Így fagyaszd le télire a zöldségeket!


Hirdetés


A jó háziasszony télen jeget spórol a forró nyári napokra, nyáron pedig mindent begyűjt, amit télen nem talál meg a piacon. A lekváros üvegek és savanyúságok mellett, friss zöldséget is eltehetsz a hideg napokra. Mi elmondjuk, hogyan!

A fagyasztás során a zöldségek elveszítik keménységüket, viszont az enzimek, melyek az érésükért felelősek, aktívak maradnak. Így abban a pillanatban, amikor megolvasztod őket, lágy, ízetlen és színtelen hozzávalókra találsz. Ezt megelőzheted, méghozzá úgy, hogy másképp készíted elő a zöldségeket a fagyasztásra.

* A zöldségeket abban az időszakban kell begyűjtened, amikor épp teremnek, és amikor a legtöbb van belőlük a piacokon. Fontos, hogy természetes úton érett zöldségeket vásárolj, és minél előbb fagyaszd le őket, ha már hazavitted.

* Mosd meg alaposan a zöldségeket, távolítsd el róluk az ütődéseket, megpuhult részeket.

* Néhány percig fonnyaszd meg a növényeket fövő vízben azért, hogy az érési folyamatot leállíthasd (ez ugyanis, amint mondtuk, leszedésük után, még fagyasztva is aktív marad).

* Miután kiemelted őket a forró vízből, a hideg zuhany következik, amellyel megállítod a fövési folyamatot. Erre ugyanannyi időt szánj, mint amennyi ideig a fövő vízben tartottad őket.

* Hagyd teljesen kihűlni a zöldségeket, majd zacskózd be őket. A tasakokba vékony rétegben helyezd el a zöldséget. Fagyaszd le a tasakokat, és egy éven belül fogyaszd el azok tartalmát.

Előkészületek, zöldségekre szabva

Nem minden zöldség igényel forralást fagyasztás előtt, ezért összeállítottunk egy zöldségekre szabott listát, amely segíthet az előkészületekben.

* Spárga – mosd meg, szabd fel a kívánt méretekre. 3 percig forrald. 6 hónapig kiválóan eláll a mélyhűtőben.

* Borsó – fejtsd ki a szemeket a hüvelyből, 1 percig forrald. 1 percig tedd hideg víz alá. 6 hónapig eláll a fagyasztóban.

* Zöldbab – tisztítsd meg, mosd át alaposan. 3 percig forrald, majd tartsd hideg víz alá 3 percig. 6 hónapig eláll a fagyasztóban.

* Brokkoli, karfiol – szedd rózsáira, forrald 3 percig, hideg víz alatt szintét 3 percig tartsd. 6 hónapig eláll a fagyasztóban.

* Sárgarépa – tisztítsd meg, mosd meg, és szeld hasábokra vagy karikákra. 3 percig forrald, ugyanennyi ideid tedd hideg víz alá. 6 hónapig jól eláll.

* Káposzta – fejtsd le róla a felszíni leveleket, vágd vékonyra, és forrald másfél percig. 1–2 percig hűtsd le jéghideg vízben, majd csorogtasd le. 6 hónapig eláll a mélyhűtőben.

* Gomba – vágd a kívánt nagyságúra, és tasakozd, nem kell forralnod. Anélkül felhasználhatod az ételekben, hogy kiolvasztanád.

* Paradicsom – mosd meg, tedd tasakba és fagyaszd le őket egészben. Az így eltett paradicsom kizárólag ételekben használható fel, nem salátákhoz. Olvadás után könnyen meghámozhatók.

* Burgonya – az újkrumplit megtisztítva és majdnem puhára főzve 6 hónapig tárolhatod a mélyhűtőben. A burgonyát egyébként felszelve és majdnem készre pirítva szintén 6 hónapig bezacskózva tárolhatod a fagyasztóban. A szétnyomott, pürének szánt burgonya 3 hónapig áll el a mélyhűtőben.

* Tök – tisztítsd meg, vágd kockákra, és 3 percig forrald. Kihűlve szedd tasakokba, 3 hónapon belül fogyaszd el.

* Paprika – mosd meg, tisztítsd meg a magoktól, szeld hasábokra vagy kockákra, és már fagyaszthatod is.

* Padlizsán – padlizsánkrémnek előre megsütve és megtisztítva is lefagyasztható, de még van egy módszer, ahogy lefagyaszthatod télire: szeld karikákra, sózd meg, és hagyd 30 percig állni. Ezután dinszteld meg, míg majdnem puha lesz. Hűtsd ki, majd zacskózd be és fagyaszd le. Ezt bármilyen ételben felhasználhatod.

Szerző :Slavic Andrea

Hirdetés


Hirdetés betöltése...