Készítsünk müzliszeletet! + recept + fotók


Hirdetés

Ha muszájból sem szeretnél fűrészpor ízű szorbitot, maltodextrint, glükóz-fruktóz szörpöt, citromsavat, cukrot a köbön, keményített növényi zsírt és egyéb kutyafüléket megenni és a gyermekeddel megetetni vagy a vállalható müzliszeletek kezdő 400 forintos darabárától egy igen dühös mókussá változol, akkor itt az idő, hogyfertályóra alatt összegyúrj egy heti adagot per mókuskoponya. Kismókusok tízórais dobozából nem maradhat ki! 😉

A müzlit Maximilian Bircher-Benner nevű mókus fedezte fel Európa számára. Megtanultuk tőle, hogy a reggelire fogyasztott gabonából és gyümölcsökből, magokból álló ételek jót tesznek az emésztésnek, rostban gazdagabbak, mint az akkoriban igen elterjedt húsos, tojásos reggelik.

Hamarosan elindult világhódító útjára a müzli és annak úti változata, amüzliszelet. Mókusként persze hogy imádjuk, viszont már régen nem adunk ki érte pénzt! Mutatom, mennyire egyszerű elkészíteni olcsón és egészségesen.

Hozzávalók

(egy kb. 15×25 cm-es tepsihez)

hazi_muzli_hozzavalok.jpg

  • 2 bögre (2×2 dl) gabonapehely – általában zab, de lehet vegyesen is rozs, búza, árpa
  • 2 alma
  • 1 nagy marék csonthéjas – dió, mogyoró, kesudió, mandula… ami van, vagy amit szeretsz
  • 1 csésze (1 dl) mazsola
  • 5 szem aszalt szilva
  • 2 ek lenmag* vagy natúr szotyi, tökmag, szezámmag…
  • 1 ek cukor – elhagyható
  • ½ dl víz
  • 1 ek olaj a tepsi kikenéséhez

#Tipp: Gazdagíthatod a csemegét házi csokidarabkákkal. Ezt a változatot hívjuk “Ejnye-bejnye müzli”-nek! 🙂

* A lenmag nagyon egészséges kis apróság! Tarts velem és megtudod majd, mire használhatod még!

Így készítsd!

A mosolygós almákat kockázva, héjastul dobd a turmixba, ugorjanak utánuk azaszalt gyümik és a diófélék nagy része. Öntsd nyakon a bandát pici vízzel és wrmmm – wrmmm!! Nem baj, ha kicsit darabos marad a cucc.

A megmenekült csonthéjasok és aszalványok se nagyon reménykedjenek, vágd őket durván durvára.

muzli_hazilag_magokkal.jpg

#Tipp: Könnyen bonthatod a legkeményebb diót is! Hogyan?

A turmixolt pépet gyúrd össze egy nagy tálban, az ott figyelő gabonapehellyel és minden egyéb hozzávalóval.

muzlikeverek_hazilag.jpg

hazi_muzli_gyuras.jpg

Pihengessen a massza kicsit, míg beállítod a sütőt 170 fokra és jól kiolajozol egy kisebb tepsit.

A leendő fincsi müzlikeveréked simítsd a tepsibe és jól nyomkodd le, főleg a széleket, majd süsd 20 percig!

hazi_muzli_sutoben.jpg

Ha már teljesen kihűlt, vágd mókuspocakhoz illő szeletekre és figyeld, ahogy elkapkodják a legkisebbek is! 🙂

hazi_muzliszelet.jpg

Állítsd össze kedvenc ízeidből a saját műzliszeletedet! Próbáld ki pl. a banános-kókuszos változatot is, érdemes!

Jut eszembe! Megbolondíthatod fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel is! Szerinted?

forrás: sporolok.blog.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése...