincs elegendő vas, amely a hemoglobin molekulában ellátná az oxigén megkötését. A vashiány leginkább a növekedett igény kielégítésének elégtelensége és a nagymértékű vérveszteség miatt alakul ki. Termékeny korú nők esetében hosszan tartó menstruáció gyakori kiváltó tényező.

forrás: tudasfaja.com

Hirdetés


Hirdetés betöltése...