Immunrendszerünk: miért fontos a méregtelenítés?!!


Hirdetés


Immunrendszer és méregtelenítésMi is az az immunrendszer?
Az immunrendszer a szervezetet védő rendszer, amely elsődleges feladata, hogy megkülönböztesse a saját, illetve idegen anyagokat. Ha számára ismeretlen anyagot talál, akkor azt eltávolítja, vagy megsemmisíti. A fertőzések elleni harcban résztvevő sejtek, szövetek, szervek együttes munkájából jön létre az immunitás, amely velünk született és szerzett is lehet. A velünk született esetében nem szükséges kórokozó jelenléte, hogy az immunitás létrejöjjön, így már az anyaméhben ki tud alakulni. A szerzett immunitásra születésünk után természetes, vagy mesterséges úton teszünk szert. Gondoljunk csak a bárányhimlőre. Ha egyszer átestünk rajta, akkor többször nem kaphatjuk el. Hogy miért? Mert az immunrendszer a megbetegedés során aktiválódik, és természetes immunitást hoz létre. Teszi ezt úgy, hogy megjegyzi egy sikeresen legyőzött bárányhimlő fertőzés után, hogy milyen antigéneket kell termelni, hogy az ne ismétlődhessen meg. Vannak azonban olyan betegségek, amelyek becsapják az immunrendszer működését, vagy súlyosságukból adódóan nem tud vele a szervezet megküzdeni. Ilyenkor szükséges a mesterséges immunitás megszerzése oltás által. Ilyenkor antitestek, vagy legyengített kórokozók jutnak a szervezetbe, melyeket az immunrendszer megjegyez, s a későbbiekben megakadályozza a betegség kialakulását. Mindebből az következik, hogy az egészséges immunrendszer nélkülözhetetlen az élethez. Mindez abból is látszik, hogy az AIDS-es betegek döntő többsége nem magába az alapbetegségbe hal bele, hanem a hív vírus legyengítve az immunrendszer tevékenységét utat enged minden fertőzésnek és kórokozónak. Elengedhetetlen tehát a védekező rendszerünk „karbantartása”, óvása amennyire csak lehetőségünk engedi! Szervezetünk rendelkezik azzal a különleges képességgel, hogy képes önmagát megtisztítani. Ebben van segítségére a máj, vesék, tüdő, belek, sőt a bőr is. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne szorulna segítségre. Ide kapcsolódik be a méregtelenítés, amely támogatja szervezetünk regenerálódását és tisztulását ezzel elősegítve az immunrendszer optimális működését!

Az étkezés szerepe

Annak érdekében, hogy az immunrendszer felléphessen a fertőzésekkel szemben és hatékonyan működjön esszenciális vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Fontos ezeknek a nélkülözhetetlen anyagoknak az állandó és kiegyensúlyozott bevitele a szervezetbe. Mindez nagyrészt pótolható egészséges étrend bevezetésével, amelyben bőven szerepel vitamin, ásványi só, illetve antioxidáns. Az immunrendszer szempontjából néhány igen fontos tápanyag és azok forrása:

 • cink: tökmag, sovány marhahús, osztriga
 • B12-vitamin: hús, tojás, hal, dúsított gabonafélék
 • A-vitamin: sajt, tojás, máj
 • C-vitamin: savanyú káposzta, illetve a legtöbb gyümölcs és zöldség
 • D-vitamin: tengeri halak
 • E- vitamin: olívaolaj, avokádó, teljes kiőrlésű gabona és kemény héjú gyümölcsök
 • ásványi anyagok: szárnyas, zsírszegény tejtermék, hüvelyesek, gabonafélék, hal
 • esszenciális zsírsavak: növényi és halolajok

Mindezek mellett nem szabad elfelejtenünk az immunrendszer működését kedvezőtlenül befolyásoló tényezőket, melyek közül néhányat kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetünk! Beszélhetünk itt a sokakat érintő dohányzásról, túlzott alkohol- és koffeinfogyasztásról. Szintén kedvezőtlenül hat az immunrendszer fő funkciójára a levegőt szennyező, illetve más méreganyagok és nehézfémek bekerülése a szervezetbe belégzés, vagy lenyelés által. Amennyiben ezek a káros anyagok bejutnak a szervezetbe, úgy csökken a táplálékkal bevitt ásványi sók és vitaminok kedvező hatása. Ebből kifolyólag ezeket antitápanyagoknak nevezzük.

