Kökény – egy értékes gyógynövényünk


Hirdetés


Botanikai tudnivalók A cserje termetű kökény (Prunus spinosa=tüskés szilva), a rózsafélék családjába tartozó szilvaféle. Azaz a szilva egy rokonáról beszélünk, erre utal némely elnevezése is. Egész Európában megtalálható, Magyarországon is meghonosodott cserje. Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva Megtalálható legelők szélén, kultúr és mezőgazdasági területek határán, bokros, bozótos, lejtős oldalakon. Többnyire, így nálunk isvadon terem,…

Botanikai tudnivalók

A cserje termetű kökény (Prunus spinosa=tüskés szilva), a rózsafélék családjába tartozó szilvaféle. Azaz a szilva egy rokonáról beszélünk, erre utal némely elnevezése is. Egész Európában megtalálható, Magyarországon is meghonosodott cserje. Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva

kokeny_1

Megtalálható legelők szélén, kultúr és mezőgazdasági területek határán, bokros, bozótos, lejtős oldalakon. Többnyire, így nálunk isvadon terem, de van, ahol termesztik. A bokor 1-4 méter magasra nőhet meg, gyönyörűfehér virágai már lombfakadás előtt megjelennek. A bokor rövid hajtásain tövisek nőnek. Ennek a hosszú életű növénynek a növekedése lassú. Elliptikus vagy lándzsás levelei szórt állásúak. Csonthéjas termése apró, kékesfekete, szeptemberben érik.Íze kezdetben fanyar, majd miután a dér megcsípte megpuhul és enyhén édessé válik.

A kökény mint gyógynövény

Gyógyhatása miatt elsősorban a virágját és termését használják. Márciustól virágzik. Gyűjteni akkor érdemes, amikor még nem nyílt ki teljesen. Szellős helyen, ne tűző napon szárítsuk. A virágjából készült tea hashajtó, vízhajtó hatású, húgyúti betegségek ellenszere. A bimbójából főzött tea vértisztító, fogyást elősegítő hatású, mivel csökkenti az étvágyat. A népgyógyászat vérnyomáscsökkentésre is használta.

Termésének hatóanyagai a flavonoidok és procianidinek, pektin, festékanyag, almasav, szerves savak, amygdalin, cianidin, flavoglikozid, hidrogéncianid, hyperozid, koffeinsav, kumarinszármazék, kvercitin, tanninok, tanninsav, továbbá magas C-vitamin-tartalommal bír.

Magja tartalmaz 0,5-1,5% illóolajat, 35% olajat, szaponint, nigellin keserűanyagot és cseranyagot.

Készítenek belőle rügyelixírt is, amely komoly támogatást jelent a betegségek utáni lábadozás időszakában, és minden olyan állapotnál, amikor a felépítő erőkre van szükség. A kitartás, a nyugalom, a harmónia és a belső béke megvalósításának mestere.

Felhasználása 

A kökény majd minden része felhasználhatóTermése frissen fogyasztva a legegészségesebb, de készülhet belőle likőr, gyümölcsszósz, pite, szörp, tea, gyümölcsbor is. Eltehetjük lekvárként, amely hasfogó, de aszalni, fagyasztani is érdemes. A termése bármilyen formájában kiváló immunrendszer- és idegerősítő, roboráló szer betegség utáni lábadozás idején. A termés főzete bélhurutra kiváló. Fontos, hogy csak hideg vízben mossuk meg, mert a forró víz leoldja a hamvasságát adó viaszréteget.

A szárított virágjából készült tea elkészítése: 2,5dl vízbe 5 gramm kökényvirágot teszünk, majd egy perces forralás után, melegen fogyasztjuk.

Leveléből forrázatként szájvíz készülhet, amely enyhítheti a torokfájást, csillapíthatja a köhögést, és segíthet duzzadt mandulák esetén is. Élvezeti teaként is fogyasztható, hidegen és melegen egyaránt.

A kérgéből készült főzet nyugtató, lázcsillapító hatású. Fája nagyon kemény, sétapálcát, golfütőt is készítenek belőle.

Ellenjavallatok

termés magja csonthéjas, a benne lévő cseranyagok nagyobb mennyiségben gyomorirritáló hatásúak, ezért mértékkel fogyasszuk. A különösen keserű magokat, bogyókat pedig inkább ne együk meg. Itt is igaz, hogy csak kis mértékben orvosság, és hogy figyeljünk szervezetünk jelzéseire.

Kökénylikőr:
1.
A fáradságos munkával leszedett kökényterméseket megmossuk és megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt befőttesüvegbe teszünk, 1,5 kg cukrot teszünk hozzá, jól összekeverjük. 4-5 rúd fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük. 5-6 hétig érleljük, majd leszűrjük. A hideg téli napokon 1 kis pohárnyi kökénylikőr felmelegít, sült húsok mellé készített szószokba is tehetjük vagy vendégeknek desszert mellé kínálhatjuk.

2.
Amikor az első dér megcsípte a kökényt, szedünk belőle 1,5 kg-ot. Ezt mozsárban magostul összezúzzuk, és egy üvegedénybe téve ráöntünk 1,5 liter tiszta szeszt. Naponta többször rázogatjuk, éppen ezért a konyhában tartjuk kb. egy hónapig. Egy hónap múlva szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon átszűrjük, és hozzáadunk egy fél kg cukorból és egy liter vízből főzött, kihűlt szirupot. Egy hétig állni hagyjuk, utána újra átszűrjük szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon, palackozzuk, és minél tovább hagyjuk állni, annál ízletesebb lesz.

Kökénybefőtt

4 kg dércsípte kökényt megmosunk és szitára téve lecsurgatunk. 2 liter vizet 2 kg cukorral felforralunk, és a forrásban levő szörphöz adjuk a kökényt. Néhány percig közepes tűzön főzzük, majd levéve a tűzhelyről kihűlésig a gyümölcsöt a szörpben hagyjuk. Azután kiszedjük a kökényt, és üvegekbe rakjuk. A szörpöt még egyszer felfőzzük, és kihűlve a kökényre öntjük. A gyümölccsel megtöltött és szörppel felöntött üvegeket tartósítószerrel történő kezelés után lezárjuk. 80°C-on 25 percig hőkezeljük. Kihűlés után hűvös helyen tároljuk.

Forrás: antalvali.com, tudnodkell.info

Hirdetés


Hirdetés betöltése...