Júniusi finomságok: meggy és zöldbab







Hirdetés betöltése…

Miért együnk sok zöldbabot?

Az élelmi rostban gazdag zöldbabot magas vitamin- (A, B1, B2, B9, C és K) és ásványi anyagtartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé.
Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, keringési rendszerünk védelméhez. A vastagbélrák megelőzésében is fontos lehet. Méregtelenítő étrendekben remekül alkalmazható.
Gyulladáscsökkentő hatású lehet ízületi gyulladások, asztma esetén.
Vastartalma segíti testünk energiaellátását. A vas hasznosítását elősegíti a réz, amelyből a zöldbabbal szintén megfelelő mennyiséget juttatunk szervezetünkbe.
Hogyan vásároljunk és tároljunk zsenge babot?

Zöldbab: fényes felszínű, élénk színű, nyomásnak ellenálló babot válasszunk. A tompa fényű, bágyadt hüvelyek régebbi szedésre utalnak. Néhány kicsiny barnás folt elfogadható; vizenyős, szabálytalan kiterjedésű, barnás-sárgás foltok a rothadás jelei.
Fejtősbab: a zacskóba csomagolt babot figyelemmel forgassuk át, ne válasszunk olyat, amelyben a szemek töppedtek vagy penészesek.
A babot mosás nélkül, laza nejlonzacskóban két-három napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Tárolás alatt számítanunk kell szálkásodásra és a magas víztartalom miatt penészedésre is.

A zöldbab a konyhában

Felhasználás előtt a zöldbabhüvelyek két végét levágjuk vagy lecsípjük.

 

zoldbab

A babféléket csakis hőkezelés után szabad fogyasztani. A zöldbabot általában zsiradékon, kevés vízben pároljuk, és tovább hasznosítjuk, esetleg levesben főzzük meg. A fejtett bab gyakran kerül salátába, levesbe, gabona alapú kásákba.

A zöldbab íze kedvezően találkozik a gombáéval, de illik halakhoz és burgonyához, főtt marhahúshoz is. Pároltan köretként kínálhatjuk: pirított mandulával megszórva. Sült paprikacsíkokkal, fokhagymával kiegészítve finom olíva olajas salátát készíthetünk.

Miért egészséges a meggy?

A meggy vitamin- és ásványi anyag összetétele hasonló a cseresznyééhez, azonban majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz. A meggy B-vitamin gazdagsága is említésre méltó. Elősegíti az emésztést, a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Serkentőleg hat idegeink működésére. Ásványi anyagai közül kiemelendő vas-, kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma. Szerves savai segítenek az erek tisztításában, serkentik a veseműködést, az anyagcserét, és elősegítik a vitaminok felszívódását, de kitűnő vízhajtó is. A-vitamin tartalmánál fogva megtisztítja légzőszerveink nyálkahártyáját, erősíti szervezetünk természetes védekező rendszerét. A- és C-vitamin, valamint antocián- és bioflavontartalma kiváló antioxidánssá teszi a meggyet.

 

meggy

 

A meggyszárból fogyasztó hatású teát készítenek, amelynek a szívműködésre, a szívizmokra és a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását egy magyar tudós fedezte fel.

 

forrás: www.edenkert.hu

Az egyik leghasznosabb gaz a bolygón
Interjú a növényi alapú étrend előnyeiről T. Colin Campbell-lel



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Zöldbabbal a rák ellen A zöldbab, pontosabban annak őse, a dél- amerikai indiánok ősi kultúrnövényei közé tartozik. Ezt bizonyítja, hogy mexikói és perui ásatások során a régészek több ezer éve babmaradványokra bukkantak. Amerika felfedezése után Kolumbusz hozta át Európába. Itt gyorsosa...
Vitaminok szerepe, fajtái és csoportosítása A vitaminok védő, a szervezetben lejátszódó kémiai folyamatokat szabályozó szerepe jól ismert. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik a retinol (A-vitamin), ami kész formában kerülhet a szervezetbe a tejjel, tejtermékekkel, májjal, tojással. Az emberi szervezet képes maga is ...
Vastagbélgyulladás kezelése Apróbojtorjánnal Apróbojtorján vagy palástfű (Agrimoniae herba) Az apróbojtorján évelő, vadon termő gyógynövény. A drogot a párlófű, a rózsafélék családjába tartozó növény szárított virágos, föld feletti része szolgáltatja. A növény érdekessége, hogy "szaporodását" úgy oldja meg,...
Tudtad, hogy a dinnye potencianövelő? …és... Tudtad, hogy a dinnye potencianövelő? Hol dobálják mindenféle áruházak parkolóiban, hol kétpofára majszolják a mézédes görögdinnyét. De mire is jó a dinnye? Hiszen nemcsak finom, de nagyon egészséges is… Lássuk csak! Származás, történet   A görögdinnye a kabakosok ...
Torma – légúttisztításra (is) Húsvét elmúlt, és még sokára lesz, így akár azt is gondolhatná a kedves olvasó, hogy a következő soroknak nem sok hasznát veszi így télvíz idején, minek is olvasná tovább ezt a cikket – majd tavasszal a főtt sonka szezonjában megnézi, mit is eszik hozzá. De azért mégis it...
Tízszer több C-vitamin van a homoktövisben, min... Erdélyben ilyenkor, egészen a fagyok beálltáig a piacok igazi színfoltját képezik az aranysárga homoktövis bogyók. Sokszor túlzásnak tartjuk, hogy milyen drágán értékesítik, főleg a belőle elkészült termékeket, de, hogyha egyszer is látnánk, hogy bizony nem is olyan könnyű ...
Tejfölös rakott zöldbab Hozzávalók: 1 kg zöldbab 4 dl tejföl 3-4 db tojás 20 dkg rizs ételízesítő ízlés szerint 5 dkg vaj Elkészítés: Zöldbabot megtisztítom, félbevágom, és ételízesítővel ízesített vízben megfőzöm. Közben elkészítem a rizst (pici olajban mérsé...
Tea, leves és főzelék is készíthető a csodan... Nem csak a kislibáknak, hanem az embernek is érdemes csalánt fogyasztania, mert az asztalon általában idegenszerűen ható növényből nem csak hogy finom, de felettébb egészséges ételek is készíthetőek. Sőt, más növényeket is érdemes feldolgozott csalánnal táplálni. A csípős...

Facebook hozzászólás