Ilyen dizájnos lesz a SpaceX szkafandere


Hirdetés


Elon Musk, a SpaceX vállalat vezetője szerdán posztolta első fotóját az általuk fejlesztett szkafanderről, hozzátéve, nem modellt, hanem valóban működő űrruhát láthatunk a képen. Hangsúlyozta, a szkafandert már tesztelték, és működik, hozzátéve nagyon nehéz volt ötvözni az esztétikát a funkcionalitással. Azt is tisztázta, hogy az űrruhában nem ő, hanem a SpaceX egyik mérnöke van.

Egyébiránt részletesebb információkat a következő napokra ígért. Posztjában nem fejtette ki, hogy a szkafandert fedélzeti használatra, vagy űrsétákhoz fejlesztették, bár a szakemberek inkább az előbbit valószínűsítik. A Boeing mellett a SpaceX az egyik magánvállalat, amely hamarosan embereket küldhet az űrbe. Mindkét cégnek élő szerződése van a NASA-val, hogy űrhajósokat szállítson fel a Nemzetközi Űrállomásra.

 

a_000_RS2VG_gettyimageshungary_EZA

Képernyőkép az Elon Musk közzétette szkafanderről. (Fotó: AFP)

Korábban a Boeing is felfedte Boeing Blue névre keresztelt szkafanderét. A kék-szürke űrruhák könnyebbek az űrsikló korabelieknél, többek között érintőképernyős kesztyűvel és a ruha integrált részét képező sisakkal látták el őket. A SpaceX egyébiránt 2014 óta reptet teherűrhajókat az űrállomásra, elsőnek alkalmazott többször használatos rakétákat és kapszulákat, de az emberes misszió még hátravan. A tervek szerint jövő júniusban indulhat az első emberes kapszula a NASA-val karöltve, valószínűleg ekkor próbálják ki a szkafandert is. Ezenkívül két űrturistát Hold körüli repülésre terveznek felvinni. Musk távlati terve pedig a marsi kolónia, de nagyon valószínű, hogy az interplanetáris misszió jóval a meghirdetett 2018-as dátum után indulhat útnak.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...