Így előzd meg a cukorbetegség okozta szem szövődményeket!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A cukorbetegség okozta szemet érintő szövődmények

A látás talán tényleg az egyik legfontosabb érzékszervünk, ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megvédjük a cukorbetegség okozta szövődményektől. A cukorbetegség elsősorban a szemben található kis ereket károsítja, amelyet diabéteszes retinopátia-t okozhatnak. Másrészről pedig a cukorbetegség a különböző hályogok (szürke, zöld) kialakulását is elősegítik. Viszont szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy ezeknek a betegségeknek a kialakulása nem egyik napról a másikra történik, és ha időben észrevesszük, akkor a megvakulás kockázata szinte teljesen elkerülhető. Éppen ezért most a megelőzés fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, és a következő oldalakon bemutatni, hogy mit tehetsz te, annak érdekében, hogy elkerüld a betegségek kialakulását, illetve ha mégis baj van, akkor a lehető leghamarabb kiderüljön.

Rendszeres szem ellenőrzés

Aki cukorbeteg annak rá kell szánnia az időt a szövődmények megelőzésére. Tény az is, hogy többet kell ellenőrzésekre, orvosokhoz járnia, még ha nincs is semmilyen tünete. Ezt azért olyan fontos kihangsúlyozni, mert a magyar mentalitás tipikusan az, hogy az ember már csak akkor fordul orvoshoz, amikor már alig tud betámolyogni a rendelőbe. Nem hiába, hogy olyan magas a halálozási arány, például a rákos megbetegedéseknél is, mert sokan csak akkor mennek el szűrővizsgálatra, amikor már nagyon kevés esély van a gyógyulásra. Kimutatható statisztikai adat, hogy sokkal kevesebb szemvizsgálat történik évente, mint ahány cukorbeteget regisztrálnak, vagyis sokan nem járnak a szemükkel semmilyen ellenőrzésre. Ha saját magadon segíteni szeretnél, akkor a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni. Éppen ezért legalább évente egyszer jó lenne, ha minden cukorbetegnek, még annak is, akinek nincs szüksége inzulinra ellenőriztetné a szemét, hogy biztosan minden rendben van-e.

Vércukorszint csökkentése

A megelőzés szempontjából a másik fontos dolog, az a vércukorszint alacsonyabban tartása. A cukorbetegség szövődményei ugyanis akkor alakulnak ki, ha valakinek tartósan magas a vércukorszintje. Ezért érdemes például a 2-es típusú cukorbetegeknek is minél hamarabb elkezdeni az inzulin kezelést, mert a vércukorszint így csökkenthető a leghatékonyabban. Ahhoz, hogy a szem szövődményei kialakuljanak, több évre is szükség van, ezért nem kell megijedni, ha kisebb időre magasabb értékeket mutat a vércukorszint mérő.

Vérnyomás

A magas vérnyomás kialakulása egy olyan tényező, ami megnöveli a szemet érintő diabéteszes retinopátia kialakulásának az esélyét, illetve a már meglévő betegséget gyorsítja és súlyosbítja. A kapcsolat abban áll, hogy a szervezetben, az erekben felhalmozódott nagyobb mennyiségű cukor károsítja a szem ereit. Ezért a megelőzés abból is áll, hogy a vérnyomást a normális érték határain belül kell tartani. Ebben a folyamatban pedig sok természetes tápanyag segíthet, amelyeknek vérnyomás csökkentő hatása van. Ha valakinél fennáll az elhízás, akkor az egészsége, és a vérnyomás csökkentése érdekében fontos lenne fogynia valamennyit. Ezzel általában a vércukorszint is csökkenthető.

 Szerző: J. Szilvia

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...