Húsfogyasztás cukorbetegenHirdetés betöltése…

A hús szénhidrát mentes fehérjeforrás, tehát elméletileg korlátlanul fogyasztható, azonban jelentős mennyiségű zsírt is tartalmaz, ami viszont nem előnyös a cukorbetegeknek sem. A hús rengeteg, az életfunkcióinkhoz nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz, nagyon fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-forrás.

Húsfogyasztás cukorbetegen

A természetes körülmények között tenyésztett állatok húsa jobb minőségű és nagyobb élelmiszer-biztonságot jelent a fogyasztónak, mert nincsenek vagy kisebb mennyiségben találhatók bennük nitrit- és nitrátsók, valamint más adalékanyagok. Az eltérő zsír- és az ebből eredendő energia tartalom szemléltetésére egy példa:
10 dkg csirkemell 110, liba- vagy kacsamell 350-380, sovány marhahús 120, sertéshúz fajtától függően 160-320 Kcal-t tartalmaz. Tonhal esetében ugyanez a mennyiség csak 90, ponty esetében 100 Kcal-t jelent.

 

Húsfogyasztási irányelvek

A táplálkozás-élettani irányelvek az étrend 25-30 százalékos zsírtartalmát tartják kívánatosnak, s ezen belül a telített, egyszeresen telített és többszörösen telített zsírsavak 1/3:1/3:1/3 arányát javasolják.
A sertés- és marhahús döntően telített zsírsavakat tartalmaz, de a telítetlen – ún. omega-3 és omega-6 – zsírsavak optimális aránya a csírkehúz fogyasztásával sem biztosítható.
A halak gyakoribb étrendbe illesztése lenne a kívánatos, ennek a hazai hagyományai azonban hiányoznak, illetve a tengeri halak omega-3 zsírsavtartalma kedvezőbb mint a hazai édesvízi halaké.

A beszűkült veseműködés a fehérjebevitel korlátozását teszi szükségesség. A szövődménymentes esetekben az étrend ideális fehérjetartalma 0,9 gramm/testsúlykilogramm, a veseműködés károsodásakor ennél kisebb, az állapot súlyosságától függően csupán 0,8-0,6 gramm/testsúlykilogramm fehérjebevitel engedélyezhető. Az ennél nagyobb fehérjetartalom ugyanis a veseműködés károsodása folytán a fehérje-bomlástermékek, a vér maradék nitrogéntartalmának emelkedését eredményezi.

 

A hús elkészítési módja a tápértékére is befolyással van.

Főzésnél, ha egyszerre tesszük forró vízbe, a felső rétegekben a fehérje megalszik és akadályt képez az izomnedv kiszivárgásának és a többi tápanyagnak. Ha a vizet a hússal együtt melegítjük forrásig, akkor sokkal több anyag oldódik a vízbe, a fehérjéből is bizonyos mennyiség feloldódik. A főzésnek először említett módjánál a leves kevéssé ízletes, de jobb ízű a hús, az utóbbi módnál a leves táplálóbb és jobb ízű, de a legértékesebb anyagaitól megfosztott hús ízetlen és csekély értékű.
Párolás közben a hús hasonló átalakulásokon megy át, csak kevés körülötte a víz, a tápanyagokból és a sókból csak keveset veszít, jobb ízű és táplálóbb lesz, mint a megfőzött.
Sütésnél az anyagok bennmaradnak, a sütés közben az izomnedvből új anyagok is keletkeznek, melyek az ízletességet még fokozzák. A fehérje a hús belsejében is megalszik; ha a sütés hirtelen és rövid ideig történik, akkor belül az izom vörös színt kap, az izomnedv pedig folyékony maradhat (sültek angol módra). Az elkészítés mindegyik módja csökkenti a hús súlyát és főleg annak víztartalmát.

A hús eltartása

A módok különfélék, de mind azt célozza, hogy a húsban a bomlást vagy rothadást okozó baktériumok szaporodása megakadályozza.

szárításnál a húst hosszú szíjalakú darabokban egymástól konyhasórétegekkel elválasztva nagy rakásokba rakják és azután a levegőn szárítják, sós íze és a szárított hús szívóssága miatt nem mindenhol kedvelik.

lehűtés és ezt követő tartós hideg változatlanul megőrzi a hús minőségét. Hosszú ideig való eltartásra azért nem célszerű, mert a jégtől nedves levegőből a vízpárák a húsra lecsapódnak, az átnedvesedett felső rétegekben gombák gyűlnek össze, melyek azután a húsdarabok kivétele után igen rohamosan szaporodnak.

pácolás és a füstölés konzerváló hatása abban áll, hogy vizet vonnak el, a só, a füst egyenesen is gátolja a gombák szaporodását. Pácolás közben a pácból a só átáramlik a húsba, a pácolt hús ez okból igen sós ízű, e mellett szívósabb és keményebb is. A disznóhússal ez kis mértékben történik meg, mert a sok zsír a pác beszivárgásának útját állja.

forrás: macosz.hu

8 tornagyakorlat visszérfájdalmak ellen
5 tipp, 5 remek választás – ezt edd fehérliszt helyett!Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Vöröshagyma az egyik legősibb gyógyító növ... A vöröshagyma egyike legősibb termesztett növényeinknek. A liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség egyik tagja a "hagyma". Föld alatti rövid szártagú hajtásából a jellemző hagymatest alakul. Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt. Neve az egyiptomi hieroglifák...
Vércukorcsökkentés növényi eredetű készítm... A cukorbetegek vércukorcsökkentő kezelése során az inzulin felfedezése és a rendkívül széles skálán mozgó tablettás készítmények bevezetése nyomán is időről-időre divatba jön tisztán növényi eredetű készítmények szedése. A kínálat egyre nő és se szeri, se száma ni...
Szabó György (Gyuri bácsi) beszél a cukorbeteg... Cikkek az oldalon, az említett gyógynövényekről: A csicsóka 100 jótékony hatása Mire jó a málnalevél tea? Gyógyító természet kincsestára minden évszakra Csodákra képes a csípős csalán Diófalevél értékei és felhasználása  
Stevia magról nevelése Stevia magról nevelése Egyre többen ismerik meg a csodálatos stevia növényt, ami egyfajta természetes cukor. Készülnek belőle kivonatok csepp, por és tabletta formában is. Ezekről a kivonatokről a napokban olvasható volt egy cikk a BBC-news oldalán, amiben próbálták az ...
Rengeteg pénz jár vissza ha valóban beteg vagy ... Ha tényleg beteg vagy, akár 289 ezer forintit is visszakérhetsz a NAV-tól.Rengeteg betegség után jár adókedvezmény Magyarországon, ilyen például a cukorbetegség is.A cukorbetegek egy része idén minden hónapban öt ezer forintot kaphat. Az érintett személyek 5 évre visszamenőleg i...
Rákellenes hatása mellett még ennyi mindenre j... A hagymának az egészségre gyakorolt jó hatásairól már több alkalommal is cikkeztünk, ám eddig nem volt szó arról, hogy a zöldség meggátolja a rákos sejtek szaporodását, szabályozza a vérkeringést és felveszi a harcot a cukorbetegséggel is. A hagyma által tartalmazott a...
Nem a gének tehetnek a szív- és érrendszeri me... Betegségeinkről elsősorban nem a génjeink tehetnek, hanem az életmódunkon múlik, mennyire leszünk egészséges felnőttek. A szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség mára a világ egyik vezető halálokává váltak. Ezen betegség megelőzésében kulcsfontossága...
Ne ijedjünk meg a cukorbetegségtől, hiszen ezen... A cukorbetegségnek egyre több ember esik áldozatul. Habár gyógyíthatatlan, ma már kellő odafigyeléssel karban tartható a vércukorszint és a betegségben szenvedők akár teljes életet is élhetnek. A cukorbetegség azért alattomos, mert sokféle szövődménye alakulhat ki, na és pers...

Facebook hozzászólás