Interaktív weboldallal fedezhetünk fel egy aktív vulkánt


Hirdetés


Egy aktív tűzhányónak már megközelítése is veszélyes, nem hogy a betekintés a gyomrában zajló folyamatokba. Az új, interaktív weboldal révén azonban mégis részesei lehetünk ennek az élménynek, és felkereshetünk egy aktív nicaraguai tűzhányót.

Digitális Tűzhányó (Digital Volcano) nevet kapott weboldalt a Gin Lane ügynökség tervezte vulkanológusokkal, a nicaraguai kormány és a General Electric támogatásával. Az online kaland elkészítéséhez a kutatók drótkötélen közelítették meg a nicaraguai fővárostól, Managuától 19 kilométerre lévő, 610 méter magas Masaya-vulkánt.

masaya3

Ereszkedésük 365 méterrel egy lávató felett ért véget, ahol a hőmérsékleti értékek elérték az 1000 Celsius-fokot. Különböző mélységekben 80 készüléket helyeztek ki, amelyekkel adatokat gyűjtöttek be többek között a hőmérsékletről, a kibocsátott gázokról és a légköri nyomásról, míg a kamerák a valaha készített néhány legközelebbi felvételt rögzítették egy lávatóról.

A weboldal igazán látványos csodás videókkal és fotókkal a Mayasáról, a környező barátságtalan környezetről és a lávatóról. Az interaktív rétegek a weboldalon bemutatják a kutatócsapat helyszíni munkáját, 3D-s felvételeket nyújtanak a felszerelésről, és lépésről lépésre bemutatják, hogyan alkották meg és működtették az őket biztonságosan a vulkán szívében lévő „Pokol szájába” szállító rendszert, ahol a misszió legrizikósabb része, a szenzorok kihelyezése és az adatgyűjtés zajlott.

Az oldal azonban több mint bennfentes perspektíva egy vulkáni kráter mélységéből. Lehetővé tette, hogy a kutatók digitális modellt készítsenek a Masayáról, ami segíthet monitorozni aktivitását és előre jelezni a jövőbeli kitöréseket. Emellett betekintést enged a szélsőséges környezetekbe, és bárkinek hozzáférhetővé teszi az adatokat, ezáltal a szakemberek egymástól függetlenül elemezhetik őket és alaposabban feltérképezhetik a vulkánok működését.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...