Kávéválság fenyegeti a világot! Máris 20%-ot emelkedett a határidős kávé ára!


Hirdetés


A szakértők szerint nincs esély a gomba kiirtására, terjedésének azonban gátat szabhatnak. Egyes termelők már kávéválságot emlegetnek.

Latin-Amerikában az elmúlt tíz évben több alkalommal is felütötte a fejét a Hemileia vastatrix gombafaj által kiváltott betegség, a kávérozsda. A világ arabkávé-készletének hétnyolcada a régióból származik, 2012 óta azonban sok ültetvényen 50-80 százalékkal visszaesett a termelés. Egyes gazdák ellenálló kávécserjék telepítésével átmenetileg orvosolták a problémát, hosszú távon azonban ez a módszer sem tűnik fenntarthatónak. Ezekről az ellenállóbb növényekről 2017-ben kiderült, hogy idővel ugyanúgy fogékonnyá válhatnak a betegségre.

Munkások, kávéföld, Tacuba-ban, El Salvador nyugati részén.

A fertőzésnek való ellenállás a hibridizáció miatt szűnik meg: ahogy keresztezik a különböző fajtákat, a gének is kapcsolatba lépnek egymással. A kölcsönhatások miatt idővel eltűnnek azok a génkifejeződések, amelyek segíthetnének a gomba elleni védekezésben. Nem ez az első alkalom, hogy a Hemileia vastatrix gombafaj problémát okoz: a 19. században Ceylon volt az egyik legnagyobb kávétermesztő, a gombának azonban két évtized elegendő volt ahhoz, hogy 90 százalékkal csökkentse a termést. Az országban végül teacserjékre álltak át a gazdák.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...