Hirdetés betöltése...

Kalciumpótlás: nem csak a tej a megoldás


Hirdetés

Mikor valaki azt mondja, hogy nem fogyaszt tejtermékeket, kicsit marsbélinek nézem, annál is inkább, mert én sajt nélkül nem bírnám ki a földi létet.  Aztán felvetődik bennem a kérdés, hogy ha nem tejtermékből, akkor miből és hogyan építi be szervezetébe a napi kalciummennyiséget az, aki mellőzi táplálkozásában a tejtermékeket.

Az elmúlt években a tejipari cégek reklámjainak száma az egekbe szökött, mondván, az ő termékük a leghatásosabb az egészséges csontok megmaradásáért vívott „harcban”. Ugyan a tejben tényleg megtalálható a kalcium, mégis számtalan olyannövényi eredetű táplálék van, melyről kevesen beszélnek.

kalcium2

A csontok karbantartásához 1000-1200 milligramm kalciumot kellene ennünk naponta

Bármilyen étrend szerint éled mindennapjaidat, minden étkezésnél két-három kalcium-dús táplálékot kellene enned, hogy minél távolabb kerülj a csontbetegségektől. Ellentétben a tejjel, a növények a kalcium mellett C- és K-vitamint, ásványi anyagokat, káliumot, valamint magnéziumot tartalmaznak, melyek – egyebek mellett – szintén a csontra hatnak.

Ha már végképp száműzzük táplálkozásunkból a tejet, tejterméket akkor legalább az alábbi növényekből együnk többet!

Mák – 10 dkg – 1 400mg

Fejes káposzta (főtt) – 10 dkg – 160 mg

Gomba – 10 dkg – 200 mg

Kendertej (kenderből desztillált vízzel turmixolva nyerik) – 1 bögrében – 460 mg

Földimogyoró 10 dkg – 225 mg

Tahini (szezámmagból készül, méghozzá pirított, porrá őrölt, olajjal kevert szezámmagból) – 1 evőkanálban 65 mg

Bab – 10 dkg – 120 mg

Szójabab – 10 dkg – 175 mg

Brokkoli – 10 dkg -120 mg

Nyers édeskömény – 1 termésben – 115 mg

Savanyú káposztalé – 2 dl- 110mg

Füge – 10 dkg – 190 mg

Pirított szezámmag – 10dkg – 740 mg

Mandula – 10 dkg – 225 mg

Szardínia – 10 dkg – 330 mg

forrás

Hirdetés
Hirdetés betöltése..