Így tudod gyorsan elállítani a csuklásod!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A csuklás a rekeszizom váratlanul fellépő, sorozatos, görcsös összehúzódása. Kialakulásáért két agyideg, a nyelőcső mellett vezető bolygóideg és a nyelvalatti ideg, valamint a szimpatikus ideglánc felelős: amikor ezek az idegek ingerületbe jönnek, a rekeszizom idegén keresztül csuklást idéznek elő. Alapvetően nem veszélyes, de rettentő kellemetlen tud lenni, főleg, ha hosszú időn keresztül fennáll, és a végén már hányingerhez is vezet. Ezért jobb minél előbb elállítani!

  • Tartsuk benn a levegőt! Az egyik legismertebb praktika a levegő visszatartása. Vegyünk egy nagy levegőt, és ameddig csak tudjuk, tartsuk bent, majd nagyon lassan engedjük ki! Így megemelhetjük a vér szén-dioxidszintjét, ami a csuklás megszűnését eredményezi.
  • Használjuk a zacskós módszert! Tegyünk egy papírzacskót a szánk és az orrunk elé, és egy percig lélegezzük be ugyanazt a levegőt!
  • Nyelés szabályozása ivással! Nem szénsavas üdítővel, de a legjobb, ha vízzel kezdünk el kicsi kortyokat inni, így az egyenletes nyeléssel visszaállíthatjuk a rekeszizom működését is! Ha már túl sokat ittunk, akkor folytassuk az apró nyelő gyakorlatokat ivás nélkül!
  • Csípős, savanyú íz a szájba! Ez leginkább a kisbabáknak ajánlott módszer, mivel náluk a levegő visszatartása és az egyéb praktikák nehezen mennek, de a felnőtteknél is hasznos lehet. A lényege, hogy egy kanál citromlevet vagy egy pár csepp ecettel csepegtetett kockacukrot együnk meg.
  • Kiskanálnyi kristálycukor vagy méz mint görcsoldó! A cukor görcsoldó hatással bír, így rövid időn belül megszünteti az összehúzódásokat.
  • Borssal a tüsszentésért! Szagoljunk bele egy kis borsba, ami nagy valószínűséggel tüsszentést fog előidézni, ami pedig megszünteti a csuklást! Ha elsőre nem sikerül, ismételjük meg párszor!
  • Speciális testhelyzettel a csuklás ellen! Próbáljuk ki a háton fekvést, nyitott szájjal lélegezve vagy oldalfekvésben, a lábakat a has felé felhúzva újra helyreállíthatjuk a rekeszizom működését!

fekvo_jo_blog

FIGYELMEZTETÉS

Az ijesztgetés a népi praktikák egyike, de ezzel nem árt vigyázni, mert bár a csuklás ellen hatásos lehet, de nem mindenki bírja jól, ha megijesztik.

Ha valakinél rendszeresen visszatérő, sokáig tartó és nagyon nehezen elmulasztható a csuklás, annak érdemes orvoshoz fordulnia, mivel a csuklás számos komoly probléma kezdeti tünete lehet. Jelezhet többek között tüdőgyulladást, mellhártyagyulladást, szívinfarktust, szívburokgyulladást, refluxot, májgyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást és daganatos betegségeket. De a csuklás hátterében állhat a vér összetételének megváltozása is, amelyet például veseelégtelenség, cukorbetegség vagy túlzott alkoholfogyasztás okozhat, illetve kiválthatja idegrendszeri eredetű betegség is, valamint pszichés okok.

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...