Izzadás ellen természetesen


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hamarosan nyár lesz, hőség, és a szokottnál is jobban verejtékezünk majd. Akik vigyáznak az egészségükre, azoknak ajánlunk most néhány természetes praktikát izzadásgátlónak! Garantáljuk, hogy ennek híre igen, de szaga nem lesz!

Mindannyian izzadunk 

Testünkön kb. 3-4 millió verejtékmirigy található, és hihetetlen, de akár  11 liternyi izzadságot is produkálhatunk 24 óra alatt. Az izzadás fő oka a test hőszabályozása. Ez az a folyamat, amelynek a révén a test által termelt nedvesség a verejtékmirigyeken keresztül a bőr felszínére jut, és a levegővel érintkezve hűti testünket.

Az izzadás két alapvető típusa 

Az egyik hőhatásra, a másik pszichikai hatásra jelentkezik. Az ugyebár természetes, és mindenki tudja, hogy a verejtékezés nyáron jelentősen fokozódik. Mondhatni együtt, kézen fogva jár a külső környezet hőmérsékletének emelkedésével. A pszichikai hatás leggyakoribb formája pedig a stressz, melynek azonnali következményeként elsősorban a homlok, a talp, a tenyér és a hónalj kezd izzadni.

Az ekrin verejtékmirigyek születésünktől kezdve jelen vannak a testünk teljes felületén és dolgoznak bőrünkben. Testünk bizonyos zónáiban kevesebb, míg máshol sokkal több fordul elő belőlük. Mindenki sejti nagyjából melyek ezek a területek (pl. tenyéren, a talpon, a homlokon). A hőszabályozás során termelt ekrin típusú izzadság könnyű, tiszta és gyorsan eloszlik, ritkán okoz problémát.

Az ekrinnél jóval nagyobbak az apokrin verejtékmirigyek, amelyek csak a bőrünk meghatározott zónáiban (pl. hónalj, ágyék) találhatók, és csak serdülőkorban válnak aktívvá. Az apokrin típusú izzadság egy sűrű, nehéz, viszkózus folyadék, annak az időszaknak a genetikai maradványa, amikor az izzadás az emberek közötti kommunikáció egyik formájának számított . A kipárolgásunk illata határozta meg, hogy kik vagyunk (pl. családtagok), hogyan érezzük magunkat ( félünk, vagy örülünk), milyenek a szándékaink (agresszív, barátságos) stb. Szerencsére napjainkban már a kommunikáció más eszközeit használjuk, mint a beszéd, vagy az arckifejezés, így az izzadás és a kellemetlen szagok már nem összeegyeztethetők a modern életstílussal.

1. Radírozz a testszag ellen!
Mindegy, hogy a hátadon vagy a hónaljnál izzadsz, az arc- és testradírozás segít. A radírozás ugyanis lehámlasztja a bőr legfelső rétegét, ezáltal kitisztítja a pórusokat. A legegyszerűbb otthon is előállítható bőrradír a valamilyen olajban (lehet olíva is) elkevert nagy szemű só, cukor vagy kávézacc („nedves homok” állagra kavard ki).

 

2. Győzd le a izzadtságot gyógynövényekkel, teával!
Ihatsz például zsályateát, sőt külsőleg is alkalmazhatod: 2 deci forrásban lévő vízzel forrázz le egy evőkanálnyi zsályát, majd hagyd állni negyed órát. Minden reggel fogyasztva, de akár mosakodáshoz alkalmazva is csökkenti a verejtékmirigyek aktivitását.

3. Készíts fürdőt!
A tea mellett saját készítésű fürdővel is legyőzheted a nem kívánt izzadást. Vannak ugyanis olyan gyógynövények, amelyek cserzőanyaga összehúzza a verejtékmirigyeket. Ilyen a zsálya, a tölgyfakéreg vagy a csűdfű. A gyógynövények keverékéből 5 evőkanálnyit tegyél bele egy liter vízbe. Főzd a keveréket negyed órát, majd öntsd a fürdővizedhez!

4. Harcolj étkezéssel az izzadtság ellen!
Reggelire gyümölccsel, ebédre vagy vacsorára nagy adag friss salátával, hűsítő levesekkel (mi ezt a jéghideg zöldséges paradicsomlevest ajánljuk) vagy hideg sültekkel készülj. Kerüld az erős fűszereket, amelyek fokozzák a verejtékmirigy működését! Mellőzd a zsíros, nehéz ételeket és a sok édességet. Főzz zsiradék nélkül: grillezz, párolj vagy süss hirtelen!

+1 tipp izzadtságfolt ellen
Langyos ecetes, szódabikarbónás, mosószódás vízben áztasd a foltot! Az izzadságot úgy is eltüntetheted a ruháról, hogy egy üres spriccelős flakonba ecetes vizet teszel, és ráfújsz belőle a ruhára. Izzadságszagú ruhadarabot áztass langyos vízben, amelybe előzőleg egy csésze ecetet vagy egy maroknyi szódabikarbónát tettél. (Forrás: andio.hu)

forrás ,  forrás2

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...