Koleszterin szabályozása


Hirdetés


 

undefined A magas koleszterinszintet tartalmazó élelmiszerek fogyasztása nem is olyan rossz választás mint ahogy azt eddig gondoltuk- utal erre egy a “Nature Medicine” folyóiratban megjelent új tanulmány. Kiderült, hogy a koleszterin valójában növeli egy fontos idegrendszeri elem termelődését, amely megkönnyíti a helyes idegsejt kommunikációt, és megakadályozza az agyi betegségek, mint például a Parkinson-kór és Alzheimer-kór kialakulását.

A tanulmány kifejezetten arra a betegekre koncentrált, akik Pelizaeus-Merzbacher-betegségben (PMD) szenvedtek. Az ilyen betegekre jellemző, hogy idegsejteik nem képesek megfelelő védő myelin burkot gyártani. Ezek a myelin hüvelyek lipid zsírokból és fehérjékből állnak, lehetővé teszik az idegsejtek kommunikációját és megfelelő elektromos jeleket küldenek, amelyek a mozgást, felismerést és egyéb funkciókat váltják ki, valamint védik az axonokat a károsodástól.

A koleszterin, amelyet általában kerülnek az emberek, valójában hozzájárul a mielin burok előállitásához és fenntartásához. Enélkül, amint azt a legújabb tanulmányok mutatják, potenciálisan mindenkinél magasabb lesz az agyi betegségek kialakulásának kockázata és az agy kognitív pusztulása. És különösen a PMD betegek esetében, az alacsony koleszterin tartalmú diéta szinte biztos, hogy kivételesen hajlamositaná őket további idegkárosodásra.

“Ez a hat hetes kezelés késleltette a motoros koordináció hanyatlását”, idézet a kutatók összefoglalásából. A Max Planck Intézet kísérleti orvostudományi csoportjának kutatói egy PMD-ben szenvedő egércsoportot magas koleszterin diétán, mig a kontrollcsoportot alacsony koleszterin diétán tartották hat hétig. A sok koleszterint tartalmazó diéta megállította a tapasztalható kognitív hanyatlást, míg az alacsony koleszterin szinten elő egerek továbbra is romlottak.

A koleszterin úgy tűnik, mindenki számára előnyös

Ezt a rendhagyó koncepciót számos korábbi tanulmány is megerősitette, beleértve azt is ami a “Journal of American Physicians and Surgeons” orvosi lapban jelent meg .

“A koleszterin ” lipid molekulákat ” kapcsol össze amelyek stabilizálják a sejtmembránokat” írja Shane Ellison, a “Health Myths Exposed” c. könyvében, amelyben egészségünkkel kapcsolatos mitoszokat leplez le. ”A koleszterin létfontosságú építőeleme az összes szövetnek. Egy ilyen létfontosságú molekula kiiktatása az étrendből abszurditás. Ha illusztrálni szeretnénk, képzeljük el, hogy testünk egy faház, a koleszterin pedig a szög.  Most húzzunk ki minden egyes szöget a házból. Mi történik? A ház összeomlik. Ugyanez igaz az emberi szervezetre.”

A koleszterinszint-csökkentő sztatinok felelősek

A sztatin alapú gyógyszerek, amelyeket a hagyományos orvostudomány nevetségesen “csoda gyógyszereknek” titulál, koleszterin gátló tulajdonságaikkal komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Azáltal, hogy megzavarják a máj természetes koleszterin termelő funkcióját, a sztatin gyógyszerek súlyos idegrendszeri és kognitív károsodást okozhatnak.

A legfontosabb, hogy az egészséges koleszterinszint eléréséhez a szervezetnek nem szintetikus gyógyszerekre van szüksége, hanem megfelelő diétára és testmozgásra. Az étrendnek egészséges telített zsírokat, és igen, koleszterint is kell tartalmaznia.

“A telített zsírok és koleszterin nem okoz koszorúér-betegséget”, mondja Dr. George V. Mann, orvos professzor a Vanderbilt Egyetemen Tennessee államban. ”Ez a mítosz az évszázad egyik legnagyobb tudományos megtévesztése.”

 

Forrás:naturahirek.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...