Jön a tavasz, ezért érdemes csalánt szedni


Hirdetés

Jó hír a csalánkedvelőknek: már lehet gyűjteni az aprócska hajtásokat! A múlt héten láttam, igaz, még nagyon picik, de már sok kitartással összegyűjthetünk belőle egy-egy adagot. Ha kirándulni megyünk, vigyünk magunkkal egy vastagabb kesztyűt, így bármikor- csípésmentesen gyűjthetünk csalánt. Kezdetben, míg csak kevés van belőle minden nap szedhetünk friss teának, aztán majd lassan-lassan nekifoghatunk a tavaszi tisztítókúrának is.

 

 

Ha valaki eddig nem evett volna csalán krémlevest vagy főzeléket, mindenképpen próbálja ki. Bár kinézetre olyan lesz, mint a spenót, az íze viszont sokkal markánsabb. Ha egyszer megkóstoljuk, egészen biztosan minden tavasszal csalánfőzelékre fogunk vágyni.

A csalán egyetlen hibája, hogy nagyjából csak tavasz elején tudjuk gyűjteni. Bár megtalálható egész évben, de egy idő után már elöregszik, és nem kívánjuk fogyasztani. Használjuk ki az időt márciusban és áprilisban, gyűjtsünk minél többet belőle, raktározzuk el, így egész évben tudjuk majd fogyasztani.

A tavaszi főzelékhez, teához vagy tisztítókúrához, leveshez leginkább csak a felső friss hajtásokat szoktuk leszedni. De hogyha el akarjuk raktározni egész évre, akkor már szárastól együtt szedhetjük. Olyan helyről gyűjtsük, ami nem esik a főúthoz vagy vasúthoz közel. A csalánt alaposan mossuk meg, majd lobbantsuk meg forró vízben, zacskózzuk be, és tegyük fagyasztóba. A másik módszer, amivel tartósíthatjuk, az a szárítás, így is bármikor alkalmazhatjuk egész év során.

 

 

Készítsünk csalán-krémlevest! Kiváló vértisztító, magas a vas és ásványi anyag tartalma, ezért fogyasszunk minél többet belőle, amíg csak lehet.

Hozzávalók: körülbelül egy fél kilónyi friss csalán (persze lehet ennél kevesebb is, amennyit sikerül gyűjteni), fokhagyma, olívaolaj, tejföl, 2-3 krumpli, szerecsendió.

Elkészítés: Hámozzunk meg 3-4 gerezd fokhagymát, vágjuk apróra, majd az olajon pirítsuk meg, ezután adjuk hozzá az apróra vágott burgonyát, sózzuk, borsozzuk, tegyünk egy csipetnyi szerecsendiót, majd öntsük fel egy kevés vízzel. Mikor már majdnem megfőtt a krumpli, adjuk hozzá a csalánt is. Ha puhára főttek, botmixerrel zúzzuk pépesre, majd ha túl sűrű lett, öntsünk hozzá még egy kevés vizet, és két-három kanál tejfölt. Tálaláskor még adagolhatunk hozzá tejfölt, de kínálhatjuk füstölt, reszelt sajttal, pirítóssal is.

Forrás:http://twice.hu/eletmod/jon-a-tavasz-ezert-erdemes-csalant-szedni

Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés betöltése...