Interjú a növényi alapú étrend előnyeiről T. Colin Campbell-lel


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

T. Colin Campbell a Cornell University táplálkozási biokémia professzora. 40 éve tanulmányozza az egészség és táplálkozás kapcsolatát, ő írta a Kína Tanulmányt és a Whole című könyvet is.

T. Colin Campbell, PhD

Robert Mordkin: Hogyan befolyásolta a kutatás azt, hogy Te mit eszel?
T. Colin Campbell: Egy farmon nőttem fel, ahol tejet adó teheneink voltak, így kezdetben azt gondoltam, hogy ez a magas zsír és magas fehérje tartalmú -igazi amerikai- étkezés a legjobb, ami létezik. A laboratóriumi kutatásaink eredményei hatására azonban sokkal több salátát kezdtem enni, elhagytam a vörös húsokat és tejtermékeket. Egy nem kis életmódváltáson mentem keresztül 1990 környékén.

R. M.: És hogy látod most a korábbi étkezési szokásaidat?
T. C. C.: Három féle táplálkozási rendszert látok: Az egyik a teljes értékű növény alapú, a másik az állati alapú, a harmadik pedig egy fura egyveleg, amit mi feldolgozott, ipari élelmiszereknek hívunk. Mind a többnyire állati alapú, mind az ipari élelmiszerek csoportja rengeteg káros hatással bír.
R. M.: De a hús nem minden esetben káros.
T. C. C.: Felesleges ezt vitatni. Az a helyzet, hogyha valaki állati eredetű termékeket fogyaszt, azzal tulajdonképpen “elveszi a helyet” a teljes értékű növényi ételek elől. Nem lehetséges csak úgy hozzádobni a hagyományos étkezésekhez egy kis borsót vagy babot vagy bármilyen hasonló egészséges dolgot, hiszen a szervezetünk nem tud ekkora mennyiségű kalóriát egyszerre befogadni.
R. M.: Alapvetően a sok fehérjefogyasztással van valami gond?
T. C. C.: A magas fehérje- és zsírtartalmú étrend, ami tulajdonképpen átlagosnak mondható az amerikaiak életében, gyulladásos folyamatokat idéz elő a szervezetben. Efelől ma már semmi kétség. Ez azonban a szívbetegségek nagy rizikófaktora is egyben.
A növényi alapú étrend tartalmazza az összes fontos fehérjét, amire szüksége van az emberi szervezetnek. Valójában ez a fehérje mennyiség az ideális.
R. M.: Te lényegében egy többnyire vegán étrendet javasolsz. Sportolóknak is?
T. C. C.: Egy növényi alapú étrend a maga gyümölcseivel és gabonáival minden esszenciális aminosavat tartalmaz, amire szükségünk van.

Tony Gonzalez

Egyszer Tony Gonzalez jóbarátom, – aki épp a 11. szezonját kezdte meg a Kansas City Chiefs csapatában vegán étrendet követve – hívott fel kicsit aggódva, mert fogyott néhány kilót. De azt is hozzátette, hogy fantasztikusan érzi magát, nincsenek olyan fájdalmai, mint a csapattársainak, sokkal gyorsabban épül fel egy sérülésből vagy betegségből, és általában kicsattanóan egészséges. Abban az évben ő szerezte például a legtöbb touchdown-t az NFL-ben, most a 17. szezonjában van.

R. M.: Hogyan kell elkezdeni a növényi alapú étrendre való átállást?
T. C. C.: A smoothie-k általában jó kezdő lépésnek számítanak azoknál, akik a változást el akarják kezdeni. A smoothie-val csak az a probléma, hogy túlságosan hozzá lehet szokni. Az történik ugyanis a turmix elfogyasztásakor, hogy az emésztés elkezdődik már a szájban, ezáltal a glükóz jelenléte a vérben (glikémia) megemelkedik, ami a cukorbetegség kockázatát növeli. Ettől függetlenül mértékkel ez egy nagyon jó módja a változtatások megkezdésének.

Zöld smoothie

R. M.: Ha növényi alapú étrendet követünk szükséges valamilyen étrendkiegészítőt is szednünk?
T. C. C.: Én voltam a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) meghallgatásainak fő tanúja, amikor a tálálékkiegészítők állításait vizsgálták, így elég közelről vehettem szemügyre ezt az iparágat. Nagy vonalakban összefoglalva azt mondhatom, hogy nem működnek ezek a készítmények.

Remek téli sport: sífutás
T. Colin Campbell és fia Thomas M. Campbell

forrás: mensjournal.com

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...