Köhögések tipusai: száraz vagy hurutos köhögésről van szó?


Hirdetés


A köhögés a lázhoz, és a fájdalomhoz hasonlóan egy tünet, önmagában nem betegség, ezért fontos felderíteni mi áll a hátterében!

A folyamat valójában reflexes, és a célja az idegen anyagok, eltávolítása, a légutak megtisztítása (baktériumok, por, allergének, váladék,.stb.).

A köhögés folyamata:

tudő2A légutak nyálkahártyájában szenzoros receptorok (érzékelők) vannak, melyek irritálása bronchus(hörgő) görcsöt vált ki. Ennek következtében az úgynevezett feszülési, vagy köhögési receptorokban inger keletkezik, mely eljut a köhögési központba, az agytörzsbe. Az agy fogja végül kiadni a parancsot, és összehangolni a megfelelő izmokat (gége, rekeszizom, hasi-és bordaközi izmok). A belégzést követően a légző izmok erősen összehúzódnak, és a tüdőből zárt hangrés mellett gyorsan, nagy mennyiségű levegő kezd kiáramlani. Így megnő a benti nyomás, ami kinyitja a hangrést, és a levegő jellegzetes hang kíséretében távozik a tüdőből, magával ragadva az irritáló anyagokat.

 

A köhögés egyrészről hasznos, másrészt hátrányos is lehet szervezetünk számára.

A köhögésnek számos oka lehet:

 

1.      Szívbetegség

A szív elégtelen pumpafunkciója miatt nő a nyomás a tüdő-erekben, amely a tüdőben folyadék felhalmozódását okozza, súlyos esetekben akár tüdő ödéma is kialakulhat (habos köpettel járó köhögés).

2.      Emésztőszervi (reflux)

A krónikus, visszatérő köhögés, oka lehet a refluxbetegség is. A túlzott mértékben termelődő gyomorsav visszajuthat a nyelőcsőbe, onnan a légcsőbe, ahol irritálja a légutakat, és köhögési ingert vált ki, felületes száraz köhögést okozva. A tünetek főleg éjszaka jelentkeznek, mikor a test vízszintes helyzetben van, kedvező feltételeket teremtve a refluxnak. Némileg enyhíthetünk a helyzeten a fej és a felsőtest alápárnázásával, a valódi megoldást azonban a savtermelést csökkentő gyógyszerek jelentik, amelynek feltétele, hogy a betegség felismerésre kerüljön. Sajnos erre legtöbbször csak nehezen hetek múlva (vagy egyáltalán nem) derül fény, mivel a beteg és néha az orvos is légzőszervi okokat keresve kezelik a beteget.

3.      Gyógyszermellékhatás (ACE-gátlók)

Az szív és érrendszerre ható gyógyszerek egyik igen gyakran használt fajtájának (ACE-gátlók=angiotensin konvertáló enzim-gátlók) kellemetlen mellékhatása, hogy száraz köhögést okoznak. Sokszor a beteg nem is gondol rá, hogy éppen a vérnyomására szedett gyógyszer váltja ki a panaszt. Ezért nagyon fontos, hogy mikor köhögésre keresünk megoldást, azt se felejtsük el megemlíteni az orvosnál, vagy a patikában, hogy milyen egyéb gyógyszereket szedünk!

4.      Pszichés 

Elhúzódó megbetegedés után megmaradt vagy önmagától jelentkező ideges köhécselés (feszültség levezetés, zavartság, hisztéria). Előfordulása viszonylag ritka.

5.      Daganat (tüdőben, gégében, mellüregben, mellhártyán)

6.      Légzőszervi (leggyakoribb) : légutakba került idegentest (félrenyelés), légúti fertőzés, idült gyulladás (allergiások, dohányosok, asztmások, COPD-sek)

Légző szervi eredetű köhögések

kohoges2A félrenyelés és a krónikus légzőszervi betegségek mellett leggyakrabban a légutak (alsó-, és felső) fertőzése nyomán alakul ki köhögés (vírusos, vagy bakteriális, nagyon ritkán gomba eredetű), azonban a pontos diagnózishoz nem árt tisztázni néhány tényt.

Az első és legfontosabb kérdés: száraz vagy hurutos köhögésről van szó?

Száraz köhögésről akkor beszélünk, ha a köhögés során a tüdőnkből nem távozik váladék.Legtöbbször a légutak nyálkahártyájának irritációja következtében alakul ki. Ide soroljuk a belélegzett, félrenyelt idegen testek, reflux miatti gyomorsav által indukált és a fertőzések kezdeti (és vég) stádiumában jellemző (leggyakoribb) köhögést.

A kínzó száraz köhögés nagyon kifáraszthatja a beteget. Ebben az esetben alkalmazzuk a köhögéscsillapító szereket, de a párásítás, a nyálkahártyák bevonása (cukorka szopogatása) is jótékony hatású lehet. Mivel a köhögés reflexes folyamat két úton is csillapítható. Csökkenthetjük egyrészt a légutakban elhelyezkedő érzékelők (receptorok) ingerlékenységét (perifériás köhögéscsillapítók), másrészt mérsékelhetjük a köhögési központ izgalmát (centrális köhögéscsillapítók).

A légúti fertőzések korai szakasza általában száraz, köpetürítéssel nem járó köhögéssel kezdődik, majd az esetek nagy részében felszakadozik, hurutossá válik, végül megszűnik, ezért kell jól meggondolni, használjunk-e köhögéscsillapítót, vagy sem.

Amennyiben a tünetek mellkasi fájdalommal is járnak, gondolni kell a mellhártyagyulladás lehetőségére is. Egyes atípusos kórokozók által okozott fertőzés is járhat elhúzódó, száraz, fel nem szakadó köhögéssel.

Hurutos köhögésnél a légutakban, hörgőkben keletkezett nyákot, váladékot köhögjük fel, tehát úgynevezett. köpetet produkálunk. Az ilyen típusú köhögést nem szabad csillapítani, mert a visszatartott szekrétum (termelt váladék) rontja a gázcserét, valamint másodlagos fertőzésekhez (pl.:tüdőgyulladás) vezethet. Egyes esetekben, mikor a beteg már nagyon ki van fáradva, aludni sem tud, éjszakára kaphat némi köhögéscsillapítót, de napközben mindenképpen a hurut oldása az elsődleges cél! A váladék feloldását, hígítását, felköhögésének megkönnyítését szolgálják a köptetők, melyeknek számos fajtája áll rendelkezésre a patikában.

A hurut mennyiségi és minőségi tulajdonságai szintén fontosak a diagnózis szempontjából. A vírusos eredetű fertőzések általában színtelen váladék képződésével járnak, míg a sárgás, zöldes köpet bakteriális fertőzöttségre utal. Véres köpet esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

Mióta tart a köhögés?

Akut, rövid ideje fennálló köhögés (kevesebb, mint 6 hete)

Ide soroljuk az irritáló anyagok belégzése által kiváltott (klór gáz), és a felső-, és alsó légúti fertőzések következtében kialakuló köhögést (torokgyulladás, mandulagyulladás, arc-, és homloküreg gyulladás, garatcsorgás, tüdőgyulladás, ritkán tüdőembólia).

Allergia esetében, szezonális a köhögés, amennyiben az allergén (allergiát kiváltó tényező, pl.: pollen) is csak időszakosan van jelen a levegőben.

Az akut, rövidebb ideig tartó köhögések leggyakoribb oka tehát a fertőzés, gyógyulásával a köhögés is megszűnik.

A tartós vagy krónikus köhögés (több mint 6-8 hete tartó)

Az elhúzódó köhögésnek számtalan oka lehet. Okozhatja az orrból hátracsorgó váladék, allergia, asztma, reflux, dohányzás, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), daganat, tbc, idült alsó vagy felső légúti betegség, atípusos kórokozók, krónikus szívbetegség.

A leggyakoribb a légúti allergiás kórképek előfordulása. Az allergia lehet elhúzódó is, amennyiben az allergén egész évben jelen van (poratka) tartós vagy visszatérő köhögést okozva. Végül a légutak hyperreaktívvá válnak és az esetek igen nagy százalékában (25%) az allergia asztmává alakul (allergia eredetű asztma).

Az asztma bronchiale (allergiás és nem allergiás eredetű) a légutak jellegzetes sípoló, nehezített kilégzéssel járó idült, gyulladása. Első tünete lehet az éjszakai, hajnali órákban, (ilyenkor a szervezetben paraszimpatikus-Ach túlsúly van) hirtelen fellépő köhögés, fulladás. A kezdeti száraz köhögés hurutossá válhat.

Az asztma kezelése összetett komplex kezelést igényel (inhalációs szteroid gyulladáscsökkentők, hörgőtágítók, rohamoldók).

Kisgyermekkorban viszonylag gyakran előfordulhat asztmatikus tüneteket produkáló hörghurut. Ez még nem jelenti azt, hogy a gyermek asztmás, vagy hogy az lesz, de mindenképpen odafigyelést igényel. Fontos, hogy minél kevesebbet jöjjön elő a kórkép(immunerősítés, közösség kerülése fertőzéses időszakban), és hogy megfelelő kezelést kapjon a gyermek (inhalációs hörgő tágítók, esetleg gyulladáscsökkentők), a tüdőszövet hegesedésének, hiperreaktívvá válásának elkerülése érdekében. Az esetek nagy részében, ahogy nő a gyermek, a légutak is tágabbak lesznek, és mintegy kinövi a betegséget.

Jellemzően mely napszakban jelentkezik a köhögés?

Egyes esetekben diagnosztikus értékű információ lehet, hogy mikor (nappal, éjszaka, vagy éppen csak evésnél) köhög a beteg. Az asztmás köhögés például általában a hajnali órákban jelentkezik, de a felső légutakból hátracsorgó váladék, és a -szülők másik rémálma- a kruppos köhögés is jellegzetesen az éjszakai órákban okoz problémát.

Ugyanígy a reggeli bőséges köpetürítéssel járó köhögés, jellemzően a dohányosoknál fordul elő.

A LEGFONTOSABB SZEMPONTOK ÖSSZEFOGLALVA:

A köhögés tehát egy tünet, ahhoz, hogy felderítsük a mögötte álló valódi okot, lényeges az alábbi szempontokat figyelembe venni!

  • Hogyan kezdődött a köhögés? Hirtelen, (pl.: torokfájással társulva), vagy lassan évek során alakult ki (dohányzás kapcsán)
  • Mióta tart? Heveny, vagy idült (több mint 8 hete) fennálló problémáról van szó?
  • Száraz, vagy hurutos a köhögés? Milyen a köpet jellege?
  • Változott-e a köhögés? (pl.: száraz volt és később hurutossá vált)
  • Társul-e a köhögéshez egyéb tünet? Fájdalom (pontosan hol), láz, rekedtség, orrdugulás.
  • Van-e általunk észrevett befolyásoló tényező? (evés-ivás, hőmérséklet, fekvés, …stb.)
  • Milyen egyéb betegségünk van? Szedünk-e gyógyszert? (pl. szívbetegség, vagy gyógyszer mellékhatás kapcsán kialakuló köhögés)

A gyógyszertárban számos köhögésre való gyógyszer kapható recept nélkül, melyeket a következő bejegyzéseimben fogok áttekinteni. A fenti szempontokat is figyelembe véve azonban, ha 1-2 héten belül nem javulnak a tünetek, mindenképpen szakemberhez kell fordulni!

Szerző: Dr. Balogh Anikó

Hirdetés


Hirdetés betöltése...