Így készíts hatékony bio öblítőszert otthon!


Hirdetés


Ha már tudod, hogy mit kell használnod a vegyszermentes mosáshoz, tudod, hogy hogyan tudsz mosógélt készíteni házilag, akkor az is biztosan érdekel, hogy az öblítő is legyen bio! Ugye?

 

Történt egyszer, hogy elfogyott az öblítőm. Gondoltam, “odaseneki”, olvastam már annyit a természetes öblítőkről itt az ideje összedobni egyet. Van itthon ecet, víz és illóolaj is. Azt hiszem, hogy ezek ma már szinte minden háztartásban megtalálhatóak.

Így készíts otthon házi BIO öblítőszert!

1. Hozzávalók:

  • flakon 1 literes
  • 1 dl bio almaecet (aki nem érzékeny a szagára 10%-os étkezési ecetet is használhat)
  • 9 dl víz
  • 7 csepp narancs illóolaj
  • 6 csepp jázmin illóolaj
  • 2 csepp teafa illóolaj

Elkészítés:

Öntsd a flakonba az egy deci alma ecetet és töltsd fel a flakont vízzel. Cseppents bele az illóolajokat és alaposan rázd össze. Az illóolajok kihagyhatóak természetesen, illetve változtatható a saját ízlésünkre. Allergiásoknak nem is ajánlom, hogy használjanak illót. Amit jó tudni: teafa olaj, gomba és baktérium ölő (zoknik) levendula olaj, nyugtató (ágyneműk) ánizs olaj, bolhákat és kullancsokat tartja távol (kutya, macska pokróc) Mi rengeteget mosunk, így ezt a nagy kiszerelést készítem, de nyugodtan lehet kisebbet is csinálni. Mondjuk 4,5 deci liter vízhez, fél deci ecet. Csavard rá a kupakot a flakonra és jól rázd fel.

Fontos! Minden mosás előtt alaposan rázd fel az üveget!

 

Használata:

Önts belőle a mosógép öblítőrekeszébe ugyanolyan mennyiségben, mint amennyit egyébként is szoktál tenni. A ruha puha lesz és jól vasalható.

+ Tipp: ha teafaolajat is teszel a házi öblítődbe (max. 2 csepp), akkor még a mosás utolsó fázisában is fertőtlenítesz. A teafaolaj fertőtlenít, betegség, fürdőzés, nyaralás után különösen ajánlott (baktérium és gombaölő hatása miatt)

Az öblítőn az illóolajok hozzáadása után egyáltalán nem érezhető, hogy ecet is van benne, alkalmazásával kíméled a ruháidat, a mosógéped és a környezeted. Arról nem is beszélve hogy ha magad készíted az öblítődet, éves szinten több ezer Ft-ot is megspórolsz!

 

2.Egy másik “recept”

Hozzávalók:

3 dl forró víz
1,5 dl ecet
1 dl hajbalzsam (amit már ezer éve rakosgatsz, és még nem dobtad ki lomtalanításkor)
pár csepp illóolaj (ha szeretnél intenzívebb illatot),
++++ vagy mondjuk 1 dl a legkedvesebb prémium öblítődből!!! Nekem ez nagyon bevált!
Öntsd a balzsamot a lobogó, forró vízbe, majd keverd el (semmiképp ne rázd össze!!!), majd add hozzá az ecetet. Ugyanannyit használunk ebből is, mint a hagyományos öblítőből! Ha szárítóban szeretnéd használni, nedvesíts meg egy rongyot a házi készítésű öblítővel, majd tedd a ruhák közé.

Használd egészséggel!

Hirdetés


Hirdetés betöltése...