Az immunrendszer túlzott aktivitása következtében pedig az autoimmun betegségekben szenvedők tünetei erősödhetnek, illetve állapotuk rosszabbodhat. Következésképpen visszaesést tapasztalhatnak a Crohn-betegség, illetve fekélyes vastagbélgyulladás diagnózissal rendelkező betegek, valamint felerősödhetnek a bőrallergia tünetei is.

Miért szükséges a méregtelenítés?

Testünk rendelkezik az öntisztulás csodálatos képességével, azonban a napjainkban minket érő negatív környezeti és egyéb hatások hatalmas terhet rónak a szervezetünk és az immunrendszer működésére.

Ön tudta, hogy évente több kilónyi méreganyag halmozódik fel a szervezetünkben, amelyekhez főként (közel 70%) az élelmiszerekből jutunk hozzá és a beleinkben rakódik le? Beszélhetünk itt a tartósítószerekkel, állományjavítókkal, adalék- és ízfokozó anyagokkal dúsított ételekről, vagy akár a rovarirtóval kezelt zöldségekről és gyümölcsökről is. Mindehhez hozzájárul a klórozott ivóvíz, a vegyileg előállított tisztítószerek és a bőrünkön keresztül felszívódó kozmetikai termékekben lévő méreganyagok. Mindez akkora megterhelést jelent szervezetünknek, hogy a méregtelenítés szinte elengedhetetlen a szervezet egészséges működése érdekében. A bélrendszer fokozottan ki van téve a veszélynek, mivel a káros anyagok túlnyomó része a belekben rakódik le. Szorulás estén a belekben pangó méreganyagok ismételten felszívódva visszakerülnek a véráramba, így saját magunkat mérgezve meg. A káros anyagok jelenlétére szervezetünk különböző módon reagál. Az „önmérgezés” tünetei lehetnek: fejfájás, fáradtság, rossz közérzet, emésztési zavarok, szájszag, ízületi fájdalom, haspuffadás, ekcéma, illetve bőrkiütések, pattanások, de akár súlyos egészségügyi, illetve bélproblémák kiváltó oka is lehet! Arról nem is beszélve, hogy a lerakódások megakadályozzák az értékes tápanyagok felszívódását, így akár változatos, tápanyagban dús étrend mellett is felléphetnek hiánytünetek. Ezért lenne szükséges nagyobb hangsúlyt fektetni a béltisztító programés egészséges táplálkozás életünkbe való beiktatására!

A méreganyagok következtében a szervezet elsavasodik, így táptalajt nyújtva a betegségek számára. Méregtelenítés során a test Ph értéke a lúgos, vagyis a helyes irányba tolódik el. Az elsavasodás mértékétől függően rövidebb, vagy hosszabb méregtelenítő kúra ajánlott, amely alkalmazkodik az egyén egészségi állapotához. Mindenesetre évente legalább két alkalommal érdemes, tavasszal és ősszel egy méregtelenítő program elvégezése az immunrendszer erősítése, s így az egészségünk megőrzése érdekében.

További immunrendszer erősítő tipp:

 • Kerüljük a mesterséges adalékanyagokat és tartósítószereket! Ezek ugyanis nem alkalmasak emberi táplálkozásra, így a szervezet számára nehezen emészthetőek és megterhelik bélrendszerünket.
 • Egészséges étrend bevezetése. Fogyasszunk rosttokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget! Valamint figyeljünk a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre!
 • Figyeljünk a kellő mennyiségű folyadékbevitelre! Legalább naponta 2-3 litert, lehetőleg szénsavmenetes ásványvizet vagy tisztított vizet fogyasszunk. A víznek nagyon fontos szerepe van az immunrendszer támogatásában, mivel elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből.
 • Pihenjük ki magunkat! Nagyon fontos a szervezet számára a napi rendszeres, legalább 8 óra alvás.
 • Szellőztessünk rendszeresen, vagy amikor csak lehet!
 • Rendszeresen tartózkodjunk friss levegőn! Napi legalább fél óra séta már elegendő!
 • Rendszeresen mozogjunk! Hetente 2-3 alkalom sport már jótékony hatású!
 • Használjuk természetes alapanyagú tisztálkodó szereket és kozmetikumokat! Ugyanis ezek is rengeteg méreganyagot tartalmaznak, amelyek a bőrünkön keresztül szintén bejutnak szervezetünkbe.
 • Méregtelenítsünk évente legalább 2 alkalommal! Segíti szervezetünket megtisztítani a felgyülemlett méreganyagoktól.

Forrás: www.meregtelenitokura.info

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...