Kerti sarkantyúka a természetes antibiotikum


Hirdetés

“Ezt a növényt szinte mindenki ismeri, hiszen csaknem minden kertben ott virít. Ezért sokan úgy gondolják, hogy valamilyen közönséges növénnyel van dolguk, pedig erről szó sincs”
(Johannes Gottfried Mayer, a würzburgi egyetem botanikusa)

sarkantyuka1

Magyarországon a parasztházak kertjeiben egykor általánosan elterjedt dísznövény volt. Virágai lehetnek aprók, nagyok, szimplák vagy teltek. Hagyományosan sárgák vagy narancsszínűek, de újabban egyre több színváltozat ismert: vörös, rózsaszín, vagy akár kétszínű is. Magját április közepén vetik, a növény májustól októberig folyamatosan virágzik. Szegélynövényként, balkonládába vagy kosárba ültetve is gyönyörű látvány.

Kerti sarkantyúka – latin nevén Tropaeolum majus

Baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátló, valamint a vérkeringést serkentő hatású gyógynövény.
A rikító sárga, és narancssárga virágú kúszónövény fogyasztása részben helyettesítheti az antibiotikumok szedését, ezáltal csökkenti a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának az esélyét.

A keresztesvirágúak rendjén belül a sarkantyúkafélék családjába tartozó egynyári növény Peruból került Európába.
Nemcsak gyógyhatása miatt hasznos. Joggal nevezik a kertek álomvirágának, mert gondozást alig igényel: magjait elszórva minden évben újra kihajt. Gyümölcsfák törzse köré vetve távol tartja a vértetveket, emellett a paradicsomot és a burgonyát is védi a kártevőktől.

A kerti sarkantyúka mustárolajat (egyfajta növényi antibiotikumot), illóolajokat, káliumot, C-vitamint, és olajat tartalmaz.
A magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat.

kertisark
A növénynek minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják.
A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet,
sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják.
Ecetes-sós lében tartósított virágbimbóinak az íze a kapribogyóéra emlékeztet.

Fogyasztani csak nyersen ajánlott, ugyanis sütve-főzve vagy szárítva elvész az aromája!

Hirdetés
Hirdetés betöltése...