Hirdetés betöltése...

Íme egy legális módszer, ha névtelenül akarsz netezni! Nem, nem a TOR, hanem valami más!


Hirdetés

Nem kell törvénysértő dolgokra gondolni: hétköznapi, jogszerű helyzetekben is jól jöhet az anonimitás. Például, ha idegen számítógépen akarunk bankolni. Vagy bármi olyanba fogni, amiről azt szeretnénk, ha semmilyen nyomot nem hagyna a PC-n. A megoldás egy komplett operációs rendszer, ami telepítés nélkül fut szinte tetszőleges számítógépen.

Az ingyenes megoldásnak kissé vicces angol neve van: Tails. A betűszó a The Amnesic Incognito Live Systemet jelenti, ami az összes internetes forgalmat a nehezen, vagy alig megfigyelhető Tor hálózaton bonyolítja. (Egyébként a Tor fejlesztését eredetileg az Amerikai Tengerészgyalogság kezdeményezte.)

A Tails nem böngésző, hanem egy teljes, egyébként linuxos alapú operációs rendszer, amit csak egyszer kell letölteni, s az ISO fájlt üres DVD-re, vagy pendrive-ra írni. Utóbbi jobb ötlet, mert nem minden számítógépen van optikai meghajtó, s pendrive-ról gyorsabban is működik. Az innen ingyenesen letölthető és telepíthető oprendszert tartalmazó eszközt egyszerűen behelyezzük a gépbe, újraindítjuk, s már egy követhetetlen rendszer áll rendelkezésre.

Live fut, azaz háttértárolót nem használ, csak a memóriában dolgozik: a PC újraindítása után nem hagy nyomot maga után. Van benne előre konfigurált webböngésző (az említett Tor), azonnali üzenetküldő, e-mail, irodai és szövegszerkesztő alkalmazás, kép- és hangszerkesztő – ami csak szükséges lehet. Az elküldött vagy fogadott adatokat végponttól végpontig terjedő titkosítás védi. Így nem csak névtelen lesz a felhasználója, de a rosszindulatú támadóknak sem sok esélyük marad arra, hogy lehallgassák a kommunikációt.

Persze hogy adott esetben használni is tudjuk a Tailst, nem árt átnézni a leírását, s próbálgatni, némi gyakorlatot szerezni a kezelésében, hiszen a megszokottól eltérő megoldásokat alkalmaz. Viszont, mivel ingyenes, a mókának semmilyen pénzügyi kockázata nincs: ha netán nem tetszik, letörölve az USB eszköz változatlanul jó lesz tárhelynek. Edward Snowden is megbízhatónak találja a Tailst.

forrás: hirado.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése..