Igaz e, hogy kánikulába meleg teát kell inni?


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Egy forró nyári napon egészen biztosan, nem az az első gondolatunk, hogy milyen jól esne egy meleg ital. Ilyenkor nyakalnánk inkább a jéghideg vizet, lehetőleg sok-sok jéggel. Mégis, a szakértők azt tanácsolják, hogy lehetőleg inkább valami meleg innivalót válasszunk. Próbáljuk ki, és meglátjuk miért.

kanikula

Meglepő módon, ha éppen nem folyik az izzadtság rólunk, mint patak, a hőség elviselése szempontjából, sokkal hasznosabb lehet egy meleg ital.

Dr. Peter McNaughton, a cambridge-i egyetem neurológusa szerint amikor tea vagy más forró ital jut a gyomrunkba, megemelkedik a testhő, és beindul az izzadás. Az izzadtság párolog, a párolgás pedig hőt von el a szervezettől, ami majd hűsíti a testünket. A hideg italok sokkal jobban esnek a meleg időben, de mégis az ellenkezőjét érjük el vele, és csak pillanatnyi enyhülést érhetünk el velük

Ezelőtt két évvel egy kilenc személyből álló önkéntescsoport segítségével tesztelték, hogy a meleg vagy a hideg ital hatásosabb a kánikulában. A résztvevők 75 perc mérsékelt kerékpározás után négyféle hőmérsékletű italt fogyasztottak el 1,5 Celsius-fok és 50 Celsius-fok között. A résztvevők testhőmérsékletét 8, a test különböző pontjain elhelyezett hőmérő segítségével követték nyomon. Az eredmények azt mutatták, hogy a meleg ital által kiváltott izzadás jobban hűtötte a testet, mint a hideg ital elfogyasztása utáni. Ez utóbbi csökkentette a párolgás mennyiségét.

Dr. McNaughton szerint a szájüregben található receptorok amint találkoznak a forró folyadékkal, jelzést küldenek az agyban található érzékelőknek és így beindul a párologtatási, hűtési folyamat.

Bár a tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a meleg ital hatásosabb, de sok esetben mégiscsak hamarabb kapunk egy pohár hideg víz után, és jobban is esik az.

forrás: twice.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...