Káposztás lángos


Hirdetés

A fejes káposztát már közel 5 ezer éve termesztik.
Földközi-tenger és az Atlanti-óceán vidékéről származik. Az emésztésre és a bélműködésre jótékony hatású, ezt már ókori források is dicsérik.
A népi gyógyászatban is sokoldalúan használták: a sebre tett levelek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak.

A káposztafélék családjának legismertebb tagjai: a fejes káposzta, a lila káposzta, a kelkáposzta. Közéjük tartozik a kelbimbó, a kínai kel, sőt a karfiol is. Magyarországon még a savanyú káposzta is idesorolható!


A család minden tagjának magas az A-, B- és C-vitamintartalma. Van bennük kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas és folsav is. Csekély kalória-, magas rosttartalmuk miatt igen közkedveltek.

Íme egy lángosrecept , amely káposztával és anélkül is laktató…

Hozzávalók:
-40 dkg liszt,
-3 dkg élesztő,
-5 dkg vaj,
-1 tojássárgája,
-2 közepes főtt burgonya,
-50 dkg reszelt fehér káposzta,
-3 evőkanál olaj,
-őrölt bors,
-1 mokkáskanál cukor,
-só.

 

 Elkészítés:
A lereszelt káposztát forró olajon megforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük és megpirítjuk. A végén beleteszünk 1 mokkáskanál cukrot, hogy a színe sötét legyen.
Félretesszük, majd elkészítjük a lángos tésztáját.

A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, és a héját leszedve krumplinyomón áttörjük.
Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk, összedolgozzuk a liszttel, a burgonyával, a káposztával, a tojássárgájával, sóval, és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.

Cipót formálunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán fél ujjnyi vékonyra nyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Letakarva újabb 15 percig pihentetjük.
Ezután bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Papírtörlőre téve felitatjuk róla az olajat. Tejföllel vagy  fokhagymamártással tálalhatjuk!

Hirdetés
Hirdetés betöltése...