Káros lehet az egészségre a sok kenyér! Ezt nem tudtad róla!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Átlagosan nagyon sok kenyeret fogyasztunk, azonban nem is annyira egészséges, mint gondolnánk, mégha barna kenyeret eszünk is. A boltban kapható ún. barna kenyerek sokszor rendes fehér lisztből készülnek, és maláta vagy karamell alapú színezéktől lesznek barnák.

 

Egyes szakemberek azt ajánlják, hogy fogyasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült pékterméket, azonban győződjünk meg róla, hogy tényleg teljes kiőrlésű lisztet használtak. A barna kenyér esetében is a gabonákat sokszor nagyon finom lisztté őrölik, így már veszít tápanyagtartalmából.

A finomlisztből hiányoznak a rostok, vitaminok és ásványi anyagok. Gyorsan megemésztjük és felszívódik, így a keményítő hamar a véráramba kerül, és nagyon megemeli a vércukorszintet. Ha a kenyérnek magas a glikémiás indexe (Gl), akkor nem is tartalmaz hasznos tápanyagokat. A Gl a péktermékeken arra utal, hogymilyen gyorsan szívódik fel a szénhidrát a szervezetben. Minél magasabb a Gl, annál gyorsabban felszívódik, ez pedig azt eredményezi, hogy hamar éhesek leszünk, és újabb adag kenyérre vágyunk. Sőt, bizonyos cukrok, melyek bejutnak a szervezetbe, sejtszintű öregedést okoznak.

A másik káros dolog lehet, ha a felhasznált búza vegyszerrel volt kezelve. Csak reménykedni tudunk, hogy nem készítenek ilyen búzából kenyeret, vagy pedig minden fontos információt feltüntetnek a tasakra. A megoldás az lehet, hogy csak nagyon kevés kenyeret, pékterméket fogyasszunk, vagy otthon készítsük el a jóval egészségesebb változatát.

A kenyeret nagyjából csak azért esszük, mert úgy gondoljuk, minden bizonnyal nélküle éhesen maradnánk. Próbáljunk ki például nagy mennyiségű zöldségsalátát kenyér nélkül enni. Garantált, hogy legalább úgy degeszre ehetjük magunkat, mint két szelet szalámis kenyérrel.

A kenyeret helyettesíthetjük például reggelire müzlivel, gyümölcssalátával, vacsorára köleskásával, de akár barna rizzsel is. Egy kis olívaolajjal, némi zöldség és egy kis fantázia kell hozzá. Nagyon jól lehet lakni kenyér nélkül is.

Szerző: twice.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...