Így készíts házi C-vitamint!


Hirdetés


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_peppersfordrying-300x215.jpgA gyógynövényboltok és gyógyszertárak tele vannak különféle C-vitamin porokkal, tablettákkal és pezsgőtablettákkal. Amikor valaki ezeket a termékeket vásárolja meg, gyakran “halott”, aktív enzimeket már egyáltalán nem tartalmazó szintetikus terméket visz haza.

Egy kis pénzt spórolva, saját, élő enzimeket is tartalmazó C- vitamin port is elő tudunk állítani az alábbi egyszerű lépéseket követve …

A C-vitamin készítés menete

  1. Termesszünk magunknak vagy szerezzünk be a termelői piacról kaliforniai paprikát. A sárga paprika C vitamintartalma a legmagasabb. Fontos, hogy ne tartalmazzon vegyszereket, ezért próbáljunk meg bio paprikát beszerezni erre a célra.
  2. Mossuk meg és karikázzuk fel őket.
  3. Tegyük a karikákat egy ruhaanyagra és tegyük ki az ablakba a napsütésre, vagy egy ételszárító tálcáin szárítsuk meg őket.
  4. Amennyiben napon szárítunk, hagyjuk, hogy a héj és a hús teljesen megszáradjanak és zsugorodni kezdjenek. Ez néhány nap alatt bekövetkezik.
  5. Ha megszáradtak a karikák, egy kávédarálón  le lehet őket darálni (botmixerrel is lehetséges port készíteni) és íme kész a házi C vitamin por. Légmentesen záró tartályban tároljuk.

100 gramm friss paprika C-vitamin tartalma: 184 mg. A por vitamintartalma ettől sokkal magasabb lesz.

Jó adaléka lehet gyümölcsturmixunknak, teába téve is kiváló és máris fedeztük napi C-vitamin szükségletünket.

(Hogy készül a gyógyszeriparban gyártott C vitamin? Aszkorbinsavból. Az aszkorbinsav gazdaságosan előállítható a Reichstein és Grüssner által 1936-ban kidolgozott szintézissel, ami még ma is használatos. Ez a szintézis a legolcsóbb cukorból, a D-glükózból indul ki. Ezt először hidrogénezéssel szorbittá telítik, majd ezt mikrobiológiai oxidáció segítségével L-szorbózzá alakítják. Ennek hozama 60%. Az L-szorbózt acetonnal 2,3-4,6-diaceton-L-szorbózzá kondenzálják, majd ennek hidroximetil-csoportját kálium-permanganáttal karboxilcsoporttá oxidálják. Ekkor 2,3-4,6-diaceton-2-keto-L-gulonsav képződik. Ha ennek a vegyületnek a vizes oldatát rövid ideig melegítik, a védőcsoportok az oldat saját aciditása folytán lehidrolizálnak. Az ekkor képződő 2-L-gulonsavat sósav jelenlétében melegítik. Ekkor enolizáció történik és a γ-laktongyűrű kialakul, aszkorbinsav képződik. A szintézis legkényesebb lépése a 2-keto-L-gulonsav aszkorbinsavvá alakítása. A szintézisre emiatt két változatot dolgoztak ki, ekkor a 2-keto-L-gulonsav 53%-os hozammal alakítható L-aszkorbinsavvá, és 100 gramm glükózból 20-30 g aszkorbinsav nyerhető.

 

Forrás:utajovobe.eu

 

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...