Kihalás fenyegeti természetes élőhelyén, a kínai óriásszalamandrát


Hirdetés


Kihalás fenyegeti természetes élőhelyén az „élő kövületnek” számító kínai óriásszalamandra mindegyik faját egy új felmérés szerint – írta a BBC hírportálja. Az ismertetett tanulmány szerint a világ legnagyobb testű kétéltűje vadon élő egyedeinek száma „katasztrofálisan zuhan”, lehetséges, hogy mindössze maroknyi maradt belőlük.

Az akár 1,8 métert és 50 kilogrammot is elérő kétéltűek természetes élőhelyükről szinte teljesen eltűntek, ezzel szemben több milliót tenyésztenek farmokon, hogy luxuséttermeknek adják el a húsukat. A 170 millió éve nagyjából változatlan faj megmentését elsődleges megőrzési feladatnak tekinti a tudományos világ.

K__AP20150324065

Az Edinburghi Egyetem által 2015. március 24-én közreadott képen egy őskori szalamandrát ábrázoló rajz. Az egyetem paleontológusainak egy 2015. március 24-én megjelent tanulmánya szerint egy krokodilra hasonlító, korábban ismeretlen óriásszalamandra-fajta megkövesedett csontjait fedezték fel egy dél-portugáliai ásatáson, amely több mint 200 millió évvel korábban élt a Föld egyik csúcsragadozójaként. (MTI/AP/Edinburghi Egyetem/Joana Bruno)

„Elképesztően rövid idő alatt pusztította ki az ember a vadon élő óriásszalamandrákat. Hacsak nem intézkednek sürgősen és összehangoltan, a világ legnagyobb kétéltűjének jövője megpecsételődik” – mondta Samuel Turvey, a kutatás egyik résztvevője, a Londoni Zoológiai Intézet (ZSL) tudósa.

Az édesvizekben élő óriásszalamandra egykor megszokott lakója volt a kínai folyóknak. Fogyasztása sokáig tabunak számított, ma azonban húsát ínyencségnek tartják, noha védett állat. Egy-egy nagyobb példányért akár 10 ezer jüant (421 ezer forintot) is adnak.

800_10842

Többet ártottak a szabadon engedett szalamandrák, mint amennyit használtak

Kína 23 tartománya közül 19-ben végezték el a felmérést, összesen 97 különböző helyszínen. A tudósok szerint ez volt az eddigi legnagyobb vadszámlálás az országban. Négy élőhelyen bukkantak óriásszalamandrákra, ám a genetikai elemzés azt mutatta, nem voltak őshonosak, vagyis valószínűleg tenyésztőtelepekről engedték őket szabadon. A vadon élő óriásszalamandrák vadászata tilos, fajfenntartási célból azonban a mezőgazdasági minisztérium támogatja a tenyésztett példányok visszatelepítését a vizekbe. Úgy tűnik azonban, hogy ezzel több kárt okoznak, mint amennyi hasznot reméltek tőle. A tudósok nemrégiben állapították meg ugyanis, hogy nem egy, hanem öt, talán nyolc fajról van szó. Ha a genetikai különbözőségeket figyelmen kívül hagyják a vadonba való kiengedéskor, azzal még nagyobb kockázatnak teszik ki az állatok fennmaradását. A kínai tudományos akadémia kutatója, Csing Cse szerint az óriásszalamandra védelmi stratégiáját meg kell újítani. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) úgynevezett vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között tüntetik fel a különleges állatot.

MTI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